2020. január 26., vasárnap

A megújulást hozó Patkány

Yang Fém Patkány éve: 2020.01.25 – 2021.02.11

Bevezető gondolat: "A logika segítségével bizonyítunk. Az intuíció segítségével felfedezünk" (Henri Poincaré)


Évről évre azzal kell kezdenem a holdújévről szóló bejegyzésemet, hogy nem értek a kínai asztrológiához. Viszont a szimbólum, az szimbólum, így ha megértjük a mögöttes tartalmakat, közelebb kerülhetünk az adott gondolati rendszer megismeréséhez,

A Patkány évével egy új ciklus kezdődik, ugyanis ahogy a nyugati asztrológiában a Kos energiája a kezdő állomás, úgy keleten a Patkány. Találtam egy nagyon kedves kis videót a kínai Zodiákus születéséről.

"Ezen állati jegyeket és elrendezésüket magyarázó számos mítosz közül a legmaradandóbb a Nagy Versenyről szóló. A történet szerint Yù Dì vagy Jáde császár, az Egek Ura, ki akart találni valamit az idő mérésére, Így rendezett egy versenyt. Az első 12 állat, amely átér a folyón, helyet kap a kínai naptárban, beérkezésük sorrendjében. A patkány a nappal kelt, hogy korán induljon, de úton a folyó felé találkozott a lóval, a tigrissel és az ökörrel. Mivel a patkány kicsi volt, és nem nagyon tudott úszni, kérte a nagyobb állatok segítségét. Míg a tigris és a ló visszautasította, a jószívű ökör beleegyezett, hogy átvigye a patkányt. Azonban, ahogy közeledtek a másik part felé, a patkány leugrott az ökör fejéről, és megszerezte az első helyet." Ha érdekel a teljes történet, kattints ide, van magyar felírat is hozzá: A kínai állatövi jegyek mítosza.

A történet sokat elárul a Patkány jelleméről:

● Tisztában van a saját erősségeivel és gyengeségeivel: tudja, hogy nem elég jó úszó, ezért egy jó tervet eszel ki problémája megoldására.

● Nem adja fel egykönnyen: a lovat és a tigrist nem sikerült a saját oldalára állítani, így hát tovább próbálkozott.

● Kiváló meggyőzőerővel rendelkezik: az ökröt rávette, hogy a segítségére legyen.

● Ravasz és öncélú, kihasználta az ökör naivitását.

● Dúl benne a versenyszellem és a céltudatosság, hiszen elsőként futott be a Jáde császár palotájába.

Ezek a jellemzők nem csak a Patkány évében születettek erősségei vagy gyengeségei, hanem az előttünk álló év erőforrásaira és árnyoldalaira is rávilágít.

Sokat tanulhatunk továbbá magától a patkánytól is, ha megfigyeljük életmódját és viselkedését:

● A mítosszal ellentétben kiváló úszók, sőt mi több, búvárok. Nagyon szeretik a vizet, így nem véletlen, hogy a kínaiak a víz elemet rendelték hozzá. Úgy tűnik, az úszni nem tudás csak marketingduma volt az ökör meggyőzésére. A víz közeli élőlények egyébként az érzelmeinkkel hoznak minket kapcsolatba. Mivel szárazföldi állatról beszélünk, kedvünk szerint merülhetünk el az érzelmi témákba.

● Preferálják a nedves csatornarendszereket, Párizsban, Londonban még a luxusszállodák is küzdenek a patkányok jelenlétével. Ha épületekben élnek, akkor főleg a padlásokat és az emeleti tereket veszik birtokba. Vagyis bejárásuk van a tudatalatti-ösztöni és a tudat feletti rétegekbe.

● Általában gyorsaságával, fürgeségével menekül ki a szorul helyzetekből, de ha nem lát más megoldást, agresszívvé és veszélyessé válik. Harapásával súlyos sebet ejt, ráadásul sokféle betegséget, vírust is hordoz. (Milyen érdekes, hogy pár nappal a holdújév előtt robbant a köztudatba a kínai koronavírus.)

● Rendkívül gyorsan szaporodik és meglepően alkalmazkodó. Néhány generáció alatt kialakulhat a mérgekkel szembeni rezisztencia. Ez a termékenységre, hatékonyságra és az alkalmazkodóképességre utal.

● Csapatokban élnek, ám az idegen patkányokat megtámadják. Közösségi-társasági időszak vár ránk, ám az én-határok védelme szintén fontos szempont lesz az előttünk álló évben.
Míg nyugaton a patkányhoz általában negatív dolgokat társítunk (nem túl hízelgő, ha valakit például lepatkányoznak), addig Távol-Keleten teljesen más megítélés alá esik.

Japánban és Kínában a fehér – vagy épp fém – patkány a szerencse és a jólét istenének a küldötte. Nagyon bölcs állatnak is tartják, hiszen bízik a megérzéseiben is elsőként "hagyják el a süllyedő hajót", a katasztrofális, tarthatatlan helyzeteket.

A hinduizmusban az elefántfejű Ganésa, az akadályok elhárítója, az anyagi jólét és az új kezdetek ura – szekerét fehér patkányok vontatják.

Ha ezeket a kulturális vonatkozásokat figyelembe vesszük, akkor igen kedvező év elé nézünk. De milyen hozzáállással tudjuk a lehető legtöbbet kihozni az idei évből?

● Hozzuk összhangba az ösztöneinket a megfigyelőképességünkkel. Mérjük fel pontosan a helyzeteket és várjuk ki a megfelelő pillanatot.

● Ne meneküljünk magunk elől, nézzünk szembe a "szemétlerakóként" használt tudatalattinkkal és bátran merészkedjünk a magasabb szellemi szférákba is.

● Lássunk és változtassunk.

● Bontsuk le a határainkat, de ne engedjünk be életünkbe semmilyen ránk nézve káros erőt, információt, energiarabló kapcsolatot. Ez tökéletesen összecseng az újhold üzenetével is. (Tenyeredben a végtelen)

● Alkalmazkodjunk: keressük a legkisebb ellenállást, hogy véghez tudjuk vinni az elképzeléseinket. Legyünk egészségesen egoisták.

● Figyeljünk oda, hogy ez ne billenjen át önzésbe, érdekhajhászásba. De azt se hagyjuk, hogy mások becsapjanak, kihasználjanak minket.

Patkány évei voltak:

Fém Patkány: 1960. január 28. – 1961. február 14.
Víz Patkány: 1972. február 15. – 1973. február 2.
Fa Patkány: 1984. február 2. – 1985. február 19.
Tű Patkány: 1996. február 19. – 1997. február 6.
Föld Patkány: 2008. február 7. – 2009. január 25.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails