2018. január 29., hétfő

Hideg, kék hold

Vízöntő hónap teliholdja: 2018.01.31 (14h27p)

"Az életben mi befagyott, bedugaszolt edények vagyunk, amelyek feladata az, hogy kinyíljanak és szétáradjanak, kapcsolatokat teremtsenek múlttal és jövővel, csatornává és az élet egyetemes részévé váljanak."
(Lev Tolsztoj)

A mostani telihold rengeteg, izgalmas jelzővel bír. Először is "fogyatkozó", mert teljes holdfogyatkozás lesz, ami hazánkból ugyan nem látható, de hatása ettől még érzékelhető. A jelenség megfigyelésére Ausztrália és Ázsia egyes részei alkalmasak, Észak-Amerika és Kelet-Európa lakói pedig a részleges fázisból láthatnak többet-kevesebbet. (Az okkultáció részletes leírása itt olvasható.)

A címben szereplő elnevezés sem véletlen. A januári teliholdhoz gyakran a "hideg" vagy a "jég" megnevezéseket társították, sőt, a dakoták egyenesen "szörnyűségek holdjának" nevezték. A Vízöntő jegy a három téli hónapból a középső, szilárd és levegős, ami általában az év legfagyosabb, legszelesebb időszakát jelenti. A kemény hidegek pedig együtt járnak a túlélés megpróbáltatásaival.

Harmadik jelző a teliholdra a "kék", ami nem a színére vonatkozik. Minden év tizenhárom holdhónapból áll, csak két-háromévente jut egy hónapra két telihold. Ennek a tizenharmadik teliholdnak a neve angolul „Blue Moon”, vagyis kék hold. Ebből származik az az angol kifejezés is, hogy „once in a blue moon”, ami annyit tesz, hébe-hóba, igen ritkán. Ezt a hónapot teliholddal kezdtük, most pedig teliholddal zárjuk.
A Vízöntő jegyhez nem csupán a téli hidegek, hanem életünk befagyasztott (elsősorban érzelmi) történetei is hozzátartoznak. Rengeteg oka lehet annak, hogy befagyasztunk valamit. Nem csupán traumákra kell gondolnunk, hanem bizonyos dolgok időszerűtlenségére is. Befagyaszthatunk egy álmot, egy elképzelést, egy életszakaszt, mert még nem állunk készen annak megvalósításra vagy épp lezárásra.

Van, hogy fizikai vagy lelkierőt, netán elszántságot vagy akaratot kell gyűjtenünk. Esetleg több információra, tudásra, tapasztalatra van szükségünk ahhoz, hogy továbbléphessünk. Minden ember életében van ilyen "hűtőszekrény", ahova olykor-olykor beteszünk megőrzésre és későbbi feldolgozásra váró ötleteket, terveket, döntéseket. Halogathatjuk egy átélt helyzet átgondolását is. Azért, mert ott és akkor nem tudunk mit kezdeni ezekkel és blokkolva érezzük magunkat. Ez még arra is igaz lehet, ha valami jó dolog van készülőben. Maga a változás mértéke és következménye ijesztő, amivel az adott pillanatban nem tudunk megbirkózni.

A nagy megrázkódtatásokat ennek a képzeletbeli jégszerkénynek a legsötétebb, legmélyebb rekeszeibe dugjuk el és olykor életeken át tartjuk elzárva azokat. Akármennyire is igyekszünk megfeledkezni róluk, lelkünk egy részét tartjuk vissza, és ha teljes életre vágyunk, eljön az idő, hogy újra elő kell kotornunk őket a hátsó sarkokból. A jégben tárolt dolgoknak ugyanúgy van egyfajta szavatossága, mint a mirelit málnának vagy a halrudacskáknak. Az élet áramlásával ellentétes állapot a megfagyottság, előbb-utóbb ki kell olvasztani, fel kell melegíteni az oda elhelyezett élettörténeteket.

A jelenlegi képletnél itt azokkal a dolgainkat kellene elővenni és feldolgozni, amik a fizikai létezésünkre, a testünkre, az anyagi biztonságunkra, az önértékelésünkre és úgy en bloc, az életszeretetünkre vannak hatással.
Idén ezekkel a tudatalatti tartalmakkal jóval hatékonyabban tudunk "dolgozni", ha elakadásaink, blokkjaink vannak és egyedül nem birkózunk meg velük, merjünk bátran segítséget kérni. Lehetőleg olyan módszert válasszunk, ami a megértést, a tudatosítást támogatja. Ne csukott szemmel, másokra hagyatkozzunk, hanem nézzünk szembe azokkal a dolgokkal is, amiktől kiráz bennünket a hideg.

Nyíljunk ki, áradjunk szét végre, váljunk az élet egyetemes részévé. Tanuljuk meg szeretni a legfontosabbat: magát a létezést!



Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, ha megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails