2016. április 30., szombat

Házassági évfordulós ajándékok

„Egy kapcsolat olyan, mint ahogy a folyók, a vizek egyesülnek – a folyamat fokozatosan történik meg, mielőtt a tengert elérik. Különbözőek a gyökereitek, ahonnét eredtek, s útközben bizonyos részeitek megtalálják egymást… azután újabb és újabb részek egyesülnek nagyobb folyókká a lelketekben, ahogy telnek az évek. Soha többé nem lesztek már az a kis ér, aki voltatok… de cserébe Tiétek az óceán. Az ember, aki legyőzi a társát, az sosem jut el a tengerhez.”

(Paeli Suutari: A Suutari levelek)


Május elsején (míg mielőtt az valami univerzális tréfa folytán a munka ünnepévé vált volna), az emberek a szerelmet és a virágba borulást ünnepelték. A régi korokban a legtöbb esküvő épp ezért májusra esett, hiszen ilyenkor, a Bika havában, Vénusz istennő uralkodik, és ez külön áldást jelentett a megkötött frigyekre.

A kelták hatalmas, ragyogó tüzekkel Beltane-t ünnepelték, nálunk szokás szerint a legények májusfát állítottak a hajadon lányok udvarára.

Távol-Keleten ősrégi hagyomány az esküvőn egy dobozt ajándékozni a fiatal párnak. A doboz a kapcsolatuk leendő története, amit ők maguk töltenek meg tartalommal. Évről évre közösen helyeznek el benne egy-egy apróságot, amivel megerősítik, gazdagítják kapcsolatukat, áldást és szerencsét kérnek az új közös évre.*

1. év: PAPÍR

Az üres lap egy lehetőség, rajtunk múlik, mit írunk, rajzolunk rá. Ha úgy érzitek, közös életetek során szükség van az újrakezdésre, csak vegyétek ki a dobozból ezt a papírt, írjátok rá mindazt, amit el szeretnétek felejteni, égessétek el, és ajándékozzatok egymásnak egy-egy új, tiszta papírlapot.
A saját, közös életeteket együtt írjátok-varázsoljátok!

2. év: PAMUT

A pamut a hétköznapok egyszerű szépségére és az életbe vetett bizalomra emlékeztet titeket.

3. év: BŐR

A bőr az újjászületést, a változást, a türelmes kivárást jelenti, melyből évről-évre megszületik a magasabb szintű harmónia.

4. év: SELYEM

A selyem az anyagi világ finom megvalósulása, melynek birtoklása hatalom, de valódi élvezete az érintésben rejlik.

5. év: (BONSAI) FA

A fa két különálló sors összefonódása. Már vannak közös gyökereitek, törzsetek egyazon életúton fejlődik, és a közös lombkoronával együtt nyújtóztok álmaitok felé.

6. év: CUKOR

A szerelem az élet édessége. A cukor arra emlékeztessen benneteket, hogy mindez ott rejlik bennetek, sosem kívül kell keresni azt, ami megédesíti az életeteket.

7. év: GYAPJÚ

A gyapjúból bármi lehet: puha takaró, díszes szőnyeg, de kitartásotok, türelmetek és munkátok eredménye, hogy szép lehetőségeket szőjetek belőle.

8. év: SÓ

A só a halhatatlanság, a megronthatatlanság szimbóluma, ami megtisztít és távol tartja az rossz szellemeket. Jelképezi mindazt, ami nélkülözhetetlen az életben.

9. év: SZALMA

A szalma a hasznos termésből visszamaradt szár, amit arra emlékeztet, hogy az értéktelennek vélt, feleslegesnek hitt eseményekből is lehet háztetőt építeni, kosarat fonni.

10. év: ÓN

A Jupiter bolygó szimbóluma. Az ónból készült amulett szerencsét, gazdagságot, kiteljesedést, bőséget, jó létet, sikert és növekedést hoz az életbe.

11. év: RÉZ

A réz a Vénusz bolygó szimbóluma, ami átsegít a kapcsolat erőpróbáin, kiegyenlíti az ellentéteket, feleleveníti a szerelmet.

12. év: ACHÁT

Az achát összeszedettséget, realitásérzéket, gyakorlatiasságot, oltalmat és védettséget nyújt, biztosítja az istenek kegyét, akik a föld termékenységéről gondoskodnak.

13. év: CSIPKE

A csipke mintája – hasonlóan az élet mintázatához – készítése közben alakul, a részletekre való odafigyelésen múlik könnyedsége, légiessége, finomsága, szépsége.

14. év: AMETISZT

Az ametiszt a mértékletesség és a hűség szimbóluma, áldást, békességet, boldogságot hoz, segít magatok mögött hagyni a veszteségeket és elvezet titeket a bizonyosság felé.

15. év: HEGYIKRISTÁLY

A hegyikristály tiszta, mint a friss forrásvíz, a belőle faragott gömböket mai napság is Japánban a családi harmónia és a béke megóvására, az otthon oltalmazására használják.

16. év: TOPÁZ

Míg a hegyikristály a kővé vált víz, addig a topáz a kőbe zárt tűz, fellobbantja a kihűlt parazsat és lecsillapítja a forrongó, túlfűtött kedélyeket.

17. év: PORCELÁN

A porcelán a kerámiák legértékesebb anyaga, a kapcsolat értékességére és törékenységégre emlékeztessen titeket, ezért, mint a legféltettebb teás csészét alázattal óvjátok a másikat.

18. év: (ELEFÁNT)CSONT

A(z elefánt)csont a múlt emlékezete, azt jelenti, merjetek együtt élni az emlékeitekkel, egyszerre tisztelve, szeretve és túlhaladva azokat.

19. év: CIRKON (HIACINT)

Indiában a hiacintot „rahuratkának” nevezik, annak a híres sárkánynak a tiszteletére, amely a nap- és holdfogyatkozás 19 éves ciklusait irányítja és a karma kerekét forgatja.

20. év: BRONZ

Az ezüst és az arany a legértékesebb fém, de a rituális eszközök anyaga a bronz, amiben az élet értelmének átlényegítése történik.

21. év: HOLDKŐ

Az ázsiai kontinensen úgy tartják, hogy a legszebb holdköveket a dagály veti partra, amikor a nap és a hold különlegesen harmonikus kapcsolatba kerül, ami minden 21 évben fordul elő. Ez az esemény az alapja annak az angol kifejezésnek – once in a blue moon – amely azt jelenti: hébe-hóba, igen ritkán. Ilyen kincs, a 21 éve tartó házasság is.

25. év: EZÜST

Az ezüst a Hold szimbóluma. A tisztaság, az őszinteség, az isteni bölcsesség és a hűség megtestesítője. Kínában a Tejút neve Égi Ezüstfolyó, ami a halandót és az örökkévalót köti össze.

30. év: GYÖNGY

A gyöngy a kozmikus élet, annak kezdetét és törvényét képviseli. Ritkaság, érzékenysége, törékenysége teszi a legfőbb értékek megtestesítőjévé.

35. év: JÁDE

A jáde Kínában az öt legfőbb erény testesíti meg: az irgalmasságot, a szerénységet, a bátorságot, az igazságot és a bölcsességet. Tökéletes és elpusztíthatatlan. A Mennyek Ékszere.

40. év: RUBIN

A rubin a szenvedélyes szerelem köve, az érzelmek csúcspontja, betetőzése. Kínában Buddhának, Indiában Krisnának ajánlották áldozatul.

45. év: ZAFÍR

A zafír a nyugalom és az elmélyültség köve. Keleten úgy tartják a Föld is egy hatalmas zafíron nyugszik, az ég kékje ennek tükröződése.

50. év: ARANY

Az arany a Nap szimbóluma. Az életadó erőt, a tökéletességet, a maradandóságot jelképezi és a Világmindenség lényegét világítja meg.

55. év: SMARAGD

A smaragd az újjászülető természet, az isteni kegyelem és nagylelkűség szimbóluma. Védelmez, megnyugtat és feltárja az eljövendőt.

60. év: GYÉMÁNT

A gyémánt a ritkaság, a legyőzhetetlenség, a megvilágosodás, az abszolútum szimbóluma. Az összetörhetetlen, örök érvényű igazság megtestesítője.

*Ezt a történetet én írtam, esküvői ajándékba.
Related Posts with Thumbnails