2010. május 6., csütörtök

Szerelmes kristályok - második rész

Fília
egymásba nézünk
és végtelennek tetszik
és végtelenül tetszik
amit látunk
Fodor Ákos
Szerelmesek talizmánjai
A drágakő-ajándékozásnak nyugaton is megvoltak a sajátos szokásai. A különféle kristályok más-más érzést, mágiát rejtettek magukban. 
A berillek közé tartozó smaragdról úgy tartották, hogy elárulja a hűtlenséget. A szerelmesek smaragdkövet cseréltek egymással, és ha egyikük kristályának szikrázó zöld színe elhalványodott, akkor az a kedves esküszegését, hűtlenségét bizonyította.
Az esküvő napján sok vőlegény akvamarint ajándékozott menyasszonyának, ami kapcsolatukban vidámságot, békét, könnyedséget ígért
Úgy tartják, az esküvőn az arának négy hagyományt kell betartania, köztük azt, hogy viseljen magán valamilyen kék színű holmit. Miért ne lehetne az egy elbűvölő akvamarin ékszer? 
A kék kristályok közül szerelmi talizmán volt a zafír is. Állítólag Nagy Károly hitvese, hogy ébren tartsa férjura iránta érzett vonzalmát, keleti mesterekkel zafírkövekkel díszített keresztet készíttetett. Így lett a kék zafír is a hitvesi hűség jelképe. 
Az ametiszt nem más, mint az igaz szerelem záloga.
Az ibolyaszín drágakövet jellemzően szintén az arák ajándékozták párjuknak. A szív alakúra csiszolt kristály áldást, békességet és boldogságot hozott a kapcsolatra, megerősítette az elkötelezettséget, a hűséget. 
Érzékiség és gyöngédség
A férfi és női energiák támogatására is alkalmaztak különféle köveket.
Az egyik legszenvedélyesebb kristály a vörös gránát, amely fokozza a vágyat és a szexuális teljesítőképességet, mint ahogyan azt Salamon király is elmesélte szerelmének.
Egy hiedelem szerint, akinek gránátot ajándékoztak, azt lojalitás, szeretet és ragaszkodás vette körül. Ám figyelni kellett: a kő elhalványulása baljós előjelnek számított, balszerencsét, veszedelmet hozott.
Az almandin gránát olyan színű, mint egy testes, érett, kifinomult vörösbor. Már-már fekete. Szinte csak fény mellett csillan fel vöröses árnyalata. Ezért nagyon éles szemmel kellett vizsgálnia annak, aki színváltozásaiban igyekezett meglátni a jövőjét.
Ha egy kapcsolatban, házasságban zavar keletkezett, legalább az egyik félnek a rubin viselését ajánlották, ami erősítette a testi-lelki szerelmet, illetve felforrósította a hűlőfélben lévő érzelmeket. 
A tipikusan „nőies” kövek közé a holdkő és a rózsakvarc tartozik. Aki ezeket viseli, gyöngéd és odaadó partnerré válik. A rózsakvarc vonzza a szerelmet, vagy a már meglévő kapcsolatban erősíti azt. 
Hindu asztrológusok szerint a gyöngy a Hold köve, Indiában az asszonyok a boldog házasság biztosítását látták benne
Keleten porrá őrölve szerelmi bájitalként is használták, ami XVII. századtól Európában is elterjedt.
Ma a menyasszonyi ruhák legjellemzőbb kiegészítő ékszere a gyöngysor.
Related Posts with Thumbnails