2015. március 15., vasárnap

Fogyatkozás-előkészítő

Alig öt nap múlva bekövetkezik az év egyik legjelentősebb - szabad szemmel is látható - csillagászati (és természetesen asztrológiai) eseménye.

2015. március 20-án a Halakból a Kos jegyébe, vagyis a télből a tavaszba, az álomból az ébredésbe, a mozdulatlanságból az újjászületésbe - egy teljes napfogyatkozással lépünk át.

A lélektani vonatkozásokról fogok írni egy külön bejegyzést, most csak a "technikai" részleteket szeretném megosztani.

"Budapestről nézve a fogyatkozás 9:39:32-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:48:33-kor a fogyatkozás nagysága 0,66, a napkorong 58,4%-a van takarásban, a Nap 40° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozásnak 11:59:47-kor van vége Budapesten."
 
Hazánkból 60%-os fogyatkozást figyelhetünk meg.
A fenti térképen a vörös sáv a teljes fogyatkozás területe, a sötét narancs 90%-os, és ahogy haladunk délebbre, keletebbre, annál inkább csökken a nap árnyékoltsága. 

Nagyon fontos, ha szabad szemmel szeretnénk figyelemmel kísérni az eseményt, gondoskodjunk szemünk megfelelő védelméről!

"A napfogyatkozások megfigyelésénél nagy körültekintéssel kell eljárni, ellenkező esetben maradandó szemsérülést szenvedhetünk, akár meg is vakulhatunk. Távcsöves észleléskor csak megfelelően készített és stabilan rögzített gyári napszűrőt használjunk. Házilag barkácsolt, vagy nem kifejezetten távcsövekhez gyártott napszűrőket ne használjunk! (...) Nem biztonságos a kormozott üveg, fotografikus neutrálszűrő, a túlexponált színes film vagy a napszemüveg használata sem. Jól használható azonban például az ívhegesztéshez használatos hegesztőüveg (12-13-as fokozat). Huzamosabb ideig azonban egyik napszűrővel se szemléljük a Napot, de erre nincs is szükség, hiszen a jelenség lassú lefolyású. Elegendő 5-10 percenként “ellenőrizni” a fogyatkozás aktuális állapotát.

Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!"

A teljes leírást a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán olvashatjátok!
Related Posts with Thumbnails