2017. március 16., csütörtök

Akarom vagy szeretném?

Merkúr a Kosban: 2017.03.13 (22h08p)

„A valódi önzőség az, ha nem akarom vállalni a felelősséget a saját vágyaimért. Titokban tartom őket, és elbújok a mögött, hogy csak egy vágyam van: az, hogy a te vágyadat teljesítsem.”
(Feldmár András)

Néhány napja a Merkúr, a kommunikáció planétája, belépett a Kos jegyébe. Szép sorba vezetik fel a különböző személyiségjelölők a tavaszi napéj-egyenlőséget, a Nap belépését, fokozatosan hangolva bennünket aktivitásra.

A sorban az első a Mars volt, aki bár otthonosan mozgott saját terepén, még óvatos haladásra intett bennünket. Ott a szándékok fogalmazódhattak meg bennünk, az is lehet, hogy mindenféle konkrétum nélkül. Csak éreztük a hívást a változás, a "valami más", a "valami új" irányába.

A Vénusz érzelmileg kezdett felpezsdíteni bennünket, vele együtt már a tavasz hangulata is beszivárgott a mindennapokba. Most a Merkúrral a tervezgetés kap tüzes lendületet. Spontánabb, rugalmasabb és célratörőbb módon kezdhetünk gondolkodni magunkról, a körülményekről és mindkettő alakításának a lehetőségeiről. Épp ezért választottam az akarom vagy szeretném témáját a "Szavak erejéről" szóló sorozatomba.

Gyerekkorunkban - legalábbis az én gyerekkoromban, azóta biztos sokat változtak a nevelési elvek - engem még rendszeresen kijavított a szüleim, ha valamire azt mondtam: "akarom!" "Nem akarom, hanem szeretném." Van más is, akinek ismerős ez a korrektúra?

Mint a korábbi átkokról vagy illúziókról szóló bejegyzésben, kezdjük most is a szavak eredetével. A magyar nyelv rendkívül választékos és érzelmileg igencsak kifejező. Gondoljunk csak bele, hogy az egyéb európai nyelvekben nincs akkora különbség a két rokonértelmű szó között. Ráadásul hangzásban is hiányzik a nyomaték: want az angolban, wollen németül, vouloir franciául és volo latinul. Mondjuk csak ki azt, hogy akarom! Rengeteg erő van benne.

Maga a szó, az etimológiai szótár szerint, bizonytalan eredetű, de a latin "nitor", támaszkodik, felegyenesedik, valamire törekszik kifejezéssel hozzák összefüggésbe. Erről a gyerek első lépései jutnak eszembe. Minden első lépése a hit. Akkor az akarat nem más, mint a szándékom megvalósulásába vetett hit. Cselekvéssel, aktív részvétellel.

A numerológiai energetikai is hasonló (erről bővebben olvashatsz a másik oldalamon: Numeroprofil), az AKAR szó így néz ki "lekottázva": tudom, mit akarok (A), megküzdök a kétségeimmel (K), megerősítem magamban a szándékot (A) és ezzel át tudom törni a korlátokat (R).


A szeretnék kifejezés már kimondva is sokkal lágyabb, szelídebb. Itt a feltételezett alapszó a "szer", ami azt jelenti: társul, egyesül, összeköt, összekapcsol. A szer szokást, rendet is jelent, vagyis a népek közös megegyezésén alapuló működést.  Ebből is látszik, hogy aki szeretne, az másokkal együttműködő módon éri el a vágyait.

A szer további értelmezési tartalommal is bír, hatóanyagot, állapotot, lelkületet jelent.

A fentiek tükrében, ha valamit szeretnénk, az szívből, mások igényeit is figyelembe véve történik, míg ha valamit akarunk, az egyéni, ösztönből fakadó indíttatás. Így érthető, miért javítják ki a gyerekek szóhasználatát.

Ha az akarat dominál, akkor nagyon öncélúak, egoisták lehetünk, ha pedig kizárólag a szeretnék halvány vágya késztet, akkor önfeladóvá, másokhoz alkalmazkodóvá válhatunk.

De vajon lehet-e a kettőt egyszerre megnyilvánítani? Szer-intem igen. Először tisztázzuk le, mi is az, amit akarunk és másokhoz is igazítsuk azt, hogy hogyan szeretnénk véghez vinni az elképzeléseinket.

A Kos Merkúr azokat a döntéseket segíti elő, mellyel elköteleződhetünk saját magunk, saját akaratunk mellett. Merjünk akarni, de szívből, az együttműködő középpontunkból!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails