2024. január 25., csütörtök

A szabadság teliholdja

Telihold a Vízöntő havában: 2024.01.25

Bevezető gondolat

"Az embernek lelke van, amely hinni és repülni tud, s ez a lélek halhatatlan és farkasszemet néz a világgal." (Márai Sándor)

Farkasok holdja

Az észak amerikai indiánoknál éppúgy, mint a keltáknál, minden hónapban más jelzővel illették a teliholdat. Az 1930-as évektől kezdve az éves időjárási magazinban, a Farmers' Almanach-ban is ezeket kezdték használni. Ebben a kiadványban nevezték a januári teliholdat "farkas holdnak". Az angoloknál "öreg hold" a megfelelője, a keltáknál "teljes hold". A dakoták csodás képi jelzőkkel illették a teliholdakat, ők "szörnyűségek holdjának" nevezték.

A különböző indián törzseknél gyakran előkerült az időjárási körülményekre utaló elnevezés: "jég hold, nagy hideg hold, erős hideg hold, hideg élelem holdja, örvénylő szél holdja, vihar hold (ez ma nálunk is igaz!), a csipuák pedig "nagy lélek holdnak" keresztelték.

A farkasok megjelölés is arra utalhatott, hogy az évnek ebben a szakában a télies, mostoha körülmények közt, a falkák is közelebb merészkedtek az emberekhez vagy talán hangosabban vonítottak a holdra, mint más hónapokban.

Kész állatkert!

Amikor a Vízöntő jegyében jár a Nap, akkor a telihold az Oroszlán jegyére esik, így hát újabb "állatias" energiával gazdagodik a mai napunk. Ha csak a két állatszimbólumot vesszük alapul, máris izgalmas üzenetet kapunk, ami erősen reflektál a Plútó átlépésére (Személyes Univerzum).

Mindkét állat rendkívüli erővel, tekintéllyel bír, ám szélsőségeket testesítenek meg:

        az Oroszlán a férfias, szoláris            a farkas a feminin-lunáris minőséget képvisel

            magas szintű tudatosság                           szemben az ösztönösség
                                                              az intuitív irányítás, a hold ösvényének követése

                uralja a körülményeket                        alkalmazkodik a folyamatosan
                                                                                    változó lehetőségekhez

                           éntudat, egó                           család, transzperszonális, közösségi

        középpont kiegyensúlyozottsága                        társas együttműködés

        az oroszlán elűzi a sötét árnyakat                     a farkas eggyé válik vele.*

*Nem hagyhatom ki A tűz és jég dala párhuzamot sem: Lannisterek és Starkok. 😁

A telihold képlete

Az asztrológiai program nem rajzolja fel az összes általam figyelembe vett égi jelet, így a szemléltetés végett utólag berajzoltam őket. Laikusként is a képletre pillantva láthatjuk: itt bizony mozgalmas dolgok történnek!

A piros vonalak feszültségeket, a zöldek feloldásokat jeleznek: vibráló, pulzáló és kissé hektikus minden, de az egyértelműen kiderül, hogy ez nem a fotelban hátra dőlős, forró kakaót iszogató, romantikus lányregényeket lapozgatós lelki állapot.

Még ha ebben az irtózatos szélviharban nem is állunk neki világot megváltani, a belső nyugtalanságot, a változásra való készülődést akkor is érezhetjük. Az ösztöneink, a szenvedélyeink, a saját vágyaink szólítgatnak bennünket, ideje felkarolnunk őket. Ám mindent nem ölelhetünk egyszerre, ehhez el kell engednünk azokat az embereket, élethelyzeteket, amikkel nem vagyunk összhangban.

Akár az oroszlán irányítói, szervezői kreativitását, akár a farkasok együttműködését, csapatjátékát választjuk (legjobb a kettőt összehangolni!) nekiláthatunk elképzeléseink megvalósításának. Érzelmeink és megérzéseink nyújtják a tájékozódási pontokat, ami alapján dönthetünk, mit akarunk magunkkal vinni a jövő irányába.

A Plútó együtt áll a Nappal, míg a Jupiter kvadrátja ívbe feszíti a telihold tengelyét: ez a két mutató meglehetősen szélsőségessé, felfokozottá nagyítja az eleve nem kispályás energiákat. A kapcsolatok, az elakadások mögött meghúzódó problémák gejzírként törhetnek a felszínre, amit a Merkúr-Mars, illetve Kheirón kvadrátja is kiélesít. Előfordulhat, hogy az elkövetkezendő két hétben "borítjuk a bilit" azokban a helyzetekben, ahol már túl sokat adtunk fel a saját értékrendünkből.

Ráadásul az oroszlán és a farkas is a hangjáról híresült el: egyik üvölt vagy bömböl, másik vicsorog és vonít. Hallassuk a hangunkat a felszabadulásunk érdekében!

Valami új van születőben

A Hold együtt áll a Praesape állócsillaggal, ami a Rák csillagképen belül található.

A rák elsősorban az anyai minőséget képviseli, a generációk egymásba fonódó láncolatát. Hozzá az állóvizek tartoznak, az a biztonságos közeg, ahol egy ideig a magunk ritmusában fejlődhetünk – mint amilyen az anyaméh is – de ahonnan előbb-utóbb tovább kell lépni. Ki a nagyvilágba, a komfortzónán túl, szembenézve az ismeretlenség ijesztő árnyaival.

Az égi Rák elemei nagyon ismerősek lehetnek: a Jászolt (Praesepe) az Északi és a Déli szamár strázsálja: ezzel a képpel a karácsonyi betlehemezés során gyakran találkozhatunk. A Jászolt olykor Kaptárnak is nevezik. Ez tulajdonképpen egy nyílthalmaz, ami látványra olyan, mint egy "csillagkeltető".

Praesepe a lélek otthona. A méhkas az a termékeny világ, ahol még a halhatatlanság (méz) táplál bennünket. Itt rajzoljuk meg a következő életek blueprintjeit. Talán nem véletlen, hogy az emberré fejlődésünk tere az anyaméh nevet viseli.

A csillagkép legfényesebb, béta csillaga az "Al Tarf", ami azt jelenti "valaminek a vége". Az életbe lépéssel több minden is véget ér: kiszakadunk az édesanyánkkal való egységből, szakrális érelemben pedig a lélek individualizálódik, vagyis leválik az univerzális isteniről.

A kínaiak szerint a Praesepe állócsillag "az ősök szelleme": itt találkoznak az elmúlt életek a jövendőbeli életekkel. További érdekesség, hogy a Földről nézve a Jászollal egy vonalba esik a Nagy Medve csillagkép θ csillaga, ami az "Al Haud" – "tavacska" – névre hallgat.

Így talán még jobban érthető az emberi ősi tudástárába, a tarot-ba rögzített kép, ami egy tavát kinövő rákot ábrázol. A 18. állomáson "meghal" a múlt (Hold), majd a 19-en megszületik az új, önmagával teljesebb én (Nap).

A Praesepe energiája a telihold idején lehetőséget ad arra, hogy elengedjük múltunkat és megbocsássunk magunknak és másoknak félelmeinkért. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy túllépjünk a régi sebeken és olyan kapcsolatokat, helyzeteket hozzunk létre, amelyek mélyreható szinten rezonálnak velünk. Hallgassunk a szívünkre, a megérzéseinkre és kövessük azokat, még akkor is, ha nem vagyunk biztosak az előttünk álló útban.

Ez a szabadság teliholdja, de a szabadság nem az egységből való kiszakítottság vagy az attól való eltávolodás. Épp ellenkezőleg: felelősséggel csak szabadon, saját elhatározásunkból tudunk elköteleződni bárki és bármi mellett.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails