2012. szeptember 2., vasárnap

És még mindig változás: holdcsomópontok

Illúzió

- Hogyan nyerhetem el az örök életet?
- Az örök élet most van. Élj a jelenben!
- De hát a jelenben élek, vagy nem?
- Nem.
- Miért nem?
- Mert még nem dobtad el a múltad.
- Miért kellene eldobnom a múltam? Nem volt abban minden rossz.
- A múltat nem azért kell eldobni, mert rossz, hanem mert halott.

(Anthony de Mello: A csend szava)

19 évvel korábban… ha így kezdődik egy film, biztosak lehetünk benne, hogy a jó pár évvel ezelőtti esemény határozza meg a jelen történését. Részben ez történik most is, ugyanis a holdcsomópontok épp 18 és fél évvel ezelőtti pozíciójukhoz térnek vissza, vagyis lehetőségünk nyílik elvarrni az akkor félbehagyott karma-szálakat.

Miért épp karma? Mert a holdcsomópontok a karmaasztrológia kiemelt tájékozódási pontjai.
Nem valós csillagászati objektumokról van szó, hanem a Nap, a Hold és a Föld eltérő pályájából adódó virtuális metszéspontokról, amik a planéták irányával ellentétes „mozgást” végeznek.

nagyítás a képre kattintva
A horoszkóp fő irányait a tengelyek jelölik. Az aszcendens-deszcendens a horizont, vagyis a napfelkelte és a napnyugta pontjai. Ez a világban való elhelyezkedésünket mutatja: az aszcendens az én, a születés, az első lélegzet, míg a deszcendens a te, a külvilág impulzusai, az én árnyékai.

Függőleges tengely az MC és az IC, a Nap legmagasabb és legmélyebb pontjai: a dél és az éjfél. Ez a spirituális felemelkedésünk tengelye: az IC a család, a gyökerek, az alapok, amire támaszkodunk; az MC pedig a fa koronája, vagyis életcélok, hivatás, egyéni kiteljesedés, ami felé nyújtózkodunk.
Ezzel szemben a holdcsomópontok tengelye olyan, mint egy végtelen egyenes, ami túlmutat a jelen életen.

2012.09.02-án (4h35p) a sárkány feje, vagyis a felszálló holdcsomópont a Skorpióba, a sárkány farka a Bika jegyébe került, ezzel a megtartás és az elengedés témaköreit feszegeti.
Az utolsó ilyen ciklus 1994.01.21 és 1995.08.11 között volt, ezért írtam a bevezetőben a 19 évet, mivel az akkor lezáratlan események újból felkínálják magukat lezárásra. Az élet spirális körforgásában mindig adódik egy olyan pont, ahonnan visszatekinthetünk bizonyos az élethelyzetekre egy teljesen új, magasabb nézőpontból. Ez is ilyen.

A Skorpió-Bika holdcsomópont tengely üzenete a következő: gyökeres változások elfogadása önmagunkban és a körülményeinkben.
Valószínűleg sokan gondolják most, hogy már eleget munkálkodtak önmagukon, talán bele is fáradtak kissé, és inkább pihenni, az életet élvezni szeretnék, mint tovább változni.
Az előző másfél-két évben azonban az ellentmondások feloldása, a hitrendszerek, világnézetek felismerése történt, hogy most végre megvalósíthassuk ezeket a gyökeres változásokat, amikre felkészültünk, amikről álmodoztunk.

Aki már elkezdte elengedni a régi magatartásmintáit, meglazította ragaszkodásainak csomóit, nyitottan és rugalmasan hagyta, hogy az élet alakítsa, most könnyebb dolga lesz, mondhatni rutinosabban vág bele az előtte álló időszakba.
A Skorpió mindig a kötöttségektől való megszabadulásra hívja fel a figyelmet, főként az anyagiak területén, igaz, hajlamos másik végletként az eszmeiségbe, a rögeszmékbe beleragadni.

Az igazság mindig valahol félúton található. A biztonság pedig legbelül, önmagunkban.
Ez az időszak szeretné, ha leoldanánk a „halott múlt” láncait, hogy végre szabadon szárnyalhassunk. Első lépés nem könnyű, de elengedhetetlen feladat: az ember a puszta énjéig lecsupaszít magáról mindent.
Isthár is, midőn alászállt az Alvilágba, előbb megszabadult a ruháitól, kincsitől, jelképeitől, értékeitől, sőt isteni hatalmától is, majd pőrén lépte át a hetedik kaput. A föld alatti kincsek birodalmának mindig ez a belépője.

A Skorpió a valódi megélésekre, a tapasztalásokra helyezi a hangsúlyt. Ezt nem lehet elkerülni, lerövidíteni, elbliccelni. Cserébe viszont mélyen gyökerező hitrendszerek, komoly sebek, régi karmák begyógyítására, elengedésére nyílik most lehetőség. És a valódi énünkben rejlő valódi kincsek kibontakoztatására...

Related Posts with Thumbnails