2017. március 20., hétfő

A Nap üdvözlete

Szúrja namaszkára

"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül."
(Helen Keller)

Nem régóta jógázom, rendszeresen talán négy hónapja, ám ha jobban belegondolok, a jóga mindig is része volt az életemnek. Gyerekkoromban aputól tanulgattam a mozdulatokat, a lótuszülés (Padmászana) volt a kedvencem, talán nem véletlen, hogy Padparadsa lettem.

Később hosszú időre hátat fordítottam ennek, és észre sem vettem, hogy a világszemléletem nem más, mint "fejben" jógázás. A szanszkrit szó ugyanis azt jelenti, "elmerülni Istenben" vagy "összekapcsolni", "egyesülni". A szellemi útkeresés sem egyéb, mint figyelem, fegyelem, összeszedettség, kitartás, napi szintű gyakorlás, hogy minél közelebb kerüljünk a jelenlét megéléséhez, az elfogadáshoz, a tudat (és a rezgésszint) emeléséhez.

Szeretném jógásítani, vagyis összekapcsolni a szellemiséget a mozgással, ezért arra gondoltam, hogy minden hónapban aktuális gyakorlatokat osztok meg veletek. Kézenfekvő volt, hogy az évkört a napüdvözlettel indítom útjára.
Felhasznált irodalom: Szvámi Szatjánanda Szaraszvatí - Ászana Pránájáma Mudrá Bandha 

A Kos a dinamikákról, az én-erő felébredéséről szól. Ismét beindul az élet áramlata.
A tavaszi napéj-egyenlőséggel a Nap ereje növekszik, ezáltal a bennünk rejlő kiáradó, szoláris energiák is jobban aktivizálhatók. A Nap a spirituális tudat, amely az életerővel van összefüggésben.
A hindu védák a Napot Szúrjának nevezik, namaszkára pedig az ő köszöntése. Úgy tartották, hogy akik rendszeresen megemlékeznek a Napról, azoknak minden bánata, betegsége és szegénysége elmúlik, mivel a Nap tisztelete elhárít minden akadályt és beteljesíti a kívánságokat.
Már ezért is érdemes rendszeresen gyakorolni, nemde? 😉

Az ászana éppúgy, mint az évkör is 12 szakaszból áll és a forma, az energia és a ritmus hármas egységére épül. Ha ráérzünk a testünk dallamára, akkor ezek az összehangolt moz­dulatokkal úgy folynak lágyan egymásba, mint egy tánc lépései.

Kezdjünk hát együtt táncolni a Nappal!
Megjegyzés: a gyakorlatsor tradíciónkét kicsit változhat, illetve az ászanák elnevezése is eltérő lehet.
I. póz: Pranámászana (imádkozó póz). A szívcsakrát aktivizálva segít befelé figyelni, megalapozni a koncentrációt és nyugalmat. Figyeljünk a légzésünkre, önmagunkra.

2. póz: Haszta Utthánászana (kézemelés póz). A torokcsakrára - ezáltal az önkifejezésre hat jótékonyan, sőt meglepő módon a testsúly-csökkentésben is aktív szerepe van.
3. póz: Pádahasztászana (kéz a lábhoz). A szakrális vagyis alhasi csakrára hat, szintén emésztésjavító, továbbá fokozza a vérkeringést. Ha nem tudunk még ilyen mélyre hajolni, mint a képen, hajlítsuk a térdünket.

4. póz: Asva Szancsalanászana (lovagló póz). Ez a homlokcsakrát serkenti, ami az idegrendszer egyensúlyáért felelős. Szellemileg frissítően hat ez a pozitúra.
5. póz: Parvatászana (hegy vagy álló kutya póz). Szintén a torokcsakrához köthető, fizikai szinten erősíti a karok és a lábak izmait, idegeit.

6. póz: Astánga Namaszkára (nyolctagú üdvözlés póz). Napfonat vagy köldökcsakra-élénkítő. Főleg az ülőmunkát végzők legkényesebb, lapockák közti területét mozgatja át.
7. póz: Bhudzsangászana (kobra póz), szakrális csakra. Hajlékonnyá tesz, továbbá az ivarszervekre hat kedvezően.

8. tartás: Parvatászana (hegy vagy álló kutya póz). Ezzel elindulunk a gyakorlatsorban visszafele, egészen a kiindulási pontig.Torokcsakrának ez a fajta aktivizálása segít a nyugalom és a belső béke megteremtésében.
Lovaglópóz majd kéz a lábhoz. Ha a homlokcsakra kiegyensúlyozottan funkcionál, akkor a spiritualitás nem valami elvont fogalom lesz az életünkben, hanem objektív világlátás. És mivel a szakrális csakrát serkentő póz követi, rögtön össze tudjuk kapcsolni a fizikai-testi létezéssel.
Végül kézemeléses póz és imádkozópózzal zárjuk. Az önkifejezés itt felfelé nyilvánul meg, mintegy hála a mindenségnek, és zárómozdulatként visszatérünk szívünkhöz, a középponthoz.

Ezután a másik lábbal következik ugyanez.
Kezdők eleinte csak 2-3 kört végezzenek, majd néhány hetente eggyel növeljék a körök számát, nehogy túlzottan kimerüljenek. A haladóbb gyakorlók többet is végrehajthatnak, ám mindig kerüljük a túlerőltetést. Különleges esetekben naponta 108 kört is végrehajthatunk tisztulási célokból, de csak avatott vezető irányítása mellett.

A mozdulatsornak kedvező élettani hatásai is vannak. Serkenti és egyensúlyban hozza a test valamennyi rendszerét - a keringést, a légzést, az emésztést. Javítja a mentális állapotot, elősegíti a jó közérzetet, harmonizálja az átmeneti folyamatokat. Ezzel indítva a napot, jóval tevékenyebbek és hatékonyabbak lehetünk.

Fontos megemlíteni, hogy a gyakorlásra vannak ellenjavallatok is. Haladéktalanul szüneteltetni kell a szúrja namaszkára gyakorlását, ha láz, akut gyulladás, kelések vagy kiütések jelentkeznek. Ezek a testben nagymértékben felgyülemlett méreganyagoktól keletkezhetnek. Amikor a méreganyagok távoztak a testből, folytathatjuk a gyakorlást. Ne gyakoroljuk magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség esetén, valamint stroke után. Sérv és bélgyulladásos betegségek esetén is kerüljük a gyakorlását. Hátproblémák esetén konzultáljunk egészségügyi szakértővel. A menstruáció kezdetekor is tartózkodjunk gyakorlásától. Várandósság alatt, nagyon óvatosan, a tizenkettedik hét megkezdéséig végezhető és a szülés után körülbelül negyven nappal kezdhető el ismét a gyakorlása.

Apukám még ebből a jógakönyvből leste el a mozdulatokat. Ma már lehetőségünk van számtalan internetes videóból tanulni vagy jógastúdiókban szakértő tanárok mellett gyakorolni. Én a Bikram Jóga Astoriába járok, ahol a jin jóga, illetve a fusion hot jóga órákon találkozhatunk a napüdvözlettel.

Köszönet Nádas Lindának, akik segített lektorálni az anyagot!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails