2019. július 15., hétfő

A láthatatlan kapu

Rák havi telihold és holdfogyatkozás: 2019.07.16 (23h39p)

Bevezető gondolat: "A Szeretet Palotájának kapuja kétfelé nyílik. Ahol beléptél, ugyanott ki kell lépned egyszer, hogy visszatérj oda, ahonnan indultál. Mindazt, amit teremtettél, magad mögött hagyod, de később bármikor visszanézhetsz rá. Amikor visszatekintesz, látni fogod: a Szeretet Palotája fényesebben ragyog a te teremtő fényed által." (Hioszi Tatiosz)

☉☽

Az asztrológiában vannak olyan időpillanatok, amik egyfajta kapuként funkcionálnak. Ezek a kapuk megkönnyítik az átlépés egy másik világba: születések és halálok megszaporodnak ilyenkor. Ezek kézzel fogható tények. Ám az ilyen jelentős eseményeken túl az életünkben is kinyílnak a kapuk, valamit lezárva, valamit beengedve.

Rejtett pillanatok, mert még csak a megfoghatatlan ideák síkján léteznek és időre van szükség, amíg testet öltenek a fizikai létben.

Lehet ez egy apró, ám annál szilárdabb elhatározás, hogy véget vetünk valaminek: egy kapcsolatnak, az önsajnálatnak, a kilátástalanságnak, a bizonytalankodásnak, bárminek... Lehet ez egy döntés, hogy megtaláljuk életünk értelmét, a szerelmet, a nyugalmat, az elégedettséget, a lehetőségeket... Lehet ez egy vágy, hogy utazni, költözni szeretnénk, elérnénk valami kitűzött célt, valóra váltanánk egy gyerekkori álmot...

Ezek a vágyak, döntések, elhatározások azonban azt követelik tőlünk, hogy hátrahagyjunk valamit addigi életünkből. Legfőképpen azokat az ismétlődéseket, amik miatt eddig egy önmagába visszatérő, kitaposott úton futottunk.

A kapuk új irányok felé nyílnak - hogy hova vezetnek valójában: ismeretlen előttünk. Nem tudhatjuk, mi van az önsajnálaton túl, mit hoz egy új párkapcsolat vagy mit fogunk érezni az álmok megvalósulása után.

A Szaturnusz-Plútó és a leszálló-holdcsomópont együttállása épp ezeket az ismeretlentől való félelmeinket nagyítja óriásira. Mint a sötét szobák sarkaiban megbúvó árnyak vagy az ágy alatt rejtőző szörnyek. Gyermekképzeletünk hatalmasra és ijesztőre színezi a függöny lebbenését, a ház előtt elhúzó autó reflektorának fényeit vagy az öreg parketta nyikordulását.

Félünk az elhagyatottságtól, a magánytól, attól, hogy nincs hatalmunk a dolgok irányítása felett, félünk átadni magunkat az álmok kiszámíthatatlanságának. Ilyenkor elég egy felkapcsolt lámpa, pár megnyugtató szó a szüleinktől, egy gyors, ölelés, hátsimogatás és máris helyreáll a biztonság érzete.

Felnőttként ugyanezt kellene tennünk önmagunkkal. Fényt gyújtani - vagyis tudatosabbá válni. Szeretni és elfogadni magunkat, a jelen állapotunkat, az esendőségünket. Hinni és bízni magunkban. Bátorítani lépéseinket a járatlan ösvények irányába.
A kedd esti telihold egy ilyen rejtélyes pillanat. Mint egy órában az apró fogaskerekek, mozdít rajtunk egy picit előre. Nem muszáj együtt változni ezzel a változással, kapaszkodhatunk a régibe. De ha mégis úgy döntünk, mozdulni szeretnénk, engedjünk a ragaszkodásaink szorításán. A kardinális erők titka a magával ragadó lendület, az energia az, ami sodor minket előre. Érdemes megragadni ezeket!

Nem kell nagy felhajtás. Elég pár csendes perc, amikor meglátjuk a most zajló folyamatokat, számba vesszük, mit hagynánk a kapu mögött, merre folytatnánk utunkat. Nem kell tervezgetni sem. Csak képzeljük magunk elé a kaput és a holdfogyatkozás misztikus fényében képzeljük el azt is, hogy átlépünk rajta...

Csillagászati tudnivalók a holdfogyatkozásról:

2019. július 16-án, kedden, magyar idő szerint röviddel holdkelte utántól egészen 17.-e hajnali negyed háromig részleges holdfogyatkozás zajlik. A jelenség Magyarországról, sőt az egész Kárpát-medencéből nézve teljes egészében megfigyelhető, beleértve a félárnyékos fogyatkozás fázisait is. Az időzítés nagyszerű a szervezett távcsöves bemutatók szempontjából. Egy viszonylag nagyfokú, több mint 60%-os részleges holdfogyatkozást nézhetünk végig. Ennek következtében azonban az égbolt nem sötétedik el teljesen, mivel a Hold nem kerül teljesen a Föld árnyékába, a maradék egyharmadnyi fényes holdkorong-rész elég fényt ad, hogy a halvány csillagokat elnyomja. (Teljes cikk: ITT)

További csillagászai érdekesség, hogy hajnalban a Hold a Szaturnusz közelében látszik, és elfedi a bolygót. A fedés hazánkból nem látható.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails