2013. október 8., kedd

Mozdultál a héten?

„- Az idő mindent megváltoztat.
- Mindenki ezt mondja, de ez nem igaz. Csak a tettek hoznak változást. Ha nem tesz semmit, nem változik semmi.”
- Doktor House c. filmsorozat -

Kedvenc sorozatdokim kissé nyers, ám lényeglátó gondolatát nagyon igaznak érzem. Pláne, ha a mostanában velem és másokkal történő eseményekre gondolok...

A legutóbbi Mérleg újhold bejegyzés kapcsán rengeteg visszajelzést kaptam arról, ki hogyan élte meg az elmúlt napokat, amiben olykor hosszú hónapok, sőt évek életeseményei kulminálódtak. (Ha valaki esetleg nem az Idegen szavak szótárán tárolja a számítógépét vagy a mobiltelefonját - mint én - annak megjegyzem, hogy a szó csúcspontot jelent. Asztrológiában ez az égitestek delelő, MC-közeli helyzete.) Ezek azok az "átmozdulások", amikről a hullámvasutas hasonlat szólt.

Tudatalatti bányamunka

2008-ban, mikor a Plútó belépett a Bak jegyébe egy igencsak hosszú, tizenöt évig tartó munkálkodás vette kezdetét. Ez a kis planéta, névadójához híven, igazi mélységekben végzi az átalakítást. Lélektani és társadalmi szinten egyaránt. Lassú, kiszámíthatatlan mozgásával (12-től 31 évig tartózkodik egy-egy jegyben) tudatalatti tartalmakat hoz felszínre, gyökeres és alapos változásokat eredményez azokon az életterületeinken, ahol áthalad. Ám ha megvizsgáljuk a plutos szót, az vagyont, gazdagságot is jelent. (Plutokrácia = a gazdagok kezében lévő hatalom.) Ez arra is utal, hogy a legnagyobb erőforrásaink kiaknázása, legcsodálatosabb értékeink kitermelése történhet azzal a belső önismereti úttal, ami Plútó alvilági birodalmán vezet keresztül.
A Bak jegye már önmagában egy átmozdító energia. Hiszen a téli napfordulóval hosszabbodnak a nappalok, új erőre ébred a világosság, a tudatosság. Itt a rendteremtés, az önmagunkért vállalt felelősség, a sors felismerése és elfogadása kapcsolódik össze a plútói energiákkal.
2010-ben a komótosan ásogató Plútó mellé bekapcsolódott a robbantások szakértője, a Kos jegyében járó Uránusz. Kvadrátjuk hol feszültebbé, hol kicsit lazábbá válik, de közös erővel munkálkodnak rajtunk. Az egyik hirtelen, a másik gyökeres változásokat akar, és bár céljuk ugyanaz, a módszereken olykor összekülönböznek. Ezek a "viták" szélsőségeket, ingadozásokat eredményeznek a legnagyobb mélységek (Plútó, az alsó világok ura) és a legnagyobb magasságok (Uránusz, az égbolt ura) között.


Vissza House-hoz!

Jól látszik, hogy a változási mechanizmus tőlünk függetlenül beindult. A sűrűsödő energiák egyre inkább ugyanarra mutatnak: egyirányú út önmagunk felé.
Az eddig megszokott helyzetek, biztonságosan működtetett élethazugságok, önáltatások a föld alatti aknamunka nyomán megrepedeztek, lecsupaszított valóságok, megrázó erejű szembenézések, föld sarkait kimozdító érzés-áradatok törtek a felszínre. "Kicsit változni" most már tényleg nem lehet.
A változások érdekében pedig - a house-i mottót követve - kezdjünk cselekedni... Például ha már utolért bennünket a "földrengés", nézzünk szét, mi maradt a nyomában. Lehet, hogy a felszínre valódi drágakövek bukkantak. Gyűjtsük össze őket. Majd ahhoz, hogy szép fényesen ragyogjanak gondos, alapos munkával csiszolgassuk őket.

Related Posts with Thumbnails