2022. augusztus 4., csütörtök

Éleslátás

Nap együttállása Alfa Lyncis-szel: 2020.08.04

Bevezető gondolat: "A tudatos ember mindig a jelen pillanatra felel, mert felelősségteljes, szó szerint felelős azért, amit tesz - nem gépiesen reagál. Az ő cselekvése éber tudatosságából fakad, nem pedig külső manipuláció hatására. A figyelés a spontaneitás kezdete, a spontaneitás pedig a figyelés beteljesedése." (Osho)


Nyúl, pontosabban hiúzfarknyi bejegyzést terveztem mára. Nagyon kedvelem az állócsillagokat és szeretek is írni róluk, de ezen a téren még rengeteg pótolnivalóm van a blogon.

Ráadásul a mai állócsillagunk olyan aprócska, hogy alig észrevehető a körülötte lévő fényes csillagok között. Nevének keletkezése is összefügg ezzel a ténnyel.

Csillagászati érdekességek

● Johannes Hevelius volt az utolsó nagy csillagász, aki még szabad szemmel vizsgálódott az éjszakai égbolton. 1687-ben ő fedezte fel a Nagy Medve, az Ikrek és a Szekeres által határolt területen megbúvó halvány csillagokat és megállapította, hogy azok megfigyeléséhez egy hiúz éles szemére van szükség. Így lett a csillagkép neve Lynx, vagyis Hiúz.

● A csillagkép csillagai közül csak a κ (kappa) Lyncis-nek van saját neve: Alsciaukat, ami azt jelenti: tüske, tövis, csipkebokor.

● Az α (alfa) csillag egy vörös óriás, ami a Földtől 203 fényév távolságra található.

● A csillagkép kínai neve "tiān māo zuò", ami "mennyei macska csillagképet" jelent.

● A konstellációnak sokáig nem voltak zárt határai, csak 1930-ban, a Nemzetközi Csillagászati Unió konferenciáján nyerte el végső formáját.

Mitológiai háttér

Bár a csillagképek és égi objektumok elnevezései véletlenszerűek, mégis meglepő összefüggéseket mutatnak a mítoszokkal.

● Bizonyos feltételezések szerint a Hiúz csillagkép meséje Perszephoné történetéhez vezet vissza bennünket. Triptolemosz királyfi volt az, aki Perszephoné elrablása után először vezette nyomra a lányát kereső Démétért. Az istennő hálából ezért élete végégi őrködött Triptolemosz sorsa felett, s amikor a fiút ellensége, Lycinus, a szkíták királya meg akarta ölni őt, Démétér hiúzzá változtatta a gonosz királyt, így megmentve az ifjút a haláltól.

● Más mítoszokban az Ikrek csillagkép névadóival fedezhetünk fel párhuzamot. Messéniának is megvoltak a maga isteni ikrei, akik a spártai dioszkuroszok unokatestvérei voltak. Az ikrek egyike Idas, a tenger ura, míg a másikuk Lynkeus "a hiúzszemű". Idas – hasonlóan Hádészhez – a szüzek kartáncából rabolta el Marpéssát, hogy a feleségévé tegye.
 
● A lányrablás a menyegzőnek bizonyos formája volt, amit Persephoné elrablása már az ősidőkben megszentelt, s főként Lakóniában vált bevett szokássá. Nahát, újabb véletlen!
A kelta Lammas ünnep, ami augusztus 1-jére esik, szintén megemlékezik erről a szokásról. A Taillte-menyegző afféle próbaházasság volt, ami egy évre szólt, és a következő Lammas alkalmával a jegyespár dönthetett róla, hogy közös megegyezéssel búcsút vesznek egymástól vagy pedig kapcsolatukat egy életre szólóan érvényesítik.

A hiúz, mint szimbólum

● A hiúz az éleslátás, az éberség szimbóluma, a görögöknél Dionüszosz szent állata.

● A történetekben mint az elmésség példája jelenik meg: hatalma van a homály (tudatlanság) és a fény (tudás) felett.

● A keresztény kultúrában Krisztus éberségét fejezi ki.

● A középkorban azt tartották, hogy képes átlátni a falakon, ezáltal a titkok tudója.

Mit üzen az Alpha Lyncis?

A szimbólumok úgy képezik részét az emberiség gondolkodásának, mint a szőttesek színes fonalszálai. Tudatosan vagy öntudatlanul használjuk őket, hiszen a képzettársítás a kollektív ismereteinkből ered. Így ha meglátunk egy jaguár-emblémát egy autó orrán, rögtön a megzabolázhatatlan erő, a lenyűgöző elegancia jut eszünkbe – amit a marketing szakemberek jól ki is használnak.
Éppen ezért, ha meg akarjuk érteni a csillagképeket, vissza kell térnünk az analógiák ősi, titkos nyelvezetéhez. Nézzük sorba a hiúz tulajdonságait!

● A nagymacskák a tápláléklánc csúcsán állnak, így bátorságra, az akaratunk öntudatos érvényesítésére tanítanak bennünket.

● Magányosan vadásznak, vagyis megmutatják, hogyan hagyatkozhatunk magunkra, az ösztöneinkre és az érzékeinkre. Megtanítják nekünk a szabadság és a függetlenség útját.

● Kitartóan futnak, kiváló nyomkövető érzékkel rendelkeznek, így az álmaink-céljaink állhatatos követésére buzdítanak bennünket. Remekül másznak fára, úsznak a folyókban vagy könnyedén lépdelnek a mély hóban, így utunk követésének kreatív lehetőségeit is feltárja előttünk.

●  Az alfa csillag az állat szemét jelöli az égen, így az éleslátás, a megfigyelés képességét még hangsúlyosabbá teszi.

Összegezve: tűzzünk ki magunk elé bátran célokat és rendíthetetlenül kövessük azokat. Az élet folyamatosan új kihívásokat állít elénk – akár egy kanyargó folyó, akár egy leomló szikla formájában – de ez ne tántorítson el bennünket. Keressük meg a lehetőséget az akadály legyőzésére vagy megkerülésére. Ehhez azonban az éberség szükségeltetik.

Ám az éberség nem mindig jelent tágra nyitott szemet. Olykor a félhomály vagy a sötétség erői – a tudatalatti inspirációi, a megérzéseink vagy a megmagyarázhatatlan ösztöneink azok, amik a helyes úton vezetnek minket.

Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát! 

Related Posts with Thumbnails