2018. január 20., szombat

Önmeghatározás

Vízöntő jegyben a Nap: 2018.01.20 (04h10p)

"Kedves Társadalom! Lennél szíves megengedni nekem, hogy az legyek, aki vagyok, anélkül, hogy saját címkéidet raknád arra, mit látsz? Muszáj nekem azoknak a normáknak megfelelnem, amit te alakítottál ki számomra, hogy azokhoz tartsam magam? El tudod fogadni ama egyszerű tényt, hogy én alkalmatlanságok, képtelenségek sokféle fajtájának a kombinációja vagyok?"
(Thomas Dexter Jakes)

A Vízöntő energia a lázadásról, a régi, elavult mintákból való kiszabadulásról, önmagunk újra felfedezéséről és meghatározásáról szól. Lázadónak lenni nagy kihívás, bátorság, elszántság és stabil önismeret kell ahhoz, hogy kilépjünk a sorból, felvállaljuk a különbözőségünket - sőt, hogy érvényt és elfogadást is szerezzünk önmagunknak.

Szophoklész, 2500 évvel ezelőtt így fogalmazta meg: "Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: mért féljek hát fölfödözni, ki vagyok?" A manapság divatos önismeret és identitáskeresés tehát nem is olyan új keletű dolog, azonban a Vízöntő kornak köszönhetően túlnőtt az antik világ drámaíróin, filozófusain és egyre szélesebb körben terjed el.
A mostani jegyváltás témája egyértelműen ez lesz. Nincs is más feszültség a képletben, mint a Nap és az Uránusz kvadrátja. Az én-tudat (Nap) kapcsolatba kerül saját egyediségével (Uránusz). Még a két szimbólum is nagyon hasonló, a Nap egy kör, közepén egy ponttal, az Uránusz ugyanez, csak egy felfelé mutató nyíllal egészül ki az ábra.

Az én adott - jelen inkarnációk sajátságos és egy életre rögzített lenyomata.
Születünk egy testbe, egy családba, egy társadalmi közegbe, egy adott korba - ezen nem tudunk változtatni. De hogy mihez kezdünk magunkkal, mit hozunk ki ebből a "csomagból" már rajtunk múlik. A kreatív önmegvalósításhoz pedig uránuszi inspirációkra van szükség.

Ki kell lépnünk a kényelmes énkép-komfortzónából ahhoz, hogy fejlődhessünk. Merészen bele kell ugranunk a számunkra őrültségnek tűnő kihívásokba. És itt nem csak arról van szó, hogy kipróbáljuk-e az ejtőernyős ugrást vagy a sziklamászást - ezek az extrém végletek. Hanem hogy a hétköznapi rutinokból, gondolkodási sémákból mennyire van bátorságunk kilépni.

Társadalmi címkék szerint kategorizáljuk magunkat vagy függetlenítjük magunkat ezektől?

A Vízöntő energia úgy működik, hogy ha valaki szabadon, a saját elképzelései szerint éli az életét, akkor vállon vereget és arra biztat bennünket, élvezzük a különbözőségünket, az eredetiségünket.
Ha azonban belegabalyodtunk a megfelelési kényszerek, a külsőségek, kreatív energiák elfojtásának hálójába, akkor ebben a hónapban gyakran szembesülhetünk felrázó helyzetekkel.

A Vízöntő hónap legfontosabb eseményei:

Január 20-án (04h10p), szombaton a Nap átlép a Vízöntő jegyébe. Ez az időszak a karneválok és a farsangok ideje, amikor az emberek egy jelmez mögé rejtőzve levethetik végre a hétköznapi álarcaikat, hogy végre azzá váljanak, akivé szeretnének. A szegények királyok lehetnek, a hivatalnokok kalózok, a családanyák Marilyn Monroenak öltözhetnek, a könyvtáras kisasszonyok pedig tündérnek. Néhány órára csupán, de belebújhatunk más bőrébe, életre hívhatjuk gyerekkori álmainkat.

Következő hét pénteken (01.26., 13h57p) a Mars belép a Nyilasba. Itt már tapasztalhatunk feszültségeket. Főleg akkor, ha már egy ideje a szőnyeg alá söprögetünk bizonyos konfrontációkat. Most robbanhat a bomba.

A hónap utolsó napján, január 31-én, szerdán (14h27p) lesz a hónap teliholdja és egy teljes holdfogyatkozás is, ami sajnos hazánkból nem lesz megfigyelhető. Az idei év holdjai erőteljesebben hatnak, így előfordulhat, hogy a fizikai-lelki közérzetünkre is rányomja bélyegét a teliholdas időszak. Ezzel a teliholddal a Merkúr is jegyet vált, a Vízöntőből érezteti majd a hatását. Önmeghatározásunk szempontjából az önértékelés témája kerülhet fókuszba.

Február 2., Imbolc ünnepe, amikortól is érezhetővé válik a nappalok hosszabbodása, napról napra néhány perccel közelebb kerülünk a tavaszhoz.

Vasárnap, február 4-én a Nap szorosan együtt áll a leszálló holdcsomóponttal és a Daru alfa csillagával. Önmeghatározásunkban ez a magunkra találás lehetőségét hordozza. (A holdcsomópont témája épp ez.)

Egy hétre rá, 02.11-én (0h20p) a Vénusz belép a Halakba. Érzelmi téren jóval érzékenyebbé válhatunk, felerősödhet a romantikára, az álmodozásra való hajlam.

Február 15-én, csütörtökön (22h06p) lesz újhold és részleges napfogyatkozás (ismét nem látható hazánkból). Ez a holdújév kezdete is, bár hivatalosan, az időeltolódás miatt, 16-án veszi kezdetét a Föld Yang Kutya éve. Kissé öntörvényű lesz most ez a kutya, az őszintétlenséget bizony hamar kiszimatolja és megugatja.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, ha megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails