2023. május 4., csütörtök

Érzelemtest

Telihold és holdfogyatkozás: 2023.05.05 (19h34m)

Bevezető gondolat: "Az emberi test nagyobb, mint amilyennek látszik. A tudományban és a technológiában történt haladás megmutatta, hogy testünk tulajdonképpen önmagában egy világegyetem. Mindnyájan durván száztrillió sejtből állunk, és mindegyik sejtben durván ugyanannyi atom található. Az nagyon sok különálló komponens. Csak az agyunkban százmilliárd agysejt van, plusz-mínusz pár milliárd. Többnyire mégsem érezzük a fizikai énünk szinte végtelen természetét." (Matt Haig)

Jelen korunkban – önmagunk spirituális felfedezésével egy időben – a testünk és az érzelmeink újrafelfedezése is zajlik.

Az elmúlt évezredek ideológiájának köszönhetően, itt a nyugati társadalomban tulajdonképpen el voltunk vágva a testi élményeinktől. A testet gyakran bélyegezték szégyenteljesnek, haszontalannak, ami csak problémák, fájdalmak, fáradtságok hordozója, legjobb esetben a gyönyöré.

Mivel a test az érzelmek közvetítője. Biológiai állandóságunkat, a homeosztatikus egyensúlyt az ideg- és hormonrendszer biztosítja, ami a környezeti hatások mellett az érzelmi állapotunkra is folyamatosan reflektál. Talán a félelem anatómiája a legismertebb: gyorsabban vesszük a levegőt, növekszik a szívritmus, a végtagok helyett az izmokba áramlik a vér, emiatt hidegnek érezhetjük a kezünket-lábunkat, kitágul a pupilla és a többi.

Számtalan testi tünet, ami a másodperc töredéke alatt bekapcsolja a "küzdj vagy menekülj" reflexet. A közösségi lét azonban elhalkítja bennünk ezeket a riadójelzéseket, hiszen a jelenlegi ingeráradatban nem rohanhatunk el fejvesztve, ha hirtelen hangosan ránk dudálnak a belvárosban vagy a villamosra felszáll egy, az agyunk által gyanúsnak ítélt alak. És az idegesítő embereket sem üthetjük meg büntetlenül.

A civilizáció építéséért cserébe feláldoztuk a testünkkel és az érzelmeinkkel való kommunikációnk jelentős részét.

A keresztény-katolikus kultúrában az anyag és a lélek valamiért kettévált, egyiket ördöginek, míg másikat isteni minőségnek címkézték fel. A poláris gondolkodás, a jó és rossz szélsőségei nem engedték meg, hogy az ember egységként tekintsen önmagára.

Ezzel szemben a keleti filozófiák mindig is dualista nézőpontként kezelték ezt a kettősséget, egymástól külön nem választhatónak, a yin és yang örök körforgásának. Így az ősi kínai gyógyítás vagy akár a jógafilozófia is úgy tekintett az emberre, mint a test, az érzelmek és a szellem trinitására.

Nyugaton több ezer évet kellett várni a "felébredésre", amit mi modern kifejezéssel önismeretnek hívunk és a pszichológia gyökereitől eredeztetjük. Pszichológia – a lélek tudománya – már nem áll meg ott, hogy valami "baj van a fejünkkel", hanem magába olvasztotta a traumakutatást, a transzgenerációs minták felderítését, az idegtudományt, az epigenetikát...

Rájöttünk, hogy az emberi létezés rendkívül kifinomul, összetett, tér-és idősíkokat foglal magába. Az élet már nem csak arról szól, hogy túléljünk, hanem hogy tudatára ébredjünk az életre magára.

Az új Vízöntő világkorszak előre meg nem jósolható, ugrásszerű változásokat ígér a tudat számára. Hiszen maga a szimbólum az összes emberi jegy közül a legfejlettebb szellemi minőséget képviseli.

Ám ahhoz, hogy a tudatunk tágulni tudjunk megfelelő fizikai és érzelmi stabilitásra van szükségünk. Összekapcsolódásra önmagunkkal, a világmindenséggel.

Megint kicsit messziről indultam, hogy jön mindez a címben szereplő érzelemtesthez és főképp a teliholdhoz?

Néhány hete már írtam pár gondolatot a "bodymind"-ról, vagyis a "testelméről" az Instagramon. A Bika-Skorpió tengely, melyen a pénteki telihold is feszül azonban a testet és az érzelmeket kapcsolja össze.

A Bika jegy (ahol a Nap található) az az állomás, ahol először lépünk tudatosan kapcsolatba a fizikai valósággal. A magzati lét "idilli" állapotához képest, amikor a köldökzsinóron keresztül érkezik a tápanyag, állandó a hőmérséklet és mindig ott van az anyai test szoros védelme, csecsemőkorban itt tapasztaljuk meg az éhséget, a hideget és a meleget, a fizikai magányt. Bár a magzatkorban is átitatnak minket az anyai érzelmek, de tulajdonképpen itt veszik birtokba a testünket a saját érzelmeink.

Vele szemben van a Skorpió jegye (Hold), ami a legerősebb, legintenzívebb érzelmi állapotok gyűjtőállomása. Ide tartozik a szexualitás, a halál, a veszteségek, a traumák, minden transzformatív, gyökeresen átformáló tapasztalás.

Minkettő hatással van a másikra: a lelki traumák nyomokat hagynak a testben, de a spirituális transzformáció gyógyulást hoz. Önértékelésünk, önelfogadásunk, önszeretetünk a testünkben kezdődik...


A telihold képlete

A telihold egy félárnyékos holdfogyatkozáshoz kapcsolódik. Mivel napnyugtára esik a telihold, így halványa, mondhatni lélektanilag látható lesz hazánkból, de ne számítsunk komoly égi jelenségre.

Asztrológiai szempontból azonban jóval izgalmasabb ez a képlet. A napnyugtát az aszcendens-deszcendens tengely jelöli ki – ez maga a horizont – ahol laikusként is láthatjuk, hogy a Nap nyugodni készül (a jobb, nyugati oldalon), míg a Hold éppen felemelkedik keleten.

Ez egy nagyon erőteljes és feszült konstelláció, ne csodálkozzunk, ha az elmúlt napokban mi is egy kissé máshogy éreztük magunkat. Akár idegesebbnek, ingerlékenyebbnek, de lehet, hogy épp energiával telve. Minden esetre a testünkre is hatást gyakorolt a készülődő telihold. 

Ráadásul a csúcson a két végpontot egy-egy jelentős állócsillag is megtámogatja. A Naphoz a Menkar kapcsolódik, ami a Cet csillagkép alfa csillaga (Alámerülés), míg a Hold a Mérleg csillagkép alfáján a Zuben Elgenubi-n keresztül (A döntés elkerülhetetlen) kap egy kis pluszt. Mindeközben a Plútó hátrálni kezd a Vízöntő jegy 1. fokáról. Lássuk, mit jelent mindez!

A Plútó június 11-én visszalép a Bakba, mert az új érába nem lehet egy lépéssel megérkezni. Olyan ez, mint költözéskor: első körben elvisszük a bútorokat, második kanyarral a ruhákat és a konyhai eszközöket, a végére pedig maradnak a személyes apróságok. Amikor visszamegyünk a régi lakásba, dobozolunk, pakolunk, rendszerezünk és legfőképpen szelektálunk!

Az új Vízöntő minőségbe csak a legfontosabb értékeinket emelhetjük át. Épp ezért időszerű lenne, hogy azoktól az érzelmektől és testi érzetektől, melyeket nem akarunk már tovább őrizgetni, ebben a költözési két évben megválunk. A jegy két uralkodója – a Bika Uránusz és a Halak Szaturnusz – folyamatosan ezen fáradozik.

Maga a telihold is arra próbálja irányítani a figyelmünket, hogy melyek azok a testünkön is nyomot hagyó érzelmek, melyeket nem lehet már tovább a szekrény sarkába (a tudatalattiba) gyűrve tárolni.

Hogy felismerjük, mik is ezek, testünkkel és érzelmeinkkel beszélgetnünk kell! Kérdezni, odafigyelni és meghallgatni. Bár a bevezetőben azt írtam, hogy a kommunikáció jelentős részét elveszítettük, mégis a szólások és közmondások emlékeztetnek minket a testünk szavaira. Tudjuk mit jelent vérig sértődni, sárgulni az irigységtől. Milyen az, amikor elakad a lélegzetünk vagy összeszorul a szívünk. Mitől van gombóc a torkunkban vagy pillangó a gyomrunkban...

Maga az asztrológia a külső és a belső világegyetem térképe egyszerre. Egyik nincs a másik nélkül, amíg ezt állítjuk, addig továbbra is kettészakítunk valami szorosan összetartozót. Fedezzük fel azt, amire lehetőségünk van! És (egyelőre) kevesektől eltekintve jobb rálátást kaphatunk a testünkre és érzelmeinkre, mint a Mars felszínére.


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails