2022. december 7., szerda

Kik a hősök?

Telihold a Nyilas havában: 2022. december 8. (05h09m)

Bevezető gondolat: "Cselekedeteinkkel és az általuk megteremtett történetekkel mi magunk adunk értelmet az életnek." (Joseph Campbell)

Évezredeken át a hősök bátor, erős férfiak voltak. Harcosok, katonák, kalandorok. Olyanok, akik heroikus tetteket hajtottak végre. A görög hérosz szó, amiből ez a kifejezés ered egyenesen félistent jelentett.

Érdekes, a mi "hős" szavunk, ami a "kus" vagy "kodzs" ősi, uráli kori szóból ered, teljesen más jelentéssel bír. "Munkás, szolga, jobbágy, száműzött". A szóeleji h-t végül k-ra cseréltük és már az általános jelentése az "ifjú" volt. A nyelvújítás korában az irodalmi nyelvben a regények és történetek központi szereplője is magáénak tudhatta a kifejezést.

A 20. században a képregény-hősökkel egy új korszak kezdődött – erről írtam az Egyediség évezredei bejegyzésben is. Már a 40-es években megjelentek az első női szuperhősök is, nevezetesen a görög-római mitológia ihlette Diána, alias Wonder Woman. Manapság pedig a ló másik oldalára átesve szinte a női karakterek dominálnak, s bár külsőleg igencsak nőiesek, a megnyilvánulásaik még éppolyan maszkulinok, mint a klasszikus férfihősöknek.

Mindezzel párhuzamosan, az önismereti folyamatok mentén egy újabb hősfogalom van kialakulóban: mégpedig azok a teljesen hétköznapi emberek, férfiak és nők vegyesen, akik

vállalják a létezés kalandját, a saját útjuk feltérképezését, sorsuk követését és azt, hogy az önmegismerés által ténylegesen az éltük hősévé válnak.

Az elmúlt napokban fantasztikus élményben volt részem – talán már ennek a teliholdnak az energiája is közrejátszott – egy csoportban többen is a saját erejük visszahívásáról meséltek. Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem falakat törtek puszta kézzel, nem találták fel a rák ellenszerét, de még világbékét sem tudtunk teremteni... Viszont elhangzott, hogy határokat tudtak kijelölni a mindennapokban, kifejezték a vágyaikat, megnyilvánították az akaratukat.

Mindazok, akik egy másodpercre is felismerik, hogy hasonló cipőben járnak – mellékszereplők az életben: alárendelődve a családnak, a társadalomnak, a munkának – azok pontosan tudják, mekkora "hőstett" kijelenteni, hogy most magamnak én vagyok a fontos!

Általános jelenség, hogy a népesség egyik fele túltolja az önzést, mindent magának akar – a hatalmat, a figyelmet, az anyagi javakat – míg legalább ugyanekkora, ha nem nagyobb százalékban bizony óriási probléma az, hogy nem tudjuk mit is akarhatunk. De most ebben a teliholdban felcsillan a változtatás lehetősége!

Hőssé sosem úgy válunk, hogy várjuk, valaki megmentsen minket, valaki szót emeljen helyettünk. Passzivitásban legfeljebb csak álmodozhatunk a változásról. Ahhoz, hogy életünk hősévé váljunk, el kell indulni az úton!

Ez éppoly kihívásokkal teli utazás, mint a mesék vagy a legendák hőseinek kalandjai. Bizony, az önismereti úton is vannak hétfejű sárkányok, emberevő óriások, gonosz boszorkányok.

Úgy hívjuk őket: traumaélményeink.

Ezek nem mindig újságcímlapra kívánkozó szörnyűségek: sok esetben családi minták, rossz berögződések, készségtorzulás, magzatkori- vagy születési élmények.


A telihold képlete

Ez a telihold egy asztrológiai "nyalánkság", energetikai finomságokkal telepakolt mikulásajándék.

A Nap és a Hold két hőshöz tartozó állócsillagra mutat, ráadásul az aktivitásra ösztönző Mars is csatlakozik hozzájuk. Feszültségüket a Szaturnusz oldja, szintén egy állócsillag-együttállással megtoldva. És teszik mindezt úgynevezett kritikus fokokkal felhangolva! Máris "kicsomagolom", hogy ti is hozzáférjetek a tartalmi csemegékhez.

A Nap a Herkules csillagkép ɑ csillaga a Rasalgethi, akinél már pedzegettük a hétköznapi hősök témáját. Héraklész 12 próbája nagyon komoly mélylélektani beavatásról – önismereti útról – beszél.

Azok az emberek, akik beletemetkeznek saját konfliktusaikba, nem haladnak előre.

Heraklész "csomagjában" éppúgy megtaláljuk a transzgenerációs mintákból adódó nehézségeket, mint a egyéni életútján felhalmozott rossz döntéseket. Mítosza nem egy valódi hollywoodi történet, de a próbatételek szimbolikája útmutatónk lehet.

Rémisztő teremtmények (nemeai oroszlán, Hüdra, Kerberosz vagy épp erümanthoszi vadkan), vonzó csábítások (kerüneiai szarvas, az amazonok királynőjének öve) mind, mind a tudatalattinkban rejtőző mintázatok megszemélyesítői.

Az egó sötét árnyai, belső harcok, negatív, pusztítást okozó gondolatok, ismétlődő hibák, anyagi világ illúziói és a halálfélelem.

A próbák kiállása nem más, mint ezeknek a belső akadályoknak a felismerése, integrálása, az egyensúly megteremtése, a bölcsesség keresése, az innováció.

A Hold az Orion csillagkép β csillagával áll együtt. A Rigel fényesebb, mint az alfa (Betelgeuse), sőt tulajdonképpen ez az égbolt hetedik legfényesebb csillaga.

A csillagképben ősidők óta egy hatalmas termetű vadászt láttak, Mezopotámiában Nimródot, a görögöknél Óriónt vélték felfedezni benne, de a csillagkép egyes csillagnevei női alakra utalnak.

Az ő története is hasonlóan konfliktusokkal teli, mint Heraklészé, azonban a vadászaspektus miatt itt egy jóval agresszívebb, pusztítóbb megélésről beszélhetünk. De ha az ősi csillagkép-névhez visszatérünk, ami az "Uru-anna", vagyis "Mennyei fény", itt ezeknek az energiáknak is az átlényegítését elénk vetíteni.

A Mars együttállása ezzel a ponttal a belső harcokhoz ad óriási kezdőlöketet. Kívül, vagyis a nagyvilágban rengeteg most a konfliktus, kezdődött a világjárvánnyal, ami az immunrendszer mellett a hitrendszereinket is aktivizálta, feszült légkör uralkodik körülöttünk, sőt valós háborút is tapasztalhatunk.

Amint kint, úgy bent – lássuk meg ebben: BENNÜNK MENNYI KONFLIKTUS, HÁBORÚ, ELFOJTOTT HARAG ÉS GYŰLÖLET DÚL.

És végül a "karácsonyi mézeskalács-fűszer" az a bizonyos kritikus fok.

Kritikus fokokat arab csillagászok jelölték ki bonyolult matematikai számításokkal. Minden jegyben, minőségük szerint két-két fokot jelöltek ki: ilyen például a mostani képletünkben a Nyilas és az Ikrek jegy 17. foka vagy a Vízöntő jegy 21. foka. Olyan érzékeny pontoknak tartják ezeket, melyek fokozzák a jegy erejét.

A köznyelvben a kritikus helyzet alatt azt értjük, ha valaminek kétséges a kimenetele. Kritikus: még nem eldöntött, de ha jobbra vagy balra billen a mérleg, mindkét esetben sorsfordító következményekkel jár.

Érdekes, hogy a görög "kritikosz" szóeredet azt jelenti: dönteni tudó.

Szinte az egész világ most ilyen libikóka-állapot csúcsán billeg. Döntést azonban mindenkinek magának kell hozni.

Sodródik az árral vagy magához ragadja a saját hős-erejét.

Mivel ez az egész hőstörténet az Ikrek-Nyilas tengelyre esik (itt van a telihold), így legfőképpen a világról, annak működéséről, a meggyőződéseinkről és hitrendszereinkről van szó. (Érdemes felidézni az ide kapcsolódó, pár évvel ezelőtti holdcsomópont-tengely tanítást: Mit nevezünk valóságnak?)

Mit hiszel el abból, amit el akarnak hitetni velünk? Elfogadod-e, hogy nincs hatalmad a sorsod fölött? Vagy rálépsz a hősök útjára?

Zárógondolat, szintén Campbelltől: "Kövesd a boldogságodat, és az Univerzum ajtókat nyit meg előtted ott, ahol eddig csak falak voltak.")


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails