2017. március 19., vasárnap

Feltörekvés

Kos jegyébe lép a Nap: 2017.03.20 (11h29p)

"Nemet mondani másoknak: ez része a felébredésnek, ez gyönyörű.
A felébredés része, hogy úgy éled az életedet, ahogy helyesnek találod.
Értsd meg: ez nem önzés. Önzés az, mikor másoktól azt követeled, hogy úgy éljenek, ahogy te helyesnek látod. Az önzés.
Nem önzés, ha úgy éled a saját életed, ahogy helyesnek látod."
(Anthony de Mello)

Az gejzír izlandi nyelven azt jelenti "kitörni". Ezekkel a ritka természeti képződményekkel az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban, Kamcsatkában, Új-Zélandon és hozzánk legközelebb Izlandon találkozhatunk. Tőlünk legtávolabb a Szaturnusz és a Neptunusz egyes holdjain fordulnak elő.
Ahhoz, hogy egy gejzír kialakuljon, megfelelő geológiai és klimatikus körülményre van szükség, aktivitásához pedig hőkülönbségekre és hatalmas nyomásra.

A most zajló égi események tükrében mondhatjuk azt, hogy a gejzír-jelenség szimbolikusan részévé válhat az életünknek. Hét éve a felszín alatt összepréselő nyomás - az Uránusz és a Plútó kvadrátja, ebben a hónapban "engedi el" magát. Ez a kioldódás teremti meg annak a lehetőségét, hogy amit a mélyben elfojtottunk vagy jó esetben megérleltünk magunkban, végre a felszínre robbanhasson.

Az előkészítés azonban nem elhanyagolható szempont. Ha szépen, fokozatosan és ami a legfontosabb TUDATOSAN  készítettük fel magunkat a régi keretekből való kitörésre, akkor élvezni fogjuk a hirtelen kialakuló forró és emelő energiát.
Ám ha időnk jelentős részét arra fordítottuk, hogy visszagyömöszöljük a változás szellemét a palackba, hát... Ő előbb-utóbb akkor is lerúgja magáról a dugót.
A napéj-egyenlőség a csillagászati és a meteorológiai tavasz, illetve az asztrológiai évkör kezdete. Ez az új év a természettel együtt-ébredés, az újjászületés ideje. A mostani energiák jelentős mértékben határozzák meg az előttünk álló negyedéves időszakot.

Négy planéta a Kosban a gejzírhez hasonlatos kitörésre mutat, de szerencsére azért felfedezhetünk némi fokozatosságot a hónapban. Így szükség esetén tudunk korrigálni, ráhangolódni a változásokra. Elsőként, ha még nem tettük meg, fogalmazzuk meg az önazonosságot. A Kos azt üzeni: helló világ, itt vagyok. Élni akarok! Az akaratomat megnyilvánítani vágyom.
A bevezető mottóban Mello is ezt üzeni nekünk: éljük úgy az életünket, ahogy helyesnek látjuk. Ám ez csak akkor működhet, ha elfogadjuk és toleráljuk mások hasonló törekvéseit.

A képlet kapcsolati próbatételeket mutat. Ez a folyamat is tart már egy ideje (Plútó-Uránusz és Jupiter t-kvadrát), s ha még nem szabadultunk ki a visszatartó, lehúzó kapcsolatok hálójából, ismételten módunk nyílik rá.
Kapcsolatokat szelektálhat az is, ha elköteleződünk önmagunk mellett. Mert az emberek szeretik a megszokott sémákat és ha mi hirtelen változtatunk - például nemet mondunk - megtörjük a közös mintát. És ez elkerülhetetlenül kimozdítja a többieket is a komfortzónájukból.

A Kos jegybe lépés pillanatának kedvenc konstellációja a Hold-Szaturnusz együttállás a Galaktika-központon. Ez a Nyilas 27°05'-án található, a Tejútrendszer feltételezett közepe. Egy olyan viszonyítási pont, ami túlmutat a geocentrikus világképen. Túlmutat a földi létezésen. Figyeljük csak meg, hogy az elkövetkezendő időszakban mely érzés jellemzőbb az életünkre? A bűntudat vagy a felelősségvállalás. Mert ezzel az érzelmi viszonyulással hatunk a világra. És a felelősségvállalás nyitja meg az utat (Uránusz trigon), hogy gejzírként törjünk felfelé.

A Kos hónap égi eseményei:

2017. március 20-án, hétfőn (11h29p) elkezdődik a Kos hónap. Ez már az aktív cselekvés és a tettek ideje. Továbbra sem kell rohanni, mert a mostanit megelőző időszak blokkoltságában kissé megmerevedhettek az izmaink. Melegítsünk, mielőtt futni kezdenénk.
Keltáknál ez volt Ostara, az ébredő természet ünnepe.

Ezen a napon a Mars - a jegy uralkodója - együttállásba kerül a Kos csillagkép alfa csillagával a Hamallal. (A csillagjegyek és a csillagképek nem fedik egymást.) Ez egy harcias energia, amin keresztül küzdhetünk a sors, a körülmények ellen vagy gyakorolhatjuk a belső béke megteremtését.

Március 26-án, vasárnap átállunk a nyári időszámításra. Hurrá! Hosszabbak a nappalok!

Március 28-án, kedden (04h58p) lesz az újhold. Korábban említettem, hogy a hónap fokozatosan vezet bennünket végig a Kos-energián. Merész ötleteket, szenvedélyes elhatározásokat fedezhetünk fel ennél az állomásnál.

Pénteken, március 31-én (19h31p) a szellemi felpörgetettség, az idegesség, a türelmetlenség vesz kicsit visszább azzal, hogy a Merkúr a Bikába lép. A következő lépések is gyakorlatiasabb módon körvonalazódhatnak bennünk.

Április 3-án, hétfőn a lassan egy hónapja hátráló Vénusz átlépi a Halak határvonalát. Ezzel az érzelmi túlfűtöttség kap hűvös borogatást.

Azon a héten pénteken, április 7-én éjfél előtt lesz egzakt a Nap és a Jupiter oppozíciója, hétfőn pedig a Szaturnusz vált retrográdba.

Kedden, április 11-én (08h09p) gyönyörű és feszült teliholdra számíthatunk. Ez egy rendkívül dinamikus szakasz, ugyanis 14-én, pénteken, a Nap utoléri az Uránuszt és ettől kezdve válik érezhetővé a Plútó kvadrát feloldódása. Akár meg is állhatunk egy pillanatra, hogy számot vessünk magunkkal. Mindezt az Nagypéntek energiája is segíti. A keresztény hagyomány szerint ezen a napon emlékezünk Jézus szenvedéseire, kereszthalálára.

Április 16-17, vasárnap és hétfő húsvét, ami pedig Krisztus feltámadása. De lehet ez akár a mi ébredésünk, újjászületésünk időszaka is.

A hónap utolsó momentuma, hogy 18-án, kedden a Vénusz direkt mozgásra vált.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails