2012. szeptember 24., hétfő

Emberi játszmák: az nyer, aki kimarad

"A győzelem egyetlen útja néha a fegyverletétel."
- Richard Bach -

James Redfield "A mennyei prófécia" című könyve nyomán vált talán igazán ismertté az emberi kapcsolatok energiaharcának gondolata. A könyv Negyedik felismerése arról ír, hogy az emberek energiáért - vagyis figyelemért - versengenek egymással, és ez minden konfliktus gyökere.
Mint minden játéknak, az energiajátszmáknak is van egy szabályrendszere, egy játéktáblája és természetesen bábui, akik megvívják ezt a harcot.

Hogyan is néz ki az élet leghatalmasabb társas játéka?

Vegyük először a résztvevőket. Szereplő lehet bárki, akivel kapcsolatba kerülünk; házastárs, szülő, gyerek, főnök, beosztott, szomszéd, testvér, de akár a buszon a lábunkra taposó idegen vagy a vonal másik végén lévő idegesítő telefonos ügyintéző is.
A sakktábla ennek megfelelően szintén változatos, ám teljességgel lényegtelen. Bárhol felállítható a játéktér - otthon, munkahelyen, utcán, moziban, üzletben - lényeg, hogy legalább két ember részt vegyen benne.

Ami a leglényegesebb, a játszma célja, alapmotivációja, ami nem más, mint a félelem. Félek, hogy elvesztem a másik figyelmét, érdektelen leszek, vagy az én érdekem, lényem elhanyagolhatóvá válik. Ez váltja ki a viszályokat, vetélkedéseket, veszekedéseket, ez az okozója a  kudarcélményeknek, fájdalmaknak, megszégyenüléseknek, bűntudat kialakulásának, az elhanyagoltság és az elhagyatottság érzésének.
Így a játszma egyetlen szabálya: megszerezni a másik figyelme feletti hatalmat.

A játszma egyetlen nyerési esélye: felismerni és kimaradni belőle.
Két egyenrangú fél között nem hatalmi harc, hanem folyamatos energiaáramlás áll fent. Ha az egyik fél nem megszerezni akarja a figyelmet, a másik nem megőrizni akarja azt. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobb érzés úgy kommunikálni, hogy azt érezzük, a mi mondandónk is fontos. Ha egy üzletben az eladó figyelmet fordít ránk. Ha a buszon a lábunkra taposó elnézést kér.

Ebből következik, hogy a játszmák feloldása: a szeretet. Ha az energiát nem másoktól igyekszünk fondorlatos módon megszerezni, hanem egy sokkal hatalmasabb "áramforrásból" táplálkozunk - saját belső, nyugodt és biztonságot adó szív-középpontjából, ami képes összekapcsolódni az Univerzum végtelen erejével.
Igaz, sok gyakorlást igényel. De lehetséges...

A játszmákat Redfiled négy alap-kategóriába sorolta, ami megfelel az elemeknek.
"Megfélemlítő" - a tűz energiája, ami az akarat dominanciájából táplálkozik, ide tartozik a Kos, az Oroszlán és a Nyilas jegye.
"Szegény én" - a víz-energia, ami az érzelmi manipulációkra épül, ez a Rák, a Skorpió és a Halak fő játszmája.
"Vallató" - a levegő-energia, ami a verbalitást, a szóforgatást, az éles logikát használja eszközül, az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő sajátja.
"Zárkózott" - pedig a föld, ami a kimozdíthatatlan makacsságával, eszmei, érzelmi vagy fizikai rendíthetetlenségével száll harcba, ez a Bika, a Szűz és a Bak jegyekre jellemző.
Related Posts with Thumbnails