2017. március 27., hétfő

Régi vagy új irányok?

Újhold a Kos jegyében: 2017.03.28 (04h58p)

"A világ utat nyit annak az embernek, aki tudja, merre tart."
(Ralph Waldo Emerson)

Minden évben egyszer (szimbolikusan persze) kapunk egy óriási radírt, ami tisztára törli a már telefirkált lapokat. Ez a törlőeszköz nem más, mint a Kos hónap újholdja.
Ebben a jegyben bontakozik ki az "én", itt van kiemelve, sőt túlmagasztalva az egó, a személyes akarat. Épp ezért a legmélyebb szintű takarítást, vagy még inkább újraindítást ezeken a területeken tehetjük meg.

De mielőtt hozzálátunk a régi énképek lebontásának vagy divatos kifejezéssel élve "megszabadulunk az egótól", előbb el kell ismerni létezésüket. Az énképek felismerése igényli (szerintem) a legnagyobb tudatosságot. Ez az, amit az első lélegzetvételtől kezdve hozzánk tartozik: kisfiú/kislány, egészséges/túl korán született, Dani/ Anna vagy tiszta apja/anyja! Az idő előrehaladtával mi magunk újabb és újabb én-meghatározásokkal gyarapítjuk magunkat.

Önazonosságunk bármivel lehet: a nemi identitásunkkal, a vallásunkkal, a hitünkkel, a munkánkkal, a családi mintákkal, a szerepeinkkel (gyerek, szülő, társ, kolléga, barát...).
Ezek talán a legtudatosabb címkéink, de ezeken túl, észrevétlenül további bélyegeket aggatunk magunkra. "Mindig olyan pasit fogok ki, aki kihasznál." "Kövér vagyok, ezért nem fog senki sem szeretni." "Két bal lábam van." "Lusta vagyok." "Nem tudok megbízni másokban." A pozitív jelzők is idetartoznak, bár azokkal kevesebbet foglalkozunk, de a mantrák sora nagyjából a végtelenségig tart.

Az asztrológiai képlet sem szól másról, mint hogy az adott embert a születési képletével azonosítjuk. Ez így is van rendjén, mert amíg az akaratról, érzésekről, sorsfeladatokról beszélünk, addig a különböző személyiségjelölőkön (planétákon) keresztül szűrjük meg a minket körülvevő világot. Ha azonban az Univerzum egységről, a határtalan és talán sosem ismétlődő rendről szeretnénk szólni, nem lelnénk szavakat...

Ám minden képletnek van egy változatlan, örök középpontja, amit nem kereszteznek a tengelyek sem. Üres. Ha innen tudnánk körbetekinteni, szemlélővé válnánk. Megszűnne a világ körforgásával való emelkedés-süllyedés, mégis részei maradnánk a mozgásnak. Azzal eggyé válnánk. 

(Érdekes szinkronicitás, hogy Sevaster1 épp ma töltött fel egy filmet ugyanerről a témáról. Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit filozofikusabb szinten szeretne ezzel foglalkozni. Szamádhi, 2017 - 1. rész, "Májá, az én illúziója")
Benne vagyunk egy ritmusban, egy transzformációs folyamatban, a Kos újhold egy újabb katalizátor (mint általában az újholdak 😀). Ez sosem azt jelenti, hogy abban a pillanatban valami hirtelen és azonnal változik (bár miért is ne?), de minden esetre megfogalmazódhat egy lélekszintű döntés: régi vagy új utat választunk az én-meghatározásban?

Régi út: az ismétlődések. Mindenben. Kapcsolatokban, élethelyzetekben, közérzetben, jóllétben.
Új út: az énképek fülön csípése.
Nem ajánlok ehhez semmilyen módszert, talán nincs is rá egyetemes recept. Csak vedd észre. Vedd észre, amikor kimondod magadról, másokról, a szituációról. Vedd észre, amikor eszedbe jut. És tedd fel magadnak a kérdést: valóban ez vagyok? Ez akarok lenni?

A Kos iránya az előre és nem a hátra. Ebben a sodrásban nem feltétlenül a múltban való kutakodás, a magyarázatok keresése a megfelelő ösvény. Ha nem muszáj, ne keressünk okokat. Lehet, hogy az anyám, az első szerelmem, a múltbéli rossz döntésem, a bank, az önbizalomhiányom, a kényelmességem tehet róla, hogy most így vagy úgy élek, ezt vagy azt gondolom magamról, de vajon továbbra is ehhez akarom kötni magamat?

A gondolkodás felszabadításában a Merkúr-Uránusz együttállás is fontos szerepet játszik. Velük nincs logikus, lineáris, módszeres haladás. Helyette van felszikrázás, kiszámíthatatlanság, "sosem gondoltam volna" helyzetek. Ha az "új útra" voksolunk, ez vár ránk.
Úgy megyünk majd tovább, mint a pitypang törékeny ernyő-magvai a szélben. Nem tudjuk, hol érünk földet, egyszerűen csak bíznunk kell az áramlatban.
A régi köröket is választhatjuk, ám akkor a valódi változás ábrándkép marad csupán...


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails