2017. február 7., kedd

Átkok, avagy a hétköznapi szó(nak is van) ereje

Merkúr a Vízöntőben: 2017.02.07 (10h36p)

„A démonokat dobolással elűzni igyekvő bennszülötteket lenézik a civilizált népek, akik dudálással akarják feloszlatni a közlekedési dugókat.”
(ismeretlen)

Legtöbbünknek ismerős a kép: esik az eső, talán éppen úgy, mint a mai napon. A kocasofőrök esőkabát helyett autót húznak magukra és bizonytalanul a forgalomba csobbannak. Az utakon dugó, lassan hömpölyög előre, mi pedig egyre feszültebben nézegetjük az óránkat. Késni fog a gyerekkel a suliból, mi a fontos megbeszélésről vagy ha nem is vagyunk időhöz kötve, egyszerűen csak megőrjít bennünket mások töketlensége.
A lámpa zöldre vált, de az előttünk lévő kisautó csak nem akar indulni. Sofőrje a telefonját nyomkodja, a táskájában kotorászik vagy csak az ablaktörlőlapát bámulásától esett transzba. Ingerülten a kürtre tenyerelünk és még egy cifra szólammal is nyomatékosítva próbáljuk őt a gázpedál használatára ösztönözni.

Én amikor a jogosítványomat szereztem, az első gyakorlati órán tájékoztattam az oktatót, hogy fogalmam sincs, hogy működik a sebváltó, de bármilyen autós szituációra tudok remek káromkodásokat alkalmazni. Nem dicsekvésképpen mondom, de a nővérem és egy színészifjú mellett szocializálódtam "vezetéstechnikából". A történet csattanója, hogy hiába szereztem jogsit, nulla a gyakorlatom, elindulni sem tudnék egy autóval, de a káromkodás folklórját mélyen belém ivódott. Ritka választékos az anyanyelvünk, főleg, ha szitkozódásra használjuk.

Amióta "hivatásszerűen" forgatom a szavakat, vagyis ezen a fórumon másokkal is megosztom a gondolataimat, alaposan megválogatom, mit és hogyan mondok. Évek alatt megtanultam, hogy a kimondott szavak (de még a láthatatlan gondolatok) rezgésenergiája is micsoda hatással bír.
Ez a gondolat még Stephen Kinget is megihlette. A Sorvadj el! című könyvében a cigányvajda elgázolt lányát megbosszulandó átkot küld a gázolóra, akit szépen lassan felemészt, szó szerint elfogyaszt a kór. A horrorisztikus történetet olvasva beleborzongunk
az egyszerű szavak hatásmechanizmusába, és bele sem gondolunk, hogy mi magunk hányszor cselekedtünk hasonlóképpen.

Az öntudatlanul - idegességünkben, dühünkben - kiejtett szavak éppúgy működnek, mint az átkok. Bizonyos mondatok egyszerűen csak "kiesnek a szánkon", legritkább esetben van mögötte valódi szándék, de minden alkalommal, amikor azt kívántuk másnak, hogy "dögöljön meg", "rohadjon meg" vagy csak szolidan a "franc essen bele", bizony rosszat kívántunk. (Utóbbi esetben sem túl kellemes a kívánság, hiszen szifiliszre kárhoztattuk az illetőt.)

Az átkoz ige eredete az Etimológiai szótár szerint bizonytalan, meglepő módon a finnugor áld szóval azonos a szótöve. Az "éget", "perzsel" szavakkal is összefüggésbe hozható. Vagyis ha átkozódunk, beleégetünk a másikba egy sebet, szavainkkal megperzseljük. Az autóban az orrunk alatt elmormogott szitokszavak talán el sem érnek a célszemélyhez, de a családi veszekedések bizony önálló életre kelnek.

Átok. Át-ok. Áttoljuk a másikra az okot, amiért dühösek, boldogtalanok, csalódottak, feszültek vagyunk. Úgyis mondhatjuk: ezekkel a szavakkal karmát teremtünk.
A kommunikáció planétája, a Merkúr, most egészen jól áll, kellemes szextilben van a Vénusszal, ami kedvez a diplomatikus párbeszédeknek. Bár a Kos Mars együttállásnak köszönhetően a szenvedély és az indulat könnyen elragadhat bennünket, pici odafigyeléssel csiszolhatunk a mondanivalónkon.

Fontos lenne, hogy mielőtt "csípőből" reagálunk, álljunk meg egy pillanatra, és lássuk a kimondott szavak következményeit. (Ismerek olyat, aki addig "viccelődött" a kapcsolatában a válással, míg rövid időn belül az elváltak klubjában találta magát.)

Ebben az évben a szavak még erőteljesebben és hatékonyabban manifesztálódnak, mint korábban. Idén megtanulhatjuk, hogy hogyan álljunk ki magunkért, teljes szívből felvállalva azt, akik vagyunk, azt, amit szeretnénk, de ennek egyik alapfeltétele, hogy megtanuljunk felelősséggel bánni a szavainkkal. Sőt, a gondolatainkkal is...


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails