2013. november 15., péntek

Kővé dermedt telihold

"Sötétben állunk néha, magunk se tudva, hogy kerültünk belé. Csak meresztgetjük a szemünket, csak tapogatódzunk, bizonytalankodunk. És a szívünk hüledez. - Merre? S véljük, hogy semerre. Csak tapogatódzunk. Lépünk. Meg-megállunk.
Fejünk felett talán kőszikla csügg? Lábunk előtt talán farkasverem vagy szakadék tátong? Talán kígyóra lépünk? Szívünk remeg, mint a nyárfalevél. - Istenem!…
De mennünk kell, hogy kijussunk valamerre. Hát lépünk, bizonytalankodunk tovább és tovább. Az iránytalanságban. Vakon. Dermedezve. Tapogatódzva. Szemünket olykor könny önti el. Szívünket olykor elszorítja az aggodalom. Aléldozunk.
- Hova jutok?! S nem érezzük a sötétségben, a bizonytalanságban, a veszedelmek között, a Halál el-ne-csússz ösvényén, nem érezzük, hogy egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet."
- Gárdonyi Géza -

2013.11.17-én, vasárnap (budapesti idő szerint) 16 óra 16 perckor lesz a Skorpió hónap teliholdja.
Teliholdkor a Nappal szemben állva a Hold ezüsttükörként ragyogtatja vissza annak aranyfényét. Kettejük között láthatatlan tengely feszül, erre rajzolódik fel a telihold üzenete. Olyan ez, mint az érem két oldala vagy a mágnes két ellentétes pólusa: mindegy honnan pillantunk rá, érem, mágnes mindig ugyanaz, mégis két különböző nézőpontot képvisel egyik s másik fele.
Az asztrológia szimbólumnyelvén a Nap a tudatosságot, az akaratot, míg a Hold a tudatalattit, az ösztönös vágyakat jeleníti meg.
A Skorpió Nap elengedni, átváltoztatni akar mindent, míg a Bika Hold természetéből adódóan ösztönösen ragaszkodik a megszokotthoz, ezért mozdulatlanul szeretné megőrizni a dolgokat. Feszültségük ebből adódik: mi az, amit el kell oldani és mi az, amit magunkhoz kell kötni.

Együtt
A mostani telihold idején az égen három izgalmas együttállás is lesz. Az egyik a Merkúr és a felszálló-holdcsomópont szoros konjunkciója a Skorpióban.
Itt a megértés, a tudás bolygója kapcsolódik össze a karmikus célkitűzésekkel. Ismét olyan "flash"-élményeink lehetnek, melyek közelebb vihetnek bennünket itt-létünk okainak felderítéséhez, rendeltetésünk megtalálásához.
Az is megeshet, hogy az életről alkotott eddig elgondolásaink totálisan átalakulnak. Mivel mindez a telihold fényénél történik, a felismerések leginkább másokon, a kapcsolatainkon keresztül érkeznek.
A következő együttállás szintén hasonló témakört piszkálgat. Ez a Vénusz és a Plútó  konjunkciója a Bakban (az Uránusztól még mindig egy kvadráttal).
Rajtuk keresztül a szerelem hatalmával szembesülhetünk, ami jelenthet szélsőséges kapcsolatokat, kapcsolati függőségeket, de akár a szerelem legmélyebb átalakító erejét is megtapasztalhatjuk benne.
Végül a harmadik, a jelen konstelláció főszereplője, a Nap-Hold szembenállásához csatlakozó  Algol, aki a régi korok óta a legrettegettebb állócsillag az égen.

Dermedés
A mitológia szerint Medusa szépséges arcára, kígyófürtjeire pillantva kővé dermedt minden halandó. Belőle lett az égbolton a démoncsillag, vagyis az Algol. (Ez 1900-ban a Bika 25. 2000-ben a Bika 27. fokán állt.)
Ha az Algol egy képletben érintett (együtt vagy szemben áll planétával, esetleg tengelyre, házcsúcsra kerül), azokkal az életterületekkel szembesít minket, amiktől a legjobban rettegünk. Ezekkel a tartalmakkal nem szeretünk szembenézni, mert hiába próbálkoztunk, mindig jéggé váltunk és végeredményképpen szoborkertté változtunk ott mélyen, legbelül.
Ám a görög történet szerint van egy módszer, ahogy legyőzhetjük a Gorgót. Tükröt kell elé tartani, hogy önmagát pillantsa meg benne, Perseus a hős is így cselekedett.

A tükör lehet a másik ember, de lehet az önismeret is.
Ezekben a napokban érdemes figyelmet fordítani arra, hogy mik azok a ragaszkodásaink, amit már nagyon szeretnénk leválasztani magunkról, de érzelmi okokból mégsem megy. Mi az, ami halott múlt, ami súlyként a földre húz, amitől a jövőnk nem tudunk szárnyat bontani. A kérdésre a válasz érkezhet egy másik embertől is, de belenézhetünk tisztán, előítéletek nélkül, kíméletlen őszinteséggel a tükörképünk szemébe is.
A Skorpió a leghatékonyabb transzformátor-energia, ha most megszületik a felismerés és a döntés lezárhatunk, elengedhetünk, begyógyíthatunk fájó sebeket, befejezetlen élettörténeteket.

A maja kalendárium szerint is Tükör napra esik a telihold. Ennek ez a mottója: „Én vagyok a tükrök mögötti igazság. Most átlépek a tükrön a nagyobb valóságba.”
Related Posts with Thumbnails