2016. április 21., csütörtök

Hívd magadhoz önmagad

Telehold a Bika havában

"Aki a célt ismeri, az tud dönteni,
aki döntött, nyugalmat talál,
aki megtalálta a nyugalmát, bizonyosságban él.
Aki bizonyosságban él, az birtokolja önmagát,
aki birtokolja önmagát, az jobbá teheti életét."

(Konfuciusz)


2014. augusztusától fél éven keresztül a jegybe lépéseket újholdak kísérték. Az újhold mindig a megtisztulás és az újrakezdés energiáját jelenti. Azok, akik együttműködtek ezekkel a változási folyamatokkal, meglehetősen "kemény" önismereti időszakot tudhatnak maguk mögött.

Létezik egy fekete-fehér japán film, a címe Onibaba. A történetet egy buddhista tanmeséből adaptálták, amiben a hit és a szkepticizmus méri össze erejét egymással.
A hitetlen öregasszony démonmaszkot ölt, hogy elriassza fiatal menyét a templomba járástól, de annak olyan mély az elkötelezettsége istene mellett, hogy nem ijed meg a szörnyű kinézetű lénytől és kikerülve azt, folytatja útját az imahely irányába.
Az öregasszony csalódottan hazatér, s mikor otthon meg akar szabadulni álarctól, sehogy sem boldogul. Hiába tépi-húzza, csak fájdalmat okoz magának: a maszk a bőrévé vált.
Kizárólag úgy szabadulhat tőle, ha szíve mélyén megleli a bocsánatot és az igaz hitet.

Gyakran jut eszembe ez a mese, mikor az átalakulások lassú és fájdalmas folyamatát látom. Hiszen bármennyire is "démoniak" azok a dolgok, amiktől szabadulni akarunk (fojtogató kapcsolatok, reménytelenség, csalódottság, önbizalomhiány, félelem a változástól), mégiscsak a részünkké váltak.

A mai rapid világban mindent gyorsan akarunk: enni, fogyni, pihenni, sportolni, szeretni, beszélgeti. Elfelejtjük, hogy az egyetlen valódi érték az ÉLET-IDŐ, amit rohanva pillanatok alatt ki-és elégetünk. Lassulás szükséges ahhoz, hogy megtöltsük tartalommal, hogy kiélvezhessük, átélhessük minden percét.

Az önismeretet és az ezzel járó változásokat is azonnal akarjuk. Pedig minél régebb óta gyakorlunk bizonyos viselkedési mintákat, minél hosszabb ideje dédelgetjük fájdalmas emlékeinket, annál szorosabban tapadnak hozzánk.

Az elmúlt másfél évben hiába próbálkoztunk azzal, hogy határozott és gyors mozdulattal elválasszuk magunkat ezektől, a kapkodással nem jártunk sikerrel.
A változást nem fejben kell meghozni, nem elég tudni, hogy akarjuk: szívben is meg kell érkezni hozzá. Akkor maguktól hullanak le azok az álarcok, amik valójában nem tartoznak hozzánk.

A most következő néhány hónap jegyváltása teliholddal jár kéz a kézben, a csúcspont az Ikrek jegybe lépése lesz.

Az újhold az elengedés, szemben a telihold a befogadás, a beérés, az aratás ideje. Sokan "nagytakarítottak" önmagukban, elengedtek, leválasztottak olyan részeket (tulajdonságokat, elképzeléseket), amiket már nem éreztek magukénak. De eddig ezekkel együtt voltunk teljesek. Az űrt pótolni kell.

Önismeretünk újabb próbatétel él néz. (Fel)Ismerjük-e a célt, amiért itt vagyunk? Tudjuk-e elköteleződni önmagunk mellett? Merjük-e integrálni értékeinket, képességeinket, tehetségünket? Ki tudunk-e teljesedni abban, amire eddig vágyakoztunk?

A választ a tükörbe nézve találod. Tudsz-e szeretettel nézni magadra?

A telihold pontos ideje: 2016. április 22., péntek 7 óra 23 perc
Related Posts with Thumbnails