2022. augusztus 22., hétfő

Servus humillimustól a szia uramig

Szűz jegyében a Nap: 2022.08.23 – 09.22

Bevezető gondolat:
"A győzni tudó nem támad,
a vezetni tudó alázatos."
(Lao-ce)

A Szűz jegyhez szorosan hozzátartozik az alázat kifejezés, a mostani hónapban azonban nem lesz könnyű dolgunk, ha a valódi energiákra akarunk ráhangolódni.

Innen is jött a bejegyzés címe. Az eredeti latin köszönés a "servus humillimus" az ókori Rómából ered és szó szerinti fordításban "alázatos szolgát" jelent. A köszönéssel együtt járt a kalapmegemelés is, ezzel mutatta meg a rabszolga a státuszát jelképező kopaszra borotvált fejét.

Ez a tradíció a 19. században lopta vissza magát a köztudatba, ott azonban már a szervuszra rövidült üdvözlési formával és a kalap biccentésével egy bizalmas, de tiszteletteljes viszonyt fejeztek ki egymás felé az emberek.

Találkozáskor a másik iránti figyelmet és tiszteletet mutatjuk ki.

Ilyen a hawaii "aloha" köszöntés (szeretet, béke, együttérzés, "isteni lélegzet"), az arab "salaam alaikum" (béke legyen veled), illetve a hindu "namaste" (meghajlok a benned lakozó isteni lélek előtt) kifejezés. Gesztusok közül ezt szemlélteti a kézfogás, ami szintén békés szándékot mutat (üres a kezem, nincs benne fegyver) vagy a keleti kultúrákban a meghajlás, amivel nem csupán a respektust, hanem annak mértékét is kifejezhetjük. 

Az archaikus rendszerek (asztrológia, tarot, ji-king) olyan tanítások, melyek egymás utáni fejlődési lépcsőfokokat jelölnek. Nem véletlenül követi a Mágust a Főpapnő, a 6-os Viszály hexagrammot a 7-es Hadsereg vagy az Oroszlánt a Szűz.

Mindenhol kapunk egy leckét, egy feladatot és akkor tudjuk igazán jól teljesíteni a következő "kihívást", ha az elsőből is jelesre vizsgáztunk.

Az Oroszlán nem csak a búza, hanem a személyiség beérésének, kiteljesedésének is az időszaka.

Ha tisztában vagyon önmagammal, az értékeimmel, a kompetenciámmal, akkor vagyok képes teljes odaadással gyakorolni a szolgálatot.

Nem fogok megalázkodni, de megismerhetem az alázat erejét. Az "én" hangja itt elcsendesedik, önmagunkról a tevékenységre fordul a figyelem.

A Szűz energiát nagyon sokszor félreértik, degradálják, pedig életünk jelentős részét a hétköznapok teszik ki. Ide tartozik a munka, az életmód, a fizikai és lelki egészség megőrzése, ami gyakorlatias, praktikus figyelmet követel. (A jegy ura a Merkúr földies aspektusa.).

Alázat azt jelenti: alárendelődöm a feladatnak. Feloldódom benne. Figyelmet SZENTELEK a pillanatoknak.

A köszönési formák üressé, jelentés nélkülivé koptak. Érdemes megfigyelni magunkat, tényleg szívből fakadóan kívánunk-e "jó napot", "jó étvágyat" egymásnak vagy valóban kíváncsiak vagyunk-e arra, hogy a "hogy vagy" kérdésre őszinte odafordulással hallgatjuk-e meg a választ...


Alapenergiák

A hónapba lépés képletének sok a feszültség-generátora – az Oroszlán aszcendens, az 1-es házas Regulusszal együtt álló Nap, a Mars kvadrátja és még folytathatnám – mind-mind az egónak és nem az alázatnak kedveznek.

Már az Ikrek Marsnál (Okoskodás helyett) előrevetítettem, hogy nagy fokú tudatosságra lenne most szüksége az emberiségnek, ezt a Szűz időszak is alátámasztja.

Háttérbe kéne egy kicsit szorítanunk a kiabáló "én-én-ént" és odafigyelni arra, mit gondolunk, mit mondunk és mit teszünk.

A "szűz" energetikai szinten nem azt jelenti, hogy valaki szexuális értelemben érintetlen. A szűz nem válik az egó vagy egy másik ember áldozatává, hanem tudatosan áldozatot hoz valami magasabb rendű érdekében. A szűz önálló és független, nem kiszolgáltatott, hanem egy célt kiszolgáló.

A csillagmitológia is ezt igazolja. Míg a többi Zodiákus csillagkép jutalomból került az égre, addig a Szűz saját elhatározásából hagyta el a Földet.

Amennyiben sikerül felébresztenünk magunkban a rend istennőjét, a szemben álló Szaturnusztól hosszú távra szóló ajándékokat kapunk. Ő most együtt áll a Vízöntő csillagkép β csillagával – ez a Sadalsuud – ami a "világmindenség szerencsecsillaga". Hozzáférés ehhez az égi áldáshoz a Szűz megvalósításával történik.

Számtalan mese idézi fel ezt, ilyen például a Holle anyó, ahol a szorgos lányra aranyeső, míg a restre szurok vár vagy Hamupipőke, akinek az álmai válnak valóra.


A Szűz hónap itinerje

Augusztus 26., péntek: Mérleg Merkúr

VÁLASZTÉKOSSÁG

Hajnalban a Merkúr átlép a Mérleg jegyébe. Itt ugyan veszít uralmi helyzetéből, de a mostani viszonyok közt ez inkább kedvez. Ahelyett, hogy másokat (vagy önmagunkat) kritizálnánk, megbélyegeznénk, egy kicsit megfontoltabb, távolságtartóbbá, diplomatikusabbá válik a kommunikációnk. Nem nagyon, csak tényleg egy hajszálnyit. De sok esetben ez már épp elég arra, hogy megfelelőbb, objektívebb döntéseket hozhassunk.


Augusztus 27., szombat: újhold

MIRE FORDÍTOD?

Délelőtt, a Szűz jegy 5. fokán teljesedik ki az újhold – és a Mars kvadrátja is. Óriási erőforrás van ebben a konstellációban, ha a szellemi energiáinkat, az imagnatív képességeinket elkezdjük tudatosan, fókuszáltan és egy magasabb cél! érdekében hasznosítani.


Augusztus 28., vasárnap: retrográd Uránusz

SORSRENDEZÉS

Az Uránusz utolsóként csatlakozik a lassú mozgású planéták hátráló táncához. Egészen október 15-ig marad a retrográd haladás, akkor a Plútó töri meg elsőként a sort.

Minden évben van egy ilyen átmeneti időszak, amikor a hétköznapi tevékenységeinkkel előre kell haladni és ezen keresztül "oldhatjuk ki" a múlt gubancait.


Szeptember 5., hétfő: Szűz Vénusz

ÉN HELYETT TE

A Vénusz jegyváltásával még könnyebbé válik a Merkúr "diplomáciai munkája", félidőtől kissé könnyebb lesz ráérezni a hétköznapi tevékenységek örömére, a kapcsolati kommunikáció őszinte érdeklődésére.


Szeptember 10., szombat: telihold

SZŰZ-ERŐ

Délben válik teljessé a telihold, ami meglepő módon a Szűz függetlenségét, elhatárolódási képességét hangsúlyozza ki. Fokozódhat az alkotókedv, turbósebességre kapcsolhat bennünk a kreativitás. Nem csak művészeti formában, hanem egyszerű élethelyzetekre is ilyen formán találhatunk megoldást.


Szeptember 11., vasárnap: retrográd Merkúr

KAPCSOLATRENDEZÉS

Megint csak előnyünkre válhat egy általában negatívnak ítélt jelenség. A Merkúr hátrálása általában szétszórtsággal, figyelmetlenséggel, balesetekkel, késésekkel jár, ám most kiváló lehetőségünk adódik arra, hogy a sorsrendezésen munkálkodó lassú mozgású égitestekhez csatlakozva régi félreértéseket tisztázzunk, lezárjunk kapcsolatokat, elvarrjunk szálakat.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails