2015. március 11., szerda

Szabadságharc régen és ma

"Aki megszületik, arra van ítélve, hogy szabad. Egy ember nem lehet nem szabad, de akkora a felelősség megölelni és észben tartani a szabadságunkat, hogy úgy csinálunk, mintha nem lennénk szabadok. Menekülünk a szabadságunktól." (Feldmár András)

Az elmúlt néhány év erősen feszegette bennünk a felszabadulás és az ezen keresztüli átalakulás kérdését.

Csak a saját szemszögemből és a körülöttem zajló események tapasztalataiból tudok írni a témáról. Fogalmam sincs, milyen az, mikor fizikailag fosztanak meg valakit a szabadságától vagy megkülönböztetésekkel korlátozzák az életminőséget.

Gandhi azt mondta egyszer: "A szabadság lelkiállapot." Erről a lelkiállapotról fogok írni a jelen égi állások tükrében, hiszen akiknek lehetősége van a soraimat olvasni, szintén ezt a fizikai síkon megnyilvánuló szabadság-cipőt viselik.

Régi és kevésbé régi múlt

1848. március 15. a magyarok egyik sorsfordító mérföldköve. Ezen a napon az Uránusz a Kos 17. fokán állt. A két energia összekapcsolódásáról ezt írtam:

"Változás mindenáron! Az akarat szabadságáról, az identitás felszabadításáról, az önmegvalósításról szól. Villámgyors reakciókra, cselekvésekre képes. Nehezen visel el bármiféle kötöttséget, kötelezettséget, erős függetlenségi igénye van. Szeretné megtapasztalni a végtelenben rejlő lehetőségeket, a határtalanság érzését."

Miről is szólt a 1848-49-es forradalom és szabadságharc? A nemzeti identitás felszabadításáról és az egyenlőség megteremtéséről.

Eltelt 2×84 év (ennyi az Uránusz keringési ideje), és 2015-ben szinte fokra pontosan ugyanitt tartózkodik. Érdekes hasonlóság továbbá, hogy a Neptunusz szintén a Halak jegyében járt, vagyis akkor is, most is a régi álmokat felváltják az újak...

A felrázó-erőt az Uránusszal együtt álló Mars is fokozza (egzakt konjunkció: 2015.03.11 17h56p).
Ehhez a felálláshoz már nem kell olyan messzire utaznunk az időben: elég 2013 tavaszára visszaemlékeznünk. Legutóbb abban az időszakban kapcsolódott össze hasonlóképpen e két planéta.

Ha ott és akkor elindítottunk bármiféle változást, amit azóta is gondoztunk-érleltünk magunkban, akkor itt az ideje a megvalósításnak, az álmok realizálásának. Ha viszont nem tettünk semmit felszabadításunk érdekében, akkor számíthatunk az újbóli leckére (felkérdezésre).

A szabadságharc bennünk van!

Hol is keressük? Bárhol, ahol úgy érezzük, nem kapunk kellő szabadságot, ahol folyamatosan korlátokba ütközünk, ahol letörögetik a szárnyainkat.
Lehet ez a párkapcsolat vagy a munka területe, de elsősorban az önkorlátozó gondolati sémákat érdemes fülön csípni az életünkben.

Ízlelgessük magunkban a szót: szabadság...
Vajon szabadon, a saját elképzeléseim szerint élem az életem...?

Két évvel ezelőtt a Szaturnusz még a Skorpióban bontogatta az idevonatkozó falakat. Az elfojtott ösztönök szintjén: szorongást, önbizalomhiányt, alárendelődést, kiszolgáltatottságot, sérült erkölcsi értéket, hiányzó önszeretetet találhattuk az elhordott tégla- és sittkupac mögött. Túl vagy ezeken?

Lépjünk ebből tovább, hiszen a munka java része még hátravan. Most a Szaturnusz a Nyilas jegyében jár: itt felszínre emelve tudatosítanunk kell a fenti tartalmakat. Ez a világunkat mozgató gondolatminták, a hitrendszerek felismerésének folyamata. Hogy jön ide a Szaturnusz? Úgy, hogy ő a korlát, az aktuálisan teremtett határ, amin túl az Uránusz megnyilvánul.

A sémákból ki lehet törni - de ahhoz, hogy változtatni tudjunk fel kell ismerni mi is az, ami korlátoz. Ezekben a napokban ezzel szembesít bennünket minden kritika, minden olyan helyzet, ami nyugtalanná, dühössé, indulatossá tesz bennünket.

Felforrósodik a levegő. Az események nem várt fordulatokat vehetnek. A bemerevedett élethelyzetek összeroppannak, hogy fellélegezhessünk végre, és friss, új lendületet véve meglássuk magunkban a felszabadító lehetőségeket.

Rajtunk áll, hogy lélekben csatlakozunk-e ehhez a forradalmi áramlathoz. Vállalva a szabadságunkkal együtt járó felelősséget...
Related Posts with Thumbnails