2020. május 21., csütörtök

Gondolatok a gondolatokról

Merkúr szerepe az önismeretben

Bevezető gondolat: "Nem a gondolataim, az érzelmeim, az érzékszervi érzékeléseim és az élményeim vagyok. Nem az életem tartalma vagyok. Élet vagyok. Az a tér, amelyben minden dolog történik. Tudatosság vagyok. A most vagyok. ÉN VAGYOK. (Eckhart Tolle: Megszólal a csend)


Néhány napja feltettem a kérdést a Facebook-on, hogy miről olvasnátok szívesen. A személyre szabott elemzéseket ilyen széles körű fórumon nem tudom vállalni, de az általános, sokakat érintő témákat igyekszem sorra kifejteni. Egyik kedves olvasóm Hermészről* szeretett volna bővebben olvasni, ami több szempontból is izgalmas - ráadásul nagyon is aktuális - téma.

Az asztrológiai képletben a planéták a személyiségünk különböző aspektusait jelölik. A jelenlegi főszereplőnk Merkúr a gondolkodásért, a világ felfogásának a képességéért, a kommunikációért és a kapcsolatteremtésért felelős.

A görög mitológia olyan, mintha az asztrológiai képlet bizonyos értelembe vett szöveges értelmezése lenne: segít megértenünk az archetípusoknak - vagyis ezeknek az ősi személyiségmintáknak - a működését.

Nem írom le elbeszélő formában a mítoszát, ha valaki utána szeretne olvasni, ajánlom Kerényi Károly Görög mitológia, illetve Hermés, a lélekvezető című könyveit. Inkább pontokba szedve megnézzük Hermész történetén keresztül a gondolkodásunkban rejlő fejlődési lehetőségeket.

1. Hol születnek a gondolatok?

Hermész anyja Maia nimfa, akinek a neve megegyezik a szanszkrit "káprázat" vagy világillúzió (májá) kifejezéssel. Hasonlóságot fedezhetünk fel abban, hogy Maja mindenki elől elrejtőzve, egy barlangban, a mélységes éjszaka és az álom leple alatt fogant meg Zeusztól. Zeusz/Jupiter a képletünkben a hitrendszereket, a filozófiákat a világ összefüggéseinek megértését, az élet értelmének keresését jelöli. Ebből a frigyből nyilvánult meg a születésével Hermész.

Ösztönös gondolkodásunk épp ebből a két elemből tevődik össze: képeinket a kollektív tudatalattiból merítjük, világlátásunk nagy része nem a sajátunk, hanem tanult hitrendszerek sűrű fátyolszövete.

Tolle így fogalmazza meg ezt: "Az emberi állapot: a gondolatban elveszettség állapota."

2. Én-fejlődés

Hermész az „ősgyermek” archetípusa, mitológiai története végigvezet bennünket a játékosságon, a kíváncsiságon, a tanuláson, az ismeretszerzésen keresztül a valódi lélekfeladat megtalálásáig.

Asztrológiai képletünkben nincs még egy elem, aminek ilyen csodás a fejlődéstörténete. Ez azt mutatja, hogy az ösztönös - egó-központú - gondolkodásból bárkinek lehetősége van eljutni a tiszta szellemi tudatosság állapotába. A gondolkodásunk megváltoztatása az, ami elvezet bennünket a "megvilágosodáshoz".

"A spirituális fölébredés: fölébredni a gondolat álmából." (Tolle)

3. Minél többet tapasztalni

Hermész "vízszintes" megnyilvánulása az emberi tanulásról szól. Játszik, kísérletezget, felfedez. Próbálgatja - a még nem létező - szárnyait. Tehéncsordát lop, hangszereket alkot, füllent, terveket kovácsol, engesztel, üzletel, csereberél, manipulál, ismerkedik. Az istenek közül a legtöbb címkével Hermész rendelkezett: tolvajok és útonállók védelmezője mellett ő volt az utazók, a kereskedők, az ékesszólás, az irodalom, sőt mozgékonyságából adódóan az atlétika istene is. Feltalálta a számokat, a betűket, a mértékegységeket, a tűzgyújtó szerszámot.

"Függőleges" isteni tapasztalatok híján mi is ezt az életjátékot játsszuk. Tanulunk és valakivé válunk, címkéink határozzák meg, hogy kik is vagyunk. De ez így van rendjén, hiszen ez adja a világ egyik tengelyét.

Újabb idevágó Tolle idézet: "Az elme nem ismerheti meg a fát. Ő csak tényeket vagy információt tudhat meg a fáról. Az elmém nem ismerhet meg téged, csak címkéket, ítéleteket, tényeket és véleményeket tudhat meg rólad. Kizárólag a Lét ismer közvetlenül!"

4. Amitől könnyűvé válunk

"Felnőve", vagyis az Olimposzra lépve, Hermész fontos feladatot kapott: Zeusz neki adományozta az istenek követének hivatalát. Szabad bejárása volt a legnagyobb magasságokba és a legnagyobb mélységekbe (Hádész birodalmába), de az emberek világában is remekül elboldogult. Ő volt az istenek és emberek közötti kapcsolat fenntartója, és ő hozta esténként az elalvók szemére az álmokat. Pszichopomposszá - lélekvezetővé - nemesedett.

Az isteni "függőleges" szférába történő beavatás lehetőséget ad arra, hogy ne azonosuljunk a formákkal, ezáltal szabad bejárásunk lesz a lét teljességébe. Nem ragadunk meg a tudatalattiban, nem szállunk el éteri magasságokba. Gondolkodásunk túllép az infantilis egón és lelkünk vezetőjévé "tudatossággá" válik.

Az asztrológiai képlet egy tér-idő koordináta, aminek a metszéspontja - az üres közepe a jelenlét állapota. Onnan bejárható az aszcendens-deszcendens horizontális síkja és az IC-MC - spirituális felemelkedés vertikális tengelye.

"Ősidők óta minden tradíció spirituális mesterei a mostban jelölték meg a lelki dimenzió kulcsát." (Tolle)
Bármilyen ősi, archaikus módszert veszünk alapul, mind-mind a saját nyelvén ugyanezt a fejlődési utat írja le. Mostanában azért lett ennyire központi téma mindez - egó, tudatosság, spirituális fejlődés - mert a világ egésze ezen megy keresztül. Nem csak te vagy én, de mindenki részese ennek a folyamatnak. Akkor is, ha ébren vannak, akkor is, ha még alszanak.

Ha a gondolkodásunk nem képes változni az úgynevezett kritikus tömeg szintjén, akkor annak elkerülhetetlen következményei lehetnek. Lásd a környezeti katasztrófákra utaló jeleket, az emberek mentális és érzelmi állapotát.

Mindenki birtokol egy apró részt az egészből, hiszen a születési képletben ott az a Merkúr - ott a gondolkodásunk fejlődésének kulcsa.

Nem véletlen, hogy a tudatossághoz vezető fizikai gyakorlatok a tudatos légzés köré épülnek. Így van ez a jógában, a buddhizmusban (ánápánaszati), de akár a hétköznapi stresszoldásban is: "Lélegezz mélyeket!" A légzés - Merkúr-analógia.

"Ha tudatában vagy a légzésednek, az a jelen pillanatba kényszerít, ami minden belső átalakulás kulcsa. Valahányszor tudatosítod lélegzésedet, tökéletesen jelen vagy. Azt is észreveheted, hogy képtelenség egyszerre gondolkozni és lélegzésed tudatában lenni. A tudatos légzés leállítja elmédet. Ám szó sincs arról, hogy transzba kerülnél, vagy hogy félig már aludnál! Teljesen éber vagy. Nem zuhansz a gondolkodás alá, hanem a fölé emelkedsz. És ha közelebbről szemügyre veszed, azt találod, hogy ez a két dolog – teljesen a jelen pillanatba lépni, illetve tudatvesztés nélkül abbahagyni a gondolkodást – valójában egy és ugyanaz: a tértudatosság megjelenése." (Tolle)


*Hermész = görög mitológiában ezen a néven szerepel, az asztrológia azonban a római mitológiából vette át a neveket, így ő azonos Merkúr istennel


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails