2012. október 2., kedd

Rózsaberill: a szív tudatossága

„A nagy gondolatok a szívben születnek.”
- Luc de Clapiers -

Szerencsekövet a horoszkópja, mások ajánlása vagy a kő leírása alapján választ magának az ember. Vannak azonban személyes erő-kristályok, amiket nem mi választunk.
Ők választanak minket. Valahogy megszólítanak és hívni kezdenek...
Ez a bejegyzés most egy ilyen "összekapcsolódás" nyomán született, mivel egy kedves barátom életében felbukkant ez a csodálatos, bár kevésbé ismert drágakő.

A kristály "teste"
A rózsaberill, más néven morganit, ugyanahhoz az ásványfajhoz tartozik, mint a smaragd vagy az akvamarin. Gazdag színárnyalatai között a finom rózsaszín, a lazac és az ibolya is előfordul. A szín okozója a berillbe épült mangán-, cézium- és lítiumionok, bár sok esetben a színteltségen 400°C-os hevítéssel javítanak. Az alkáli nehézfémeknek köszönhetően a berillcsoport legnagyobb sűrűségű tagja. Szerkezete hatszöges.
Igen kemény, kiválóan megmunkálható, nagyon ellenálló, és a hevítés miatt a legtöbb esetben teljesen zárványmentes, ezért kitűnő ékszerkristály.
Lelőhelyei: Brazília, Madagaszkár, Afganisztán, Kína, Mozambik, Namíbia, USA (Utah, Kalifornia), Zimbabwe és Elba-szigete.
A kő ultraibolya fényben halványlila fény bocsát ki, az Elba-szigetéről származó kristályok azonban erős égszínkéket.

A kristály "lelke"
A rózsaszín és a zöld kristályok energetikailag általában (bár nem minden esetben) a szívcsakrához tartoznak.
Az érzelmekre, az érzékenységre, az együttérzésre vannak hatással, oldják a stresszt, csillapítják az idegességet, ráadásul a rózsaszín kövek a női szexualitással, a termékenységgel, a vérkeringéssel is kapcsolatban állnak.
Minél magasabb keménységi fokkal bír egy kő, annál határozottabban, tisztábban, vagy talán a legjobb szó rá - annál tudatosabban - képviseli az adott energiát.
A szívcsakra kövei közül morganit (s a vele rokon smaragd is) 7,5-8-as keménységű, tehát jóval keményebbek az általánosságban használt rózsakvarchoz képest.
A szív energiáját képesebbek egy magasabb tudati szinttel összekapcsolni, áttranszformálni. Míg a smaragd inkább emlékezni segít, lefele és befele visz, addig a morganit felfelé nyit, és elsősorban az érzelmi felelősségvállalásban támogat.
Related Posts with Thumbnails