2017. január 5., csütörtök

A fordulatok éve

2017 az égi események tükrében

"Pár száz évvel ezelőtt...Benjamin Franklin megosztotta a világgal sikerének titkát. 'Amit ma megtehetsz, sose halaszd holnapra.' Ez az ember fedezte fel a villamosságot. Azt hinnénk, többen is megfogadják a szavát. Nem tudom, miért halogatjuk ennyire a dolgokat, de ha tippelnem kéne, azt mondanám, a félelem az oka. Félelem a kudarctól, a fájdalomtól, a visszautasítástól. Néha pusztán a döntéshozataltól félünk. Mert, mi van, ha tévedünk? Mi van, ha helyrehozhatatlan hibát vétünk? (...) A ma lehetőségeit besöpörjük a holnap szőnyege alá, de egyszer csak nem megy. És akkor végre, tényleg felfogjuk, miről beszélt Benjamin Franklin. Hogy jobb tudni, mint sötétben élni. Hogy jobb az ébredés, mint az alvás. És hogy a legnagyobb bukás is, a legcsúnyább, legszörnyűbb hiba is jobb, mintha meg se próbáljuk. "
(Grace klinika című film)

Franklin elhíresült mondata pontosabban így hangzik: "Egy mai tett felér két holnapival, amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra." Benjamin részéről ez nem holmi üres fecsegés volt, hanem aktív, mindennapi életfilozófia. Hiszen az ember mondhat-ígérgethet bármit: igazolni kizárólag a tettei fogják.

Története mesébe illő (vagy egy tarot-beavatással felérő): a szegény szappanfőző család tizenkettedik gyermekéből kalandos, fordulatos életút során az Egyesült Államok egyik legkiemelkedőbb filozófusává, politikusává és feltalálójává nőtte ki magát.

Pedig elnézve a születési képletét nem is volt olyan egyszerű dolga: tele ellentmondásokkal, bizonytalansággal, jó adag maximalizmussal. Na meg kitartással, elszántsággal és bizonyítási vággyal. Illetve némi zsenialitással. Ezek alapján rávághatnánk: könnyű annak, aki ilyen képességekkel születik! Én mégis azt tapasztalom, hogy a tehetségünk szerint élni, a "csillagunkat" követni hatalmas kihívás. Jóval egyszerűbb belesüppedni a bizonytalanságba, az önsajnálatba, a "tömegbe" és sóhajtozva vágyakozni a változásra.

Hiszem, hogy borzasztóan nehéz kitörni a régi mintákból és a megszokott keretekből. Legyenek azok akár családi hagyományok, akár letapadt és gyökeret eresztett gondolkodási sémák. De ahogy az elektromosság felfedezőjének sorsa is mutatja: minden lehetséges.

A "hogyanra" azonban nincsenek bevált módszerek. Gyakorolhatunk különböző praktikákat: meditációt, jógát, agykontrollt, thétát, oldhatunk blokkok, motiválhatjuk magunkat mások szavaival, de én úgy vélem, a legismertebb ókori jóshely homlokzatára vésett szavakban rejlik az igazság: "Ismerd meg önmagad". Nem véletlen, hogy ÖN-ismeretnek nevezzük azt az utat, amely során igyekszünk közelebb kerülni a félelmeinkhez, az elakadásainkhoz vagy akár a bennünk rejlő lehetőségekhez.

Az idő bizonyos szempontból lejárt és új időszámítás kezdődik. Próbáljuk meg a ma lehetőségeit ma megragadni. Nem a múltat, nem az okokat kutatni, hanem létezni. Carlos Castaneda jutott eszembe:
„– Azt hiszed, hogy örökké fogsz élni!
– Nem hiszem azt.
– Hát, ha nem hiszed, mire vársz? Miért vonakodsz megváltozni?
– Felmerült–e benned az, hogy esetleg nem is akarok megváltozni?
– Felmerült. Én sem akartam megváltozni, akárcsak te. Nem örültem az életnek; belefáradtam, mint te. Most nem tudok betelni vele.”

2017 asztrológiai szempontból (is) a fordulatok éve lesz. Véget ér egy nagyon meghatározó hét éves ciklus: a Bak Plútó és a Kos Uránusz kvadrátja. Sőt, hét éven keresztül Nap-Plútó együttállással kezdtük az új évet, ebből is az idei az utolsó. Mit jelent mindez?

Részben megkönnyebbülést, mert a korábbi évek feszültsége oldódni látszik. Mint amikor iskolába járunk, folyamatosan számon kérnek, tanítanak bennünket, nyomás alatt vagyunk, majd egy záróvizsga után végre "kilöknek" minket az életbe. Először felszabadulunk a korábbi terhek alól, majd szépen lassan ráébredünk, hogy most kezdődnek csak az igazi, valódi feladatok. Eddig mások adták a kereteinket, innentől magunknak kell megalkotni azokat. Talán korábban utáltuk azt érezni, hogy az "élet dönt helyettünk", de amikor megtapasztaljuk, hogy a döntés felelőssége a miénk, visszakívánkozunk a biztonságos, szűkös iskolapadba.

Az Uránusz-Plútó "összecsapása" a két legtotálisabb átalakító erő egymásra hatása volt. Elsősorban az individuális énkép felszabadítása, önmagunk meghatározása, a világban való helyzetünk újrapozicionálása zajlott. (Az én esetemben ennek egyik olvasható "bizonyítéka" például ez a blog, amit 2010-ben indítottam.) A hét tanulóév legzűrösebb, legzizegősebb időszaka az utolsó, 2016-os év volt, amikor a Neptunusz-Szaturnusz kvadrátja egy újabb oldalról kezdte bontogatni a falakat (Az átépítés éve).

"A fináléra" a Mérleg Jupiter oppozíciója is bekapcsolódik és egy kissé hektikussá teszi az első negyedévet. Ez részben hitpróba lesz, részben még egy kis takarítás a fentebb említett átalakítások után. A Jupiter-Uránusz-Plútó hármasából hiányzik a mérséklőerő, görcsösen és bizakodóan akarja végre, hogy minden jobbra forduljon. Izgalmas élményeket keres, és nézeteihez önfejűen ragaszkodik. Mint az érettségizett diák, akinek végre szabad dohányozni, inni, hát meg is teszi. Annyi idősen az ember még az hiszi, mindenkinél jobban tud mindent, és számára mindent szabad, mivel túl van egy nehéz megmérettetésen.

Bár a legtöbben már nem tizennyolc évesek vagyunk, a feladat most sem más: fel kell nőni önmagunkhoz. Meg kell tanulni gazdálkodni az idővel (itt és most) és a megvalósítással (élni a lehetőségekkel).
Fontos továbbá az is, hogy integrálni tudjuk a korábbi eseményeket, megtapasztalásokat, élményeket a mindennapokba. A Szaturnusz szextilje erre ad iránymutatást. Rögzítsük, ami értékes, ami valóban a részünket képezi, ami maradandó. És engedjük el azokat a súlyokat, amik visszahúznak.

Január 28-án a Kos jegyébe lép a Mars és kezdetét veszi a Tűz Yin Kakas éve. A kakas szintén ébredésre hív, de korán sem mindegy, mit is hirdetünk a világban. Békét vagy háborút? Őszinteséget vagy látszat-dolgokat? Valódi én-ébredést vagy divatos ezoterikus tanokat?
Az idei év kétféleképpen hozhat fordulatokat: pöröghetünk cél nélkül, mások véleményétől függve, mint a szélkakas - vagy kézbe vehetjük végre (felelősségteljesen) a sorsunkat és fordíthatunk azon a bizonyos keréken.

A Mars ebben az évben végig direkt marad, ilyenkor haladni, menni, cselekedni kell. De ha az évbe lépés Mars-állását vesszük alapul, mikor együtt áll a Neptunusszal: akkor bízzunk az ösztöneinkben, a megérzéseinkben és azoknak megfelelően tegyük a dolgunkat.

A belülről indított cselekvés inspirációnak hívják. Hallgatni arra a hangra, ami megszólít bennünket. Merész, bátor, korábban lehetetlennek hitt dolgokat végrehajtani. Bízni az életben. Merni szabadon gondolkodni. Ébredni végre...

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails