2022. augusztus 5., péntek

(Király)női minőségben

Oroszlán jegyében az aszteroida Lilith: 2022. 08. 06 – 10.11

Bevezető gondolat: "Óvakodj attól a férfitól, aki nem királynőnek lát. Nem látja igazi arcodat - mert nem szeret. Aki szeret, és amíg szeret: fölfelé néz rád. Óvakodj attól, aki benned a szolgát, az anyukáját, önzésének eszközét, vagy birtokát látja csupán, és nem az önérzetes nőt keresi. Óvakodj attól, aki tart a méltóságodtól és az öntudatodtól, mert kisebbnek érzi magát melletted. Élni talán tudsz egy ilyen emberrel, hiszen az élet a kompromisszumok művészete is - de boldog nem lehetsz vele. Hogy szeret-e valójában, vagy csak érzelmileg, vagy más okból függ tőled, onnan tudod tévedhetetlenül megállapítani, hogy mennyire érzed magad szabadnak mellette." (Müller Péter)


A matriarchális szó hallatán valami nagyon ősi, homályba veszett fogalom juthat eszünkbe, hiszen az elmúlt évezredekben a Föld legnagyobb részén a nők háttérbe szorultak, sőt alárendelt szerepbe kényszerültek.

Pedig manapság is találhatunk – igaz csak nagyon elvétve – nőközpontú társadalmakat Dél-Kínában, Indonéziában, Észak-Indiában, Közép-Amerikában. Az állatvilágban főként a fejlett szociális rendszerben, nagycsaládban élő fajokra jellemző, hogy egy nőstény vezeti a csoportot. Ilyenek például az elefántok vagy az orkák, de Monty Roberts könyvéből kiderül, hogy a vadló-ménesekben is kiemelt szerepe van a vezérkancának.

Az anyaságban rejlő erő elsősorban a Rák Lilith (Gyermekké tettél) sajátja. Az Oroszlánnál szintén kulcsfogalom az irányító hatalom, de itt nem az anyai szerepről van szó. A nő: királynő. Ez a saját jogon való uralkodás.

Legtöbb esetben nem egyedül, a királynők mellett általában van egy náluk jóval gyengébb, kevesebb joggal bíró férfi partner is.

A görög mitológiában, az istenek között, nem találunk példát erre az archetípusra, mivel a harmadik generációs istenek a patriarchális társadalmak mintáján tagozódnak. Vannak a férfiakhoz nem kapcsolódó szűz istennők, illetve a jóval korábban született erős, de félelmetes női minták: mint Gaia vagy a vénségek (Hekaté, Medúza, az Erünniszek), de ilyen maga Lilith is.

A feminin erő ébredőben van, ez tagadhatatlan (Gondolatok a női erőről).

De a kollektív tudat olyan mély és rejtett zugaiba van zárva az emberiség ehhez kapcsolódó emlékezete, hogy egyelőre csak nagyon óvatosan próbáljuk életre hívni önmagunkban.

Vagy épp túl hevesen, hogy rögtön át is esünk a ló másik oldalára. Ezt tapasztaljuk azokban a kapcsolatokban, ahol felnőtt férfiak képtelenek leválni az anyákról vagy ha mégis sikerül, akkor a párkapcsolatban a nő veszi át az anya szerepét. Ilyenkor hangzanak el azok a mondatok: "Nekem két fiam van, egyik a kisfiam, másik a férjem".

Ha nem is mindig ilyen éles kontúrokkal jelenik meg mindez, de azokban a partnerkapcsolatokban felszínre tör az Oroszlán Lilith, ahol a nő az erősebb, kreatívabb, dominánsabb: az irányító fél.

Messze vagyunk még a női és férfi szerepek kiegyenlítettségétől: de ez a Vízöntő kor egyik fontos egyenjogúsági törekvése.

Most, hogy a Fekete hold Lilith a Rák jegyében jár, az aszteroida és a Sötét hold pedig az Oroszlánt érinti, fontos önismereti kérdésekkel foglalkozhatunk.

Ez pedig nem más, mint a férfi-női hatalmi harcok.

Itt a nők minden hatalmi szerepe terítékre kerülhet. Akár a mindent irányítani akaró anya, aki a szeretet nevében a gyermekét a saját kompetenciájától fosztja meg. Felbukkanhat a manipulatív nő, aki a szexuális vonzerejével gyakorol hatalmat a férfiak felett. De a játszmák sora végtelen...

Mert a kifelé megélt harcok mögött mindig a saját tudatos és tudatalatti énünk vívja a csatáját.

Az Oroszlán Lilith az a pont, ahol az egó elbukik. Ezt most két piros vonallal aláhúzza és felkiáltójelekkel látja el az Oroszlán Nap és Vízöntő Szaturnusz oppozíciója – amit még jó néhány planéta tovább feszeget.

Az Oroszlán Nap az abszolút férfi energia, a kiáradó, teremtő potenciál. Énünknek az a része, aki tudatos és mindig mindent kézben tartó. Minél dominánsabban erre hagyatkozunk, annál jobban félünk az irányítás elvesztésétől.

Épp ezért kontroll alá akarjuk vonni (társadalmilag és egyénileg is) a testünket, a gondolatainkat, a kapcsolatainkat, az egész életünket.

Az egyensúlytalansággal azonban azt érjük el, hogy megrekednek a valódi kreatív energiák. Ezzel együtt csökken az életöröm, a spontaneitás, de gyakran még a szexuális vágy is.

Egyre kevésbé tudjuk megélni azt a fajta elragadtatást, az eksztázis állapotát, ahol az egónak el kellene buknia...

Az aszteroida Lilith minden esetben a lázadás lehetőségét hordozza. Az Oroszlánban elsősorban a tudatos és tudattalan asszimmetriája – illetve ennek manifesztálódása: a női-férfi hatalmi játszmák ellen.

A jegybe lépés képletének van egy gyönyörű fényszöge. A legnőiesebb aspektusok között királytrigon jön létre, amit a Rák Vénusz, a Skorpió Hold és Halak Neptunusz alkot. Ráadásul ebből a háromszögből kialakul két papírsárkány, ami az átalakításhoz adnak ösztönzést, inspirációt (rosszabb esetben válságokat).

Választhatjuk a mindent felrúgó lázadás útját, amit a Mars, Uránusz és felszálló holdcsomópont jelöl ki nekünk (Tagadhatatlan fordulat) vagy a Bak Plútó sorsfordító felelősségvállalását (Összerendeződni önmagunkkal).

Az énerő visszahívása, a saját tengelyünk megtalálása, a felelősségteljes tudatosság és az Univerzummal összhangban lévő megengedő jelenlét (a tudatalatti térnyerése) kollektív feladat. Nőt és férfit egyaránt érint.

A mostanában sokat emlegetett "magasabb tudatosság" nem még több egót, még több intellektust, még több felsőbbrendűséget jelent. Épp ellenkezőleg: ez a szív bölcsességének az ideje...


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails