2015. december 19., szombat

A Skorpió szívébe zárt titkok

Téli napforduló: Bak jegyébe lép a Nap

"Jól válaszd meg az álmod, mert ez meghatározza egész életed alakulását, sorsodat is, és esetleg be is teljesülhet."
(Johann Wolfgang von Goethe)

Elérkezett az idei év utolsó jegyváltása. 2015. december 22-én hajnalban a Nap átlép a Bak jegyébe, s ezzel beköszönt a csillagászati tél.

Míg keleten elsősorban a hold járása határozza meg az ünnepnapokat, addig nálunk a napfordulók adják az év kereteit. A téli napforduló sorsfordító időszak, ennek hagyományai a karácsonyi ajándékoknál, a szilveszteri koccintásoknál és az újévi fogadalmaknál is jóval messzebbre nyúlnak.

Kis téli sorsmese

Mára már szinte a feledés homályába veszett messzi észak mitológiája szerint a Mindenség tér- és időtengelyét egy gigantikus kőris(világ)fa határozza meg, ami átszeli az istenek, az emberek és a holtak világát.

Ez az életfa szinte minden mítoszban fellelhető, sőt tradícióját mi magunk is évről évre életre keltjük, hiszen a feldíszített karácsonyfa éppen ezt szimbolizálja.

Bár a régi díszeket modernebbekre cseréltük, ma már a gyertyák helyett színes izzók világítanak, almák helyett pedig üveggömbök lógnak a fenyőfán, mégis felismerhetők bennük az eredeti tartalmak.
A fények éppúgy tündökölnek, mint a csillagok a Tejúton. A gömbök az élet termékenységét, míg a mézes kalácsok, szaloncukrok az érzéki örömöket jelentik, a tekergőző szalagok pedig a kígyózó életenergiát szimbolizálják.

A szent fát Yggdrasil-nek nevezik, és úgy tartják, a gyökerét három forrás táplálja. Az egyik a "tudás és a bölcsesség titkos eredete", a másik a "végzet-forrása", a harmadik pedig a szenvedély vize, ami a "fortyogó üst" nevet viseli.

Itt ülnek a nornák, a vénséges vén sorsistennők, akik az emberek életének fonalát fonják és amikor elérkezett az idő, kérlelhetetlenül elvágják.
Ők gondozzák a kőrisfa gyökereit is (az őseredet emlékezetét), mert a földi élet csak addig létezik, amíg a fa folyton újabb és újabb hajtásokat hoz.

Saját életünk "nornái" mi vagyunk

A sorsalakítás nagy felelősség. Folyamatos figyelmet, törődést, éberséget és jókora élettapasztalatot igényel.

A skandináv mitológia szerint a Yggdrasil gyökerét egy sárkány rágja, míg a friss, zöld leveleit négy szarvas legeli, a törzsét pedig rothadás emészti. A sors fája éppúgy, mint a hétköznapi élet mindenféle viszontagságnak van kitéve.

A múlt sárkányai azok a sérelmek, amiken nem tudunk továbblépni, sőt, olykor még csak fel sem ismerjük a visszatartó erőket, mivel mélyen eltemetve lapulnak.
A jövőnkbe vetett hitet sokszor saját egónk bizonytalansága, kétségei emésztik fel, míg a jelenünk "törzsét" a mindennapi problémák, az érzelmi-anyagi zűrök, betegségek támadják.

Ám ha a bennünk élő norna - sorsalakító hatalom - folyamatosan táplálja az életünk tervét, akkor együtt növekedhetünk, terebélyesedhetünk a Mindenség fájával.

A téli napfordulóba lépés a Skorpió szívén, vagyis az Antares-en keresztül történik. Itt áll a Szaturnusz is, a küszöb őrzője. Náluk van a kulcs, a sors beteljesítéséhez. Hogy kinek mi a rendeltetése az a szenvedély tintájával van a szívébe írva.
Csak hagyni kell, hogy ez vezessen, s készen kell állni arra, hogy a régi fájdalmakat elengedve életünket megnyissuk az új lehetőségek előtt.

Jelentős napok a Bak havában:

2015.12.22, kedd

5 óra 48 perckor a Nap átlép a Bak jegyébe.

Ez a téli napforduló ideje, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve bizony hosszabbodnak a nappalok! Ma még nyolc és fél óra a világosság ideje, de december 31-re újabb öt - világos perccel - leszünk gazdagabbak.

A kelta ünnepek közül ez Yule, a fény születése. Az ősi magyar kultúrában, a téli napforduló napján sólyomröptetéssel jósoltak az elkövetkezendő esztendőre.

2015.12.23, szerda

Hajnalban az Ursidák meteorraj maximuma. Ez az év utolsó "csillaghullása", ami az egyre növekvő telihold fénye miatt nem igazán lesz látható. Ez a meteorraj egyébként a Kis Medvéhez tartozik, kisugárzási pontja a Sarkcsillag közelében van.

2015.12.24, csütörtök

Szenteste
BÉKÉS, ÁLDOTT ÜNNEPET MINDENKINEK!

2015.12.25, péntek

Karácsony első napján, délben (12 óra 12 perckor) lesz a telihold a Rák jegyében. Tiszta időben a hold egész éjszaka látható lesz az égen.
Közlekedésben ajánlott a fokozott óvatosság! Arra is érdemes ügyelni, hogy az elmúlt időszak felgyülemlett feszültségei ne nyomják rá a bélyeget a családi együttlétekre.

2015.12.26, szombat

Karácsony második napja

2015.12.27, vasárnap

Az Uránusz direkt mozgásban. Az önérvényesítő akarat új lendületet kap, türelmetlenebben vágyhatunk az önmegvalósításra.

2015.12.30, szerda

Vénusz a Nyilas jegyébe lép. Hajlamosak lehetünk picit rózsaszínebben, picit idealisztikusabban látni a világot. Ez leginkább a frissen kialakuló kapcsolatokra igaz. Lehet, hogy a szilveszteri bulin kialakuló flörtöknek nem kellene túl nagy jelentőséget (elvárásokat) tulajdonítani? Vagy legalább várni néhány napot az életre szóló tervek szövögetésével...

2015.12.31, csütörtök

Szilveszter

2016.01.01, péntek

Újév: 2016 év várható asztrológiai eseményei és 2016 numerológiája

2016.01.02, szombat

A Merkúr átlép a Vízöntő jegyébe, igaz, nem sokáig marad itt, mivel néhány napon belül már visszahátrál a Bakba. Ebben a jelben a Merkúr (a Mars kvadrát miatt) veszekedőssé, bizalmatlanná válhat, így ingerültebben, idegesebben kezdhetjük az évet, mint ahogy azt szeretnénk. Közlekedésben ismételten ajánlott a fokozott óvatosság!

2016.01.03, vasárnap

A Mars 15 óra 33 perckor belép uralmi jegyébe, a Skorpióba.
A következő év jelentős részében ebben a jelben tartózkodik majd. Március elején ugyan átlép a Nyilasba, de május végén ismét visszatér, és csak 2016. augusztus 1-jén hagyja el teljesen a Skorpió jegyét.
Lelkiek téren hoz majd felkavarodást, sokkal szenvedélyesebbé, indulatosabbá, céltudatosabbá válhatunk ebben az időszakban. Fontos (végérvényes, illetve szélsőséges) érzelmi alapú döntések születhetnek majd.

2016.01.05, kedd

Merkúr retrográd mozgásban. Közlekedésben, kommunikációban hozhat fennforgásokat. Érdemes ilyenkor a megbeszélt időpontokat indulás előtt ismét leegyeztetni, illetve jó időben útra kelni.

2016.01.06, szerda 

Nap és Plútó együttállásban (04 óra 27 perckor) a Bak 16. fokán, konjunkcióban a Vega állócsillaggal. A Vega az égbolt egyik legfényesebb csillaga, köszönhető ez annak, hogy viszonylag közel, "csekély" 25 fényév távolságra található tőlünk.

Vízkereszt ünnepe

2016.01.08, péntek

A Merkúr visszalép a Bak jegyébe, a Jupiter pedig retrográd mozgásba vált.
Amennyiben lehetséges, érdemes a hivatalos ügyek intézését, a jogi procedúrákat, a szerződések aláírását elhalasztani néhány héttel.

2016.01.10, vasárnap

Újhold a Bakban (hajnali 02 óra 30 perckor). A gondolatokért és a szavakért vállalt felelősség ismét felerősödik, sőt igencsak kézzel foghatóvá válik.

A 2016-os év első előadása a Lieblingben! Ismét Nádas Nándorral közösen tartjuk, és az újonnan induló évben rejlő lehetőségekről, kihívásokról fogunk beszélgetni.
Related Posts with Thumbnails