2016. április 6., szerda

Mi készül a Mennyek Konyhájában?

Újhold a Kosban

TÓSZT

Múltunk: romlott étel.
Jövőnk: dilettáns recept.
– Koccintson a Séffel
az, ki jót épp most ehet!

Fodor Ákos


Hogy mi készül a Pokol Konyhájában, arra Gordon Ramsay rajongói biztosan tudják a választ, ám a "Mennyek Konyhája" már kevesebbeknek tűnhet ismerősnek.
A Mennyek Konyhája egy csillagcsoport, ami a Sárkány "gyomrában" található, s a mostani újhold (2016.04.07., 13 óra 23 perc) épp ezen az égi területen "fődögél".
A konyha a főzés színtere, a főzés pedig a hétköznapok alkímiája, mikor is különböző nyersanyagokból valami egészen mást, sokkal teljesebbet, komplexebbet: életet tápláló ételt varázsolunk.

Alkímia

Al Kemet, vagyis "A Fekete" (föld) Egyiptom ókori neve, innen eredeztethető az alkímia kifejezés.

Amikor a Nílus kiáradt, a természet alkímiája évről évre megismétlődött. Ilyenkor a száraz, sivatagos területeket beborította a termékeny iszapréteg, ami a szerves maradványoknak és a vulkáni eredetű földnek köszönhetően fekete volt és ásványi anyagokban gazdag.
Az addig halott vidék hirtelen kivirágzott, újjászületett.

Alkímia az átalakulás varázslata.
Alkimisták azok az emberek, akik ezt az újjászületést saját életükben is megvalósítják. Akik tapasztalatokon, beavatási folyamatokon keresztül keresik a kapcsolatot lelkük halhatatlan, isteni részével, és igyekeznek halandó lényüket "arannyá nemesíteni".

(A középkorba ezek az ősi, ezoterikus tanítások már triviális tartalommal kerültek át, így az alkímia kifejezés alatt leginkább az aranycsinálást és az örök élet elixírjének kutatását értjük.)

A mesebeli vagy mitológiai sárkánykígyók szintén ide kapcsolódnak: a velük való viadal fontos beavatási állomás. A sárkányok hatalmasak és félelmetesek, elementáris erőt képviselnek, föld alatti kincseket őriznek, ősi misztikus tudást birtokolnak.

A velük való küzdelem a fény és a sötétség harca bennünk, legyőzésük pedig a tiszta erők, a belső tudás felszabadítása.

Az elmúlt időszakban sokan vívtuk csatáinkat "sárkányainkkal", vagyis néztünk szembe legnagyobb félelmeinkkel. Most a sárkányunk az újholddal szimbolikusan elnyel bennünket, hogy a gyomrában lévő Mennyek konyhájában véghez vihessük saját, személyre szabott alkímiánkat.

Hirtelen sütve vagy lassan párolva?

A változást többnyire "lassan pároljuk" magunkban.
Hónapok, sőt évek alatt készítgetjük elő azt, amit hirtelen fordulatnak élünk meg.

A Kos Nap-Hold-Uránusz együttállás (továbbra is a főzési hasonlattal élve) a kuktafedelet felnyomó gőzhöz hasonlít.
Nagy (lelki) nyomás, ami szinte robbanásra kész.

Az, hogy kinek mi készül-forrong legbelül, az egyénileg változó, hiszen az "alapanyagokat", a "fűszereket" mi pakoltuk bele életünk főzőedényébe.

Lehet, hogy egy helyzet vált tarthatatlanná, de az is előfordulhat, hogy a régóta halogatott önmegvalósítás készül felszínre törni.

Az újhold-konstellációhoz a Plútó kvadráttal, a Szaturnusz triggonnal csatlakozik, ez pedig alapos és mélyreható változásokat jelez.
Lehet, hogy életünkbe a fordulatok nem rögtön és azonnal következnek be, de jól járunk, ha életünk receptjét az égi séfhez igazítjuk.
Keressük magunkban az igazi alkímiát!
Related Posts with Thumbnails