2022. március 9., szerda

Nőnap utáni gondolatok

Gondolatok a női erőkről

Bevezető gondolat: "Figyelem a parti hullámok hangjait, színeit, fodrozódásait, és arra gondolok, mennyire lenyűgöző a hasonlóság, amit a víz és a női lét között időről időre felfedezni vélek. Nem, nem csak a csendes erdei patakhoz hasonlítunk! Mi vagyunk a medréből kiáradt hömpölygő folyó, a hatalmas robajjal lezúduló vízesés, magunkban hordjuk a tenger végtelen mélységét és nyugalmát, ahogyan őrült, haragos, tomboló hullámait is. Tényleg mennyire gyönyörű a női lét szenvedélye és kiszámíthatatlansága! És igen, olykor felzaklató, ijesztő lehet – talán még önmagunk számára is – de elmondhatatlanul gyönyörű! Eleven, élettel teli, áramló, sodró, alkotó. Mérhetetlen hálával tölt el, hogy női testben létezem!" (Valóság Szellemi Műhely)

Tegnap, épp nőnapon, tanítottam a tarot két legalapvetőbb női energiáját: a befogadó Főpapnőt és a mindent megérlelő Császárnőt. Ennek kapcsán beszélgetni kezdtünk arról, hogy a mai világban elvárásként megjelenített női képek milyen távol is állnak a nőiség megélésétől.

Hogy mi a női minta azt leginkább a közösségi média, a társadalmi elvárás határozza meg, de gyakran a "spirituális" leírások sincsenek köszönőviszonyban a női identifikációval. A nő nem minden esetben mindent megbocsátó, átölelő, puha anyai szeretet, sőt! Ezt láthatjuk az ősi archetípusokban is, például az asztrológiai és tarot feminin energiáiban. Ezek a karakterek sem az elmúlt száz évek trendjének, sem a mostani sztenderdizálásnak nem felelnek meg.

Ezen a diskurzuson fellelkesülve és az önismereti témákat folytatva (Összebarátkozom önmagammal), a teljesség igénye nélkül bemutatok néhány ősi, női mintát.


Kardinális erények

A tarot beavatási sorában négy, úgynevezett kardinális erénnyel találkozunk – és ők mind valamiféle női erőt képviselnek.

A II. Főpapnő az intuitív női bölcsesség, ami a csendben, a hallgatásban, a befelé figyelésben, a meditációban születik meg és az álmokon, intuíciókon keresztül fejezi ki önmagát. Az ő segítségével oldhatjuk fel az érzelmi ellentmondásokat, a világban lévő ambivalenciákat.

A VIII. Igazság, az önismereten keresztül megtapasztalt szembenézés, őszinteség, mély, ezoterikus igazságérzet. Objektív mérlegelés a belső egyensúly megteremtése érdekében. Eszköze a kard, amivel leválasztjuk magunkról a harmóniánkat megbolygató kapcsolatokat, dolgokat.

A XI. Erő, az ösztönök uralása, összerendezése, célra fókuszálása. A bennünk rejlő vad erőket itt tanuljuk meg elfogadni, megzabolázni. Fontos, hogy ne ijedjünk meg ezektől, ne fogjuk folyamatosan vissza, ne dermesszen meg bennünket a saját akaratunk.

Végül a negyedik, a XIV-es Mértékletesség, amin keresztül megtanuljuk, hogy a változás folyóján átkelve be kell lépnünk az ismeretlenbe. Ez a változás, a magasabb minőségbe kerülés, az átnemesedés lelki folyamata.


A Föld is nőnemű...

...mégis maszkulin energiával követünk el erőszakot rajta. Kizsákmányoljuk, ahelyett hogy együttműködnénk vele. Pedig az anyaság eszméje (és sajnos csak az eszméje, nem a gyakorlata) az egekbe van emelve. Talán épp ez a baj, hogy odafent van csak és nem ott, ahol lennie kéne.

Nyelvünkben ilyen kifejezéseket használunk: anyatermészet, anyaföld, szülőföld, ezzel is leírva, hogy a bolygónkat feminin energiaként képzeljük el. De megfeledkezünk róla, hogy a mitológiai földanyák legfontosabb jellemzője nem a kedvesség, hanem az elementáris erő.

Ez az erő egyensúlyra törekszik (lásd Lovelock, Gaia-elméletet vagy az Avatar című film Pandora bolygója), aki bizony egy idő után fellázad gyermekei érdekében.

Mi magyarok rég elfelejtettük (tisztelet a kivételnek), hogy milyen erős kapcsolódásunk van ezekhez a női energiákhoz. Hiszen egy (Kárpát)medencében élünk, itt található Közép-Európa legnagyobb tava és a felszín alatt is rengeteg külső-belső gyógyító forrás, hévíz, ásványvíz bújik meg. Nagyon erős, tiszta, spirituális erőtér ez.

Nem véletlen, hogy hazánkban ekkora a nyitottság a finom, lelki dolgok iránt, bár még nagyon sok "szemét", félrevezetés, önbecsapás. Mélyre kell ásni, hogy valódi gyógyvizet találjunk.


Rejtett (vagy rejtélyes) nők

Az asztrológiában használatos tíz planéta közül csupán kettő mögött találunk női alakokat – ez a Hold és a Vénusz. Ők a bennünk lévő anya és az érzéki nő, a gondoskodó és szerető minták, a tudatalattinkkal és a másokkal való kapcsolódásunk kifejeződései.

Ám a felszín alatt rengeteg színes és izgalmas női arcot találunk. A gyermekéért mindent feláldozó Cerest, Hérát, a feleséget, Pallas Athénét, az erős, okos és független nőt, a szent tüzet őrző Vestát, a lázadó és misztikus Lilithet, a viszályt szító, (férfias) egót összezavaró Erist, a tehetetlenség dühébe dermesztett Medúzát – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A női önismeret pedig ezek megismerésén, elfogadásán és integrálásán keresztül vezet.


A nők ereje máshol van

A 2000-es évektől elkezdődött egy energetikai visszarendeződés (Tükröződő bölcsesség), ami egyelőre csak elméleti síkon valósult meg. Hiába mozdulnak az Univerzum erői ebbe az irányba, ha mi emberek még mindig makacsul ragaszkodunk a maszkulin működésekhez. Nem csak a férfiak, nők is.

A nők ereje a ritmusokban van, aminek része a rohanás mellett az ugyanolyan értékű pihenés. Az alvásban gyógyulás rejlik, az elcsendesedésben megnyugvás – ehhez képest most már a nők is éppúgy hajtanak, mint korábban a férfiak, a "pihenés" alatt pedig legtöbbször a telefonnyomkodást, Netflix-bámulást értjük. Vagy ezeket kombinálva a háztartási munkákkal.

A nők ereje a testükben van, mégis egyre távolabb kerülünk testünk megismerésétől, szeretetétől (Lázadó testek) és a felette való rendelkezésünktől (például oltáskényszer, a szülészeteken való bánásmód vagy akár az orvoslási protokoll). Nem vagy csak nagyon kevesen tudunk önfeledten táncolni, nevetni, belemerülni az életbe. Nem csak nők, férfiak is.

A nők ereje az érzésekben, a megérzésekben, az ösztönökben van, amit egy racionalizáló, teljesítmény-kényszeres világban nehéz érvényesíteni. Ennek a tiszta, esszenciális működtetése nagyon ritka, gyakran a spirituális utak legnagyobb próbatétele, hogy hagyjuk ezeket megnyilvánulni ahelyett, hogy belevetítenénk azt, amit látni, érzékelni szeretnénk.

Folytathatnám még a sort, mert a mellettem lévő jegyzeteken még szerepelnek az amazonok, a vénség istennői, a Moirák, a szirének, Hekaté, az alvilág folyóistennői, Médea és Kirké, de ha mindent kifejteném, sosem érnénk a végére. Ám ez is azt mutatja, hogy a nőkben jóval nagyon erő és potenciál lakozik, mint amit ma el tudunk képzelni vagy még inkább mint amit megélünk ezekből.

Kívánom, hogy egyre több nő egyesítse magában ezt a szivárványszínű repertoárt. Hiszen ezen is múlik, hogy az Égi renddel együtt tudjunk mozdulni.



Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails