2018. január 17., szerda

Megtisztító újhold

Újhold a Bak jegyében: 2018.01.17 (03h18p)

"Adódhatnak az életben olyan helyzetek, amikor az embernek jó egy időre egyedül maradnia, befelé szemlélődnie, elszámolni önmagával. Valamiféle belső megtisztulást átélnie. Ez a lehetőség nem adatik meg annak, aki retteg ötpercnyi csendtől, magányosságtól is, aki, ha egyedül van, bekapcsolja a rádiót, magnót, mert nem tud háttérhangok - képek nélkül élni."
(Popper Péter)

A mindennapi életünkre a legerőteljesebb, legkézzelfoghatóbb hatást a Hold gyakorolja. A távolabbi planétákhoz képest változásai szabad szemmel is megfigyelhetők: teliholdkor fényárban úszik az éjszaka, újholdkor pedig, legalábbis a városoktól távol, az orrunkig sem látunk. Tengerek és óceánok vizeit hozza mozgásba (árapály), de még a női test ritmusa is a holdciklusokhoz igazodik. Teliholdkor nyugtalanabbak az álmok és feszültebbek a nappalok.

Az idei évben mind asztrológiai, mind pedig numerológiai szempontból különösen kiemelt szerepe lesz a Holdnak: kéthetente váltakozva markáns teliholdak és újholdak szegélyezik 2018-as utunkat. Előfordulhat, hogy a fent felsorolt jelenségeken túl jóval érzékenyebbek leszünk a növő, illetve a fogyó holdfázisokra: étvágyunkat, alvásigényünket, aktivitásunkat is befolyásolhatja. (Bővebben a Holdról)
Ha nem is a Holdat, de a saját belső óránkat mindenképp érdemes követni, pihenjünk többet, amikor annak érezzük szükségét és legyünk aktívak, akkor, amikor magasabb fordulatszámon pörög bennünk az energia.

Újhold idején a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el, a kétdimenziós asztrológiai ábrán pedig szorosan egymás mellé rajzoljuk őket. Ezáltal a tudatos szemléletünk (Nap) és a tudatalatti ösztöneink (Hold) egy területre koncentrálódik. Mondhatjuk úgy is, hogy szívvel-lélekkel jelen vagyunk egy adott témában.

A Bakhoz az élettervek tartoznak. Mindazon dolgok, amivel kapcsolatban képesek vagyunk elköteleződni, felelősséget vállalni, elhivatottságot érezni. Lehet, hogy ezek nem is konkrét célkitűzések, hanem egy mindent átfogó életérzés. A hónap újholdja mindig az újév környékére esik. Ez az időpont sokkal alkalmasabb az újév újratervezésére, mint a naptár szerinti január 1-je.
A mai újhold ráadásul egy izgalmas bolygóhalmozódást is mutat a jegyben: sorban a Szaturnusz, Lilith, Merkúr, Plútó, Nap-Hold, Vénusz - vagyis a tíz személyiségjelölő planéta közül hat itt fejti ki a hatását (plusz a Lilith). Nem csupán szívvel-lélekkel, de majd' minden porcikánkkal részt vehetünk ebben a láthatatlan, jövőalakító energia-áramlatban.

Az elmúlt évek felkavaró hatásáról már rengeteget írtam. Most a jelenlegi állapotokat szeretném megfogalmazni. Biztos ismerős az érzés, mikor egy vészhelyzetben nincs idő másra figyelni, helyt kell állni. Lehet ez valami szélsőséges szituáció, például egy balesetnél segítségnyújtás vagy egy jóval hétköznapibb, mint egy válás, ahol hirtelen egyedül maradunk a gyerekkel, bírósági tárgyalásokra járunk, intézkedünk, újraszervezzük az életet. Egyik percekig, órákig tartó állapot, míg a másik évekre is elhúzódhat. Mikor túl vagyunk ezeken, mikor végre nyugalom van, gyakran azt vesszük észre, hogy szétesünk. Utolér bennünket a pánik, a nyomás.

Jelen pillanatban, a konkrét eseményektől függetlenül, csupán az égi dramaturgiát olvasva - ez van. Kiengedtünk energetikailag (sok évig tartó kvadrátok és oppozíciók után), és nem értjük, miért érezzük magunkat feszültnek, fáradnak, netán szó szerint szétesettnek. Attól függően mély ez az állapot, hogy miken mentünk keresztül és hogyan dolgoztuk fel a velünk történteket. Lehet, hogy csak az alvásigényünk növekedett meg, de lehet, hogy a szorongások erősödtek fel. Lehet, hogy csak napokig tart(ott), de lehet, hogy elhúzódik. Vagy nyugtalanság vagy egyfajta jóleső, izgalommal teli várakozás kapcsolódik hozzá az érzések szintjén.

Változás van a levegőben és ez az előszele. Egyelőre leginkább még csak sejtések szintjén jelenik meg. Mint a fenti képen a ködbe burkolózó ösvény. Nem tudjuk hova vezet pontosan. Nézzünk a lábunk elé, az épp aktuális dolgainkra, úgy tudunk haladni. És ahogy kisüt a nap, felszáll a pára, egyszerre minden világossá válik. De nem csak az utunknak, nekünk is meg kell tisztulni, hogy meglássuk az életünkben rejlő szépséget...


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, ha megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails