2016. április 17., vasárnap

Gondolatszobrászat

Bika jegybe lép a Nap

"Miért nem szabadítod meg képzeletedet a múlt és jövő terheitől, mikor egyik fölött sincs már, vagy még hatalmad? Csak a jelen a tiéd. A jelen léted egyetlen realitása, amelyet formálni tudsz."
(Szepes Mária)


Az iskolában leginkább úgy tanítanak bennünket, hogy elismételteik velünk mindazt, amit a könyvek írnak.
Az univerzum iskolája ellenben analógiás gondolkodásra ösztönöz bennünket: azt kéri tőlünk, vizsgáljuk meg, érezzük át, fogadjuk be az adott dolgokat.

Ha a lényegét akarjuk valaminek megérteni (például az adott hónap energiáit), akkor képzeljük magunk elé azt az élőlényt, aki a csillagjegyet megszemélyesíti.
A szarvasmarha, az eurázsiai térség legnagyobb testű, legerősebb háziállat. És az egyik leghasznosabb is: teje-húsa táplál, bőre öltöztet, izomereje segíti a munkát a földeken. Dühét, indulatait is pusztán lehengerlő testi erejével fejezi ki - gondoljunk csak a bikaviadalok élet-halál harcaira.

Ebből következik az, hogy az asztrológia a Bika jegyét a fizikai testtel, az anyagi világgal, a haszonnal és az értékekkel hozza összefüggésbe.

Ennek az időszaknak a legfőbb üzenete minden évben: állj két (négy) stabil lábbal a földön! Nézz körül, milyen csodálatos a világ, s élvezd ki a pillanat minden csodáját! Legyél jelen a fizikai valóságban: érezd a nap simogatását a bőrödön, az orgonák illatát, a tavasz színeit, a friss ízeket. Ne siess sehova. Tanuld meg a kis lépések művészetét.

Ráadásul a mostani Bika hónap az égitestek mozgását tekintve is igencsak komótos lesz: a szokásos havi teliholdon és újholdon kívül szinte csak az előre-hátra mozgásokat érzékelhetjük.

Így nem is lesz más dolgunk, mint figyelni, érzékelni, jelen lenni.

Átszellemült anyag

A földies jegyeket a Merkúr, a Jupiter és a Plútó egy királytrigonnal kapcsolja össze. Ezáltal az átfogó és mélyre ható gondolkodást az anyagba "vezethetjük" bele.

Hétköznapi szinten ez azt jelenti, hogy most igen hatékonyan és látványosan formálhatjuk a kézzel fogható valóságot. A pozitív gondolatok gyorsabb gyógyulást hozhatnak, elképzeléseink pedig rövidebb úton megvalósulhatnak.

Mindeközben persze ez évi kvadrátjaink (Neptunusz-Jupiter-Szaturnusz, illetve Plútó-Uránusz) is "szorgoskodnak" a háttérben - így a negatív gondolati megnyilvánulások is szinte azonnal testet ölthetnek. A Bika árnyékpontja a veszteségtől való félelem, így a sötét gondolatokkal leginkább ezt idézhetjük meg.

A "gondolatszobrászatot" érdemes tudatosan beillesztenünk a mindennapjainkba. Egy helyzet, egy szituáció önmagában nyersanyag, hogy mi formálódik-alakul belőle, az a szobrászon (rajtunk) múlik.
De minden alkotói folyamat odafigyelést - jelenlétet igényel. Ha a szobrász gondolatai a múltba vagy a jövőbe ugrabugrálnak, a kalapáccsal az ujjára csap vagy kettéhasítja a csodálatos márványtömböt. Ugyanígy járhat akkor is, ha fél alakítani a rendelkezésére álló anyagot. 

Vessünk számot és engedjük el a lejárt szavatosságú elképzeléseket, vágyakat, terveket. Ne féljünk elengedni őket, hiszen ha "felhalmozzuk" magunkban a felesleget, gondolati szinten sem lesz helye az újnak.
Április van, az élet zsong körülöttünk, hagyjuk, hogy fejben-lélekben is felfrissüljünk. Csak azt rögzítsük magunkban, amit valóban hosszú távon értékesnek tartunk. A többit hadd fújja el a tavaszi szél...

Jelentős napok a Bika havában:

2016.04.19, kedd

17 óra 29 perckor a Nap belép a Bika csillagjegybe.
A Bika és a Mérleg hava hagyományosan az esküvők ideje, ilyenkor ugyanis a hónapot a szerelem istennője, a Vénusz uralja.

2016.04.22, péntek

07 óra 23 perckor telihold lesz a Skorpió-Bika tengelyen.
Másfél éve újholdakkal váltottunk jegyet, most néhány hónapig a teliholdak időszaka következik. Érdemes visszagondolni, hova jutottunk ez idő alatt, mik azok a tervek, amiket akkor elvetettünk és mostanra érnek be.

A Mars retrográd mozgásra vált, és visszafele halad a Nyilas jegyében. Ez is passzívabbá tehet bennünket, bár ne hagyjuk, hogy a Bika kényelmessége lustává tegyen bennünket. Ha lassabban is, de haladjunk előre!

2016.04.30, szombat

A Merkúr retrográd mozgásban. A kommunikációs csatornák különösen nagy figyelmet igényelnek, nem árt, ha a megbeszélések időpontjait többször egyeztetjük. Közlekedésben is legyünk óvatosabbak, körültekintőbbek. De erre a hátrálásra is érvényes: ne halogassunk! Mert hajlamosak lehetünk elodázni a beszélgetéseket, a feladatokat.

A Vénusz belép a Bika jegyébe, uralma alá vonja a legtöbb planétát.
Az anyagi-testi-érzéki dolgok felerősödnek, nagyobb hangsúlyt kapnak. Az ilyen jellegű dolgok, mint például egy szelet finom csokoládétorta vagy egy új cipő még hívogatóbbá, csábítóbbá válhatnak.

2016.05.01, vasárnap

Háromszoros ünnep a mai.
A kelták ősi szerelemünnepe, a Beltane mellett új keletű hagyomány a május elsejei munka ünnepe. Mindenki szíve és hite szerint válasszon, mihez csatlakozik a mai napon. Éljen a munka vagy éljen a szerelem?
Közben az édesanyákról se feledkezzünk meg, idén ugyanis erre a napra esik az ő köszöntésük is.

2016.05.06, péntek

21 óra 29 perckor újhold a Bikában.
A föld jegyű királytrigon ismét összerendeződik. Nagyon szerencsés pillanat új dolgok elindításához, megvalósításához.

2016.05.09, hétfő

A Jupiter direkt mozgásban.

17:00  A Merkúr átvonul a Nap korongja előtt. Utoljára 2003. májusában volt hazánkból ez a jelenség megfigyelhető, most ismét lehetőségünk lesz, legalábbis az első felét szemrevételezni.

2016.05.15-16, vasárnap-hétfő

Pünkösd ünnepe

Aktuális havi holdnaptár a Hold oldalon!
Related Posts with Thumbnails