2022. március 21., hétfő

A tükrök megszépítése

Kos jegyébe lép a Nap: 2022. 03. 20 (16h34p)

Bevezető gondolat:
“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)


A Kos hónap a friss, ropogós ÉN energiája: a természet és az ember önmagára ébredése. Ami a Halak időszakában a csendben, a mélyben koncentrálódott, az most hirtelen a felszínre tör és mozgásra, virágzásra, rügyezésre készteti a tavaszt.

A nappalok egyre hosszabbak lesznek, a hőmérséklet fokozatosa melegszik, ami minket is a kertekbe, parkokba, kávézók teraszára csábít. Mind jobban vágyjuk, hogy a bőrünket cirógassa a nap és hatalmasakat kortyolhassunk a kinti levegőből.

A tavaszi levegővétel a születésünk pillanatára emlékeztet bennünket, mikor minden erőnket összpontosítva utat törtünk magunknak a világba, hogy végre magunkba szippanthassuk a létezést.

Az édesanyánk méhe az édeni egységélmény, a születés pedig az én identifikálása, ami magában hordozza azt a megrázó felismerést is, hogy rajtam kívül létezik minden egyéb. Vagyok én és van a nem-én. Így a világgal való első találkozás éppoly meghatározó önmagam és a világ viszonyára, mint a magzati kor álomideje a mindennapjainkra.

Bár az óvó magzati burok megszűnik, a valódi világtól a tudat ébredéséig továbbra is elválaszt minket Mája – vagyis a világillúzió – fátyla. Agyunk színes filterekkel látja el azt, amit látni-érzékelni vélünk. Szerelemnél a rózsaszín színszűrőt használja, féltékenység és irigység esetén zöldet, dühnél a vörös köd borít el bennünket, depressziónál feketeség szippantja be az életkedvünket.

Ráadásul ezzel a "hangulatfestéssel" az emberiség remekül manipulálható: nem csak az Instagram-képeket korrigáljuk kívánatosabbra, de a hírekkel (sőt már magukkal a címekkel) is elfordítják a figyelmünket a lényegről.

A lényeg, ahonnan minden tapasztalás indul: az én vagyok tudatossága.

Ha tudom magam, tudom a világot, ami körülvesz. Ha ismerem magam, ismerem a világot, ha szeretem magam, szeretem a világot és így tovább...

Mert a világ – a te – az én szememen keresztül kel életre és a jelen valósága nem egyéb, min számtalan ÉN nézőpontjának összessége.


Alapenergiák

A Kos jegybe lépés képlete az asztrológiai újév időpontja, így nem csupán az előttünk álló hónapot, de az előttünk álló évet is nagyban befolyásolja ez az energetika.

Mégpedig egy igazán különleges konstellációról van szó: amikor az én-tapasztalatoknál óriási hangsúlyt kap annak felismerése, hogy

a világ a bennünk rejlő érzelmek, gondolatok és tudattalan vágyak, indulatok tükröződése.

Fontosabb a tényeknél az, hogy a dolgokhoz hogyan viszonyulunk. Szeretjük tényként kezelni a dolgok milyenségét, címkével ellátni magunkat, a párunkat, a főnökünket, a XXI. századot, a tökfőzeléket vagy a szomszédot – miközben megfeledkezünk arról, hogy ez csak a mi szűrőnk.

A tavaszpont most nagyon kettős, szélsőséges lehetőséget kínál. A 7-es házra, vagyis a külvilágra irányul a figyelem (Nap), de itt van még a Jupiter, a Neptunusz és a Merkúr. Egyik véglet az illúziók, az élethazugságok felnagyítása – kiváló manipulátorok, szemfényvesztők ezek az energiák.

De ők hordozzák a megvilágosodást, a tükör mögötti képekre ébredést: a mindent átható világlélek felismerését. Egyeseknél lehull a lepel: olyan dolgokat érhetünk meg, amit korábban sosem. Másoknál pedig beszűkül az éntudat: ők azok, akik nem értik a reflexió mibenlétét. Én-élményük megreked az egóban.

A feladatunk az, hogy megszépítsük a tükröket. A tükör kizárólag a szemünk által szépül. Ahogy Fodor Ákos megfogalmazta a Metaoptikában:

Nagyon figyelj, mert a világot
teszed is azzá, aminek látod.


A Kos hónap mérföldkövei

2022. március 22., kedd: olaj a tűzre

A hónap energiamozgását tekintve azért ez a "tükörszépítés" nem lesz olyan könnyű feladat, amolyan kososan küzdeni kell érte. Rögtön az elején kapunk egy Mars-Uránusz egzakt kvadrátot, ami pattanásig feszült helyzet. Előfordulhat, hogy a hónap végéig hirtelen energia- és agressziókitöréseket tapasztalhatunk önmagunknál, másoknál. Türelmetlenség, mások véleményének figyelembe nem vétele, önfejű és öncélú döntések mind e konstelláció velejárói lehetnek, ami sem a jelenlegi háborús konfliktusnak, sem a közérzetünknek nem kedvez.

Ráadásul úgy történik mindez, hogy pontosan tisztában vagyunk a következményekkel, mégsem (vagy legalábbis hatalmas önfegyelemmel) tudunk másképp viselkedni.


2022. 03. 27., vasárnap: "én így szállok le"

Megkezdődik a nyári időszámítás, a Merkúr pedig átlép a Kosba. Ez a harcias megnyilvánulásokat tovább fokozhatja, viszont megkezdődhet egy jóval tisztább, direktebb, egyértelműbb kommunikáció. Ami a szívünkön, az a szánkon, de legalább már arról beszélünk, amit valójában gondolunk-érzünk.


2022. 04. 01., péntek: megtisztulás

Kos újhold képlete fokra pontosan másolja a Halak telihold tengelyeit, így nem tudjuk nem észrevenni az összefüggéseket. Ott a felszín határát súroltuk, itt pedig újra alámerülünk, hogy önmagunkra találhassunk. Óriási energiablokkokat szabadíthatunk fel, ha megtesszük ezt. 




2022. április 5., kedd: oldás és kötés

Hajnalban a Mars utoléri a Szaturnuszt. Szoros együttállásukat szintén nagy nyomásként érzékelhetjük. Míg a korábbi Uránusz fényszögnél kifelé irányul az elfojtás, itt inkább befelé élhetjük meg. Valamiféle korlátozás, beszűkítés jellemezheti a konstellációt. Mindezek mellett kellemetlen igazságok, éles szembesítések is jöhetnek.

A Vénusz gyorsan ki is slisszol a két planéta mellől és délután át is lép a Halakba. Valószínűleg mi is igyekszünk majd az élet derűsebb, naposabb oldala felé mozdulni.


2022. 04. 07., csütörtök: összekapcsolódás

Neptunusz együttállása a Pegazus csillagkép alfa csillagával egy különleges spirituális kaput nyit meg számunkra. Ezekben a napokban nagyon fogékonyak lehetünk a láthatatlanon túli áramlatokra, felerősödhetnek a megérzések, tisztábbá válhatnak az álmok.




2022. április 10., vasárnap: a tudás hatalom

Az Ikrekbe lépő aszteroida Lilith izgalmas felismeréseket tehet hozzá a hónapunkhoz. Az ő mottója: "a tudás hatalom", de itt nem a pletykákról, adathalmazokról van szó (az csak a profán megnyilvánulása), hanem az ősi titkokról, a szimbólumok nyelvéről, a gondolatok mágiájáról.


2022. április 11., hétfő: csillapodó indulatok

A Merkúr gyorsan átszalad a Koson és már a Bika jegyben folytatja útját. Megfontoltabbá, türelmesebbé, belátóbbá válhatunk, bár itt a makacsság, a nyakasság lehet a kétoldalú kommunikáció gátja.


2022. 04. 12., kedd: misztikus élmény

Ismét egy csodás együttállás, a Halak jegy két ura: Jupiter-Neptunusz konjunkció. Utoljára 166 éve találkoztak össze, így mindenképp érdemes lesz egy bejegyzést ejteni róluk. Komoly (spirituális) fejlődési potenciál van ebben a fényszögben!


2022. április 15., péntek: energetikai fordulat

Mozgalmas napunk lesz, legalábbis ami az égi mozgásokat illeti. Először a Fekete hold Lilith lép át a Rák jegyébe, majd pár órával később a Halak Mars is követi. Ez a Kos energiának most kivételesen kedvez, enyhíti és közben célirányossá teszi az én-kinyilvánítást. Nem az egó, hanem a belső hang válik a cselekvések mozgatórugójává.


2022. április 16., szombat:

A Kos hónap átalakító tapasztalatait a telihold koronázza meg. Meglehetősen ellentmondásos ez a képlet is, így azt sejtem, hogy ennek megfelelőek lesznek a megélések is. Lesznek olyanok, akik visszaszerzik a sorsuk feletti irányítás felelősségét, míg másokat "beszippant" a tükör.

🌟

Nap-állócsillag együttállások

2022. március 23., szerda:
Diphda, a cethal farka

2022. március 30., szerda:
Algenib, a Pegazus szárnya – Tollpihe

2022. április 2., szombat:
Alderamin – Családi történetek: a mellékszereplő

2022. április 4., hétfő:
Alpheratz – Családi történetek: sorsszerűség

2022. április 17., vasárnap:
Alpherg, a kiengedés

2022. április 19., kedd:
Alrisha, a megkötő (kötél, csomó)


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!


Related Posts with Thumbnails