2020. február 18., kedd

Káosz és kozmosz

Halak jegyébe lép a Nap: 2020.02.19 (06h57p)

Bevezető gondolat: "A rend és a káosz igencsak kétes fogalmak. Olyan ez a kettő, mint két iker, akik időről időre ruhát cserélnek. A rend és a káosz gyakorta átmegy egymásba, összekeveredik, ugyanúgy, ahogyan a kezdet és a vég. A dolgok nemegyszer bonyolultabbak vagy egyszerűbbek, mint első ránézésre hinnénk. Sokszor ez csupán nézőpont kérdése." (Gavin Extence)


Ebben a Halak hónapban bizony a káosz és a rend ruhát egyfolytában cserélgeti a ruháját!

Fogjuk is tapasztalni e két erő táncát: egyik feloldódik a másikban – a káoszból hirtelen kirajzolódik a rend, a rend pedig egy pillanat alatt széthullik káosszá.

Asztrológiában a káosz: maga a Halak jegye, ide lép most be a Nap. Ura a Neptunusz, aki a saját felségterületén, az Álmok tengerén horgonyoz. Ez a tudatalatti sötét vizeit, az illúziók csillámló fátylát, a köztes lét téren és időn kívüli birodalmát is jelenti.

A kozmosz ura a Szaturnusz, aki szintén saját Bak-jegyéből diszponálja a mögé sorakozott planétákat: a Plútót, a Jupitert, a Holdat és a Marsot. (Az ilyesfajta bolygóhalmozódást nevezzük stelliumnak.)

A két erő egyformán domináns, ráadásul a stellium gyönyörűen bekeretezi a hónapot: az utolsó néhány napra ismét kialakul ugyanez a felállás.
A káosz és rend egymástól elválaszthatatlan fogalmak. "A káosz a világmindenség rendezetlen, belső törvények nélküli, teremtést megelőző állapota, amelynek ellentéte a kozmosz, a teremtés során megalkotott világrend, a szabályos törvények szerint működő univerzum. Míg a káoszt, amely lehet az élet előtti vagy utáni állapot, az oksági viszonyokat kizáró véletlenszerűség, sötétség, üresség vagy formátlanság jellemzi, addig a kozmosz az élet színtere, az egységes egészként működő, térben és időben behatárolt világmindenség képe."*

Bár szeretnénk, ha az életünkben minden rendben lenne és folyamatosan kézben tartanánk az irányítást, ne feledkezzünk meg róla, hogy káosz nélkül nincs fejlődés.

Kilian Jornet, spanyol túrasíző és hosszútávfutó tökéletesen megfogalmazta ennek lényegét: "A kreatív egyének keresik a káoszt, hogy felfedezhessenek minden elképzelhető zugot a tudat határain túl, a bensőjükből és a környezetükből eredő irracionális erőket követve."

Ebben a hónapban érdemes tudatosan beengedni a káoszt az életünkbe.

Hagyni, hogy a már működésképtelen statikus rend helyén valami egészen új születhessen.

A Halak hónap fontosabb égi eseményei

Február 23., vasárnap: újhold

Hihetetlen transzformáló erők mozdulnak ezzel az újholddal (16h32p). A Nap és Hold együtt állnak a Fomalhauttal (Minden, ami beáramlik), továbbá a Marstól és az Uránusztól szextilt kapnak. Ha hajlandóak vagyunk változtatni a szűrőinken, meglepően jó dolgok áramolhatnak be az életünkbe.

Március 4., szerda: Vízöntő Merkúr és Lilith-Kheirón

Hajnalban (01h24p) a Kos jegyében járó Lilith utoléri a Kheirónt. Ha az egyikre azt mondtam, hogy a feladat önmagunkká válni, a másik pedig azt az üzenetet hordozza, hogy élvezzük azt, akik vagyunk, akkor megint csak azt tudom megerősíteni, hogy aki ezen az úton jár, a saját erejéhez találhat vissza.

Dél után néhány perccel a hátráló Merkúr visszalép a Vízöntőbe, gondolkodásunknak ez most kifejezetten jót tehet: kellő és objektív távolságból pillanthatunk vissza a dolgainkra.

Március 5., csütörtök: Bika Vénusz

Másnap hajnalban a Vénusz átlép a Bikába, így két napon keresztül (a Rák Holdnak köszönhetően) 4 uralkodó kerül a saját helyére. Ez a jegyváltás a fizikai valóság megragadására, élvezetére hívja fel a figyelmet. Ahogy a káosz és a rend kéz a kézben járnak, úgy a spiritualitás sem lehet teljes az anyag szeretete nélkül.

Március 8., vasárnap: Vénusz-Uránusz együttállás

A Vénusz utoléri az Uránuszt, és ezzel felidézzük ismét a Bika Uránusz mondanivalóját: Semmi sem az, aminek látszik.

Március 9., hétfő: telihold, tízmilliószoros nap

Ahogy ebben a hónapban semmi sem unalmas vagy átlagos, úgy a telihold sem (18h48p). A Nap együtt áll a Neptunusszal, ráadásul az év első buddhista teremtő napjával is egybe esik. Azon már meg sem lepődünk, hogy a bevezetőben bemutatott Bak stellium oldja a tudatos én és a tudatalatti közti feszültséget.

Március 10., kedd: direkt Merkúr

Hosszú hátrálás után a Merkúr végre ismét direkt mozgásra vált és meglódul előre.

Március 16., hétfő: Halak Merkúr

Olyannyira lódul, hogy alig egy hét alatt ismét átlép a Halakba, ahonnan retrográd mozgását megkezdte. Kiváló időszak lesz az eddig eltelt tapasztalatok felismerésére és összegzésére.

Március 16-18., hétfő-szerda: 5-ös stellium a Bakban

Ahogy már korábban is szó esett róla, a Hold ismét belép a Bak jegyébe, így záróakkordként megismétlődik az ötös planéta-együttállás.

*Szimbólumtár


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails