2017. február 14., kedd

Távolságok közelítése

Lilith a Nyilas jegyében: 2017.02.14 (01h32p)

"Az elmélet és a konyhakövön kibontakozó gyakorlat között gyakran áthidalhatatlan szakadék tátong."
(David Mitchell)

Az életnek van humorérzéke, csak nem mindig értjük a poént. Ám a finom irónia az Univerzum részéről most elég nyilvánvaló: az idei első Lilith jegyváltás épp Valentin-napra esik. Mikor utánanéztem az ünnepnek, egy különös ténnyel lettem gazdagabb: Szent Bálint nem csupán a szerelmesek, de a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje is volt. Ennek a furcsa összefüggésnek a fényében, ami a szerelem és a lelki betegség ellentmondása között feszül, talán nem meglepő, hogy a Fekete Hold az elkövetkezendő 9 hónapban a kapcsolatokkal kapcsolatos nézeteinket igyekszik fenekestül felforgatni.
Végtére is a legmagasztosabb, legfennköltebb érzelem (ideája) okozza a legtöbb kínt, félreértést, elvárást és problémát. 

Fogalmazhatunk úgy is: világkép-válság folytatódik. A Szaturnusz után a Lilith sokkal intimebben, személyesebben fog érinteni minket. A Szaturnusz objektíven rámutat a gondolkodási korlátainkra - úgy en bloc. Elénk hoz néhány megoldandó sorsfeladatot, de az, hogy megtanuljuk-e a leckét vagy sem, nem érdekli. Neki aztán van ideje (hiszen ő az Idő és a Karma ura), ha szükséges, egy (vagy akár több) életen át is örömmel pótvizsgáztat bennünket. Ezzel szemben Lilith belevisz minket az adott téma sűrűjébe, mélységeibe, átélésbe és megtapasztaltatásába.

Utoljára 88 éve tartózkodtak együtt a Nyilas jegyében. Időszerű lesz ez a mostani közös hitrendszeri rendrakás.


Lilith a Nyilas-Ikrek tengelyen a legkevésbé szexuális tartalmú. Itt inkább elméleti: a szenvedélyről, a testiségről, az ösztönökről alkotott elképzeléseink kerülnek a fókuszba.
Pro és kontra. Bálványozzuk vagy megvetjük az élvezeteket?

A jegyet szimbolizáló kentaur arra emlékeztet bennünket, hogy félig ösztöni, félig szellemi lények vagyunk. Amíg nem fogadjuk el ezt a kettősséget, amíg áthidalhatatlannak gondoljuk az ég és föld közötti távolságot, addig folyamatosan célt tévesztünk. Ott veszítjük el a fejünket, ahol nem kellene és ott kapaszkodunk görcsösen az irányítás látszatába, ahol át kellene adnunk magunkat az élet gyönyörének.

Elveszítettük a kapcsolatot önmagunkkal, ezért nem találjuk a kapcsolódást másokkal sem. Ahelyett, hogy saját világképet alakítanánk ki, társadalmi elvárásoknak és filmekből vett ideálképeknek próbálunk megfelelni. Egyéni értékrend helyett a közösségi oldalak látszatvalósága lett a mérce. Túldimenzionálunk másokat és ezzel együtt alulértékeljük magunkat. Félünk kilógni a sorból, félünk különbözni, miközben vágyjuk a különlegességet. Folyamatosan viszonyítunk, pedig nincs is kihez. Mindenki más, mindenki egyedi.
Azzal foglalkozunk, hogy mit gondolhatnak, mondhatnak, vélhetnek rólunk mások ahelyett, hogy tisztába kerülnénk önmagunkkal.

A szerelembe vagyunk szerelmesek, ahelyett, hogy pusztán a létezéssel kerülnénk ilyen szenvedélyes viszonyba. Elfelejtettük hogyan kell az életet önmagáért szeretni. Hinni, bízni, "ha" és "de" nélkül...
Kiégtünk. Ennek az érzelmi tompaságnak, elsivatagosodásnak a hátterében az áll, hogy nem kutatjuk már az életünk értelmét. Kívülről vett sablonokkal helyettesítjük. De ha keresnénk is, vajon hol találjuk?
A fizikai valóságban: a szexualitásban, a biztonságban, az anyagi bőségben? Vagy netán a spiritualitásban, az istenkeresésben? És mi van akkor, ha ezt a kettőt lehetetlen különválasztani?
Amikor a Nyilas Lilithről kellett rajzot készítenem, a fenti jógapózt ábrázoltam Az íj-tartás (Dhanurászana) az, amikor felfedezzük testünk gömb-természetét. Az ellentétes irányokat, az ellenállást harmonizáljuk. Az alsó és a felső csakrák összekapcsolásával egésszé integrálódhatunk.

Amikor Lilith a Nyilas jegyében járt:

1928. augusztus 24. – 1929. május 22.
1937. június 29. – 1938. március 27.
1946. május 5. – 1947. január 30.
1955. március 10. – 1955. december 6.
1964. január 13. – 1964. október 10.
1972. november 18.  – 1973. augusztus 15.
1981. szeptember 24.  – 1982. június 20.
1990. július 30. – 1991. április 25.
1999. június 5. – 2000. február 29.
2008. április 10. – 2009. január 3.
2017. február 14. – 2017. november 9.


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails