2017. január 26., csütörtök

Óvatos haladás

Kos jegyébe lép a Mars: 2017.01.28 (06h39p)

"Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket - noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre."
(Csíkszentmihályi Mihály)

Napok óta próbálom megírni a Kakas évéről szóló bejegyzésemet, de valahogy nem jön össze. Ragaszkodtam volna hozzá, hogy ő legyen a következő olvasnivaló a blogon, mert időrendben a Vízöntő újhold a legközelebbi jelentős esemény. A Mars jegyváltása - bár ugyanazon a napon - de csak pár órával később következik be.
Ám az írás a legtöbb esetben nem az én szándékomon múlik. Csíkszentmihályit idézve szükségeltetik hozzá a "flow". Ezt hiányzott. Néhány napnyi birkózás után megadtam magam, és hagytam, hogy az uralomra törő Mars beelőzzön.

A Tűz Kakas éve meglehetősen "harciasan" indul azzal, hogy az akarat és ösztönerő planétája ilyen gyorsan átlép a saját jegyébe. Azt hiszem, többen is várjuk ezt a fordulatot, amivel végre kapunk egy kis motivációt, löketet, kimozdulást az év eleji mélypontról.
Azért ez most még "fékezett habzású" lendület lesz, mert a Marsunkat a Szaturnusz bölcsen visszafogja. A kettejük kvadrátja pár óráig él csupán, de az időszak alaphangját mindig a jegyváltás időpillanata adja.

Az elinduláshoz az együttállásoktól is megkapjuk az útmutatást, abból pedig három is van.

A Vízöntő Nap-Hold mutatja a szellemi-lelki viszonyulást, miszerint köteleződjünk el az individuális önkibontakoztatás, a változások, az új irányok mellett. Vállaljuk fel végre magunkat! Ez eddig jól hangzik, hiszen a megújulás, a régi struktúrákból való kilépés, egy újabb kör kezdete az élet természetes ritmusa. Mégis ez a "lázadás" ebben a nagy szabadságban úgy tűnik nehezebb, mint nyomás alatt. Kicsit fázunk már a "langyos" élethelyzetekben, de arra még jónak tűnnek, hogy ücsörögjünk bennük egy ideig. Álmodozhatunk tovább picit vacogva vagy akár ki is léphetünk belőle. A kilépés késztetése ebben az évben meglehetősen nagy lesz!

A Bak Merkúr-Plútó mutatja, hogyan gondolkodjunk, ha most szeretnénk nekivágni. Legyünk megfontoltak, alaposak, elemezzük a hirtelen elénk kerülő helyzeteket és a megérzéseinkre hagyatkozva hozzunk döntéseket.
Ne kössünk olyan kompromisszumot, ami ellentmond az értékrendünknek. Utóbbi azért fontos, mert az érzékeny lelkű Halak Vénusz és a forróvérű Kos Mars konjunkciója igyekszik ezt felülírni. A kompromisszum alapvetően kölcsönösséget jelent, pedig a köznyelv leginkább megalkuvásként használja.

Kompromisszum az, ha bármilyen kapcsolatban mindkét fél fele-fele arányban teszi oda a saját 100%-át, mert igazán csak ebből a pozícióból lehet eldönteni, hogy finom munkával összecsiszolható-e a két személyiség.
Ha a saját értékrendünkből engedve kötünk kompromisszumokat, akkor feladunk magunkból valami lényegeset. Tesszük ezt gyakran attól félve, hogy másképp a másik nem fog minket szeretni. Pedig aki így szeret minket, az az alárendelődésünket az én-feladásunkat, az önmagunk alulértékelését szereti. Ez a Vénusz rámutathat áldozatszerepeinkre, illúzióinkba ragadásra, kihasználhatóságunkra. A Szaturnusz kvadrátja őt is érinti, feszegetve azt a kérdést: mennyire hisszük el, hogy önmagunkért is szerethetőek vagyunk?

Az ilyen típusú kapcsolatok, nem csak partneri - lehet baráti, munkatársi, családi is - visszaveti bennünk azt, amire a Vízöntő újhold inspirálna. Hogy önmagunk legyünk.

Végül a Kos Marsot is vegyük számításba, mivel jelen esetben ő a főszereplő. Saját uralmi pozíciójába lépve mozdítani akar bennünket. Felébredhet bennünk a tenni akarás, a bizonyítási vágy, a szenvedély. Hagyjuk is magunkat ezektől vezérelni, de a Szaturnusz pillanatnyi visszatartó erejét figyelembe véve.
Álljunk meg, mielőtt (bármilyen helyzetben) száguldani kezdenénk, túlhevülnénk. Ne szórjuk szét magunkat. Csak olyan élményeknek adjuk oda a bennünk rejlő teremtőerőt, amit tudatosan, szándékosan hozunk létre. Ne kössünk a pillanatnyi élményért sem kompromisszumot. Várnak ránk a hosszabb távra szóló értéksesek!


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails