2022. március 20., vasárnap

Az átbillenés ideje

Gondolatok Ostararól: 2017.03.20

Bevezető gondolat: "Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." (Andrew Matthews)


A természeti ünnepek nyolc szakaszra osztják fel az évet. Közülük a napfordulók és az egyenlőségek azok, amik a nappalok és az éjszakák, a férfi és a női minőségek erőviszonyait jelölik. Ezek úgynevezett kardinális (elindító) energiák, ezekkel lépünk át az évszak-változások kapuin.

A természet állapota nem csak kint - a színekben, a virágokban, a levelekben, az állatok viselkedésében mutatkozik meg - hanem bennünk is tükröződik. Ha rövidebbek a nappalok, mi is szívesebben húzódunk vissza, megnő az alvásigényünk, jóval passzívabbá válunk.
Testünk tartalékol, lelkünk pedig erőt gyűjt arra, hogy tavasszal fordulhasson a kocka.

Imbolc ideje még a gyógyulásról, a regenerálódásról szólt, Ostara azonban már tettekre sarkall. Egyre többen érzik már a bizsergést, késztetést az előrehaladásra, sőt akadnak olyanok is, akik már nekilódultak. Mindenki máshol van ebben a folyamatban... Más a felkészültség, az összeszedettség, az önismeret, az alapkarakter, a jelenlegi életfeladat és a többi. Épp ezért sose másokhoz mérjük magunkat. A külső (támogató) erők is csupán lehetőségeket biztosítanak az adott téma lehető legoptimálisabb megvalósítására, de nem köteleznek semmire. Akkor indulj előre, ha benned megérett a visszafordíthatatlan elhatározás.

A tavasz táptalaja a személyes akaratpróbának. Ez nem kollektív, társas tapasztalás - mindig egyéni.
Ennek egyik arca a születés. Bár ott van az anya - ő szül, nem születik. A többi ember, orvosok, bábák, segítők jó esetben a legideálisabb feltételeket biztosítják ahhoz, hogy az egyén világra jöhessen,. De születni az adott pillanatban csakis ő fog!

Mindenkinek mások a félelmei, a visszatartó motívumai. Nem mondhatja meg senki, hogy neked hogyan és mikor kell elindulnod. Nem adhat kölcsön senki bátorságot, elszántságot, célokat. Sőt, valójában még biztatni sem lehet téged, mert ha te nem hiszed el magadról, hogy menni fog, akkor egy stadionnyi szurkolónak sem hiszed majd el. Szurkolni annak lehet, aki már pályára lépett. De amikor a futó nekilódul, teljesen kizárja a külső hangokat és csakis előre figyel.

A szenvedély színe

Eostre volt az a kelta istennő, akiről Ostara ünnep a nevét kapta. Az angol Easter és a német Ostern kifejezésben is felfedezhetjük ennek az emlékét. Szimbóluma a tojás és a nyúl is, aminek motívumaival minden húsvétkor megemlékezünk.

A latin "estrus" szó termékenységi periódust jelöl és ez is az istennő "feladatköréhez" vezethető vissza. Ő felelt az állatok szaporodásáért, az új élet születéséért, a világ termékenységéért.

Így a menstruációs ciklushoz is kapcsolódik. A korai termékenységistennők nem csak a lágy, befogadó szerelmes állapotot képviselték, hanem az aktív, kiáradó harciasságot is. Hiszen a nők hónapról hónapra "vérrel áldoznak".
Ostara pirosra festett tojása a bizonyíték arra, készek vagyunk megtermékenyülni. De most még nem tartozunk senkihez. Függetlenek vagyunk, termékenységünk teljében, nem köteleződtünk el. Mert legelőször mindig önmagunk mellett kell.
A tavaszi nap-éj egyenlőség, bár egyensúlyi állapot, érzékeny és feszültséggel teli, mivel itt csapnak át egyik minőségből  a másikba az erőviszonyok.
Itt dől el, lesz-e erőnk "kikölteni" a bennünk rejlő potenciálokat. Belevágunk-e az új kalandokba, és hagyjuk-e, hogy életerőnk találkozzon a szándékkal.

Bár folyamatosan női archetípusokról beszéltem, ezek átvitt értelemben nem függnek nemi jellegtől. Mindenkinek van maszkulin és feminin oldala, mindkettő egyszerre, egymás mellett van jelen. A megtartás és az elengedés ritmusa nélkül nem lélegeznénk, nem dobbanna a szívünk sem.
De vannak olyan helyzetek, amikor ez vagy az az aspektus előtérbe kerül, dominánsabbá válik a másiknál. Sőt, ha az évkört nézzük a fény és az árnyék erőfölényének a váltakozása az egyedüli állandó.

A mostani szakasszal a maszkulin erők válnak hangsúlyosabbá.

Ezek a külső világban megnyilvánuló mozzanatok: ezért van itt a cselekvésnek, a szándék megfogalmazásának, a szavak kimondásának, a lépéseknek megtételének az ideje. Hagyjuk a belső mérlegünket is ebbe az irányba mozdulni.

Kössünk szövetséget ezekkel a roppant nagy, előre vivő erőkkel! A lustaság, a bizonytalanság, a kétség, a kishitűség most még nagyobb ellenállás kíván (mert nem ez a természet rendje), ebben ragadni jóval fárasztóbb, mint lépni végre.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails