2020. február 2., vasárnap

Tükröződő bölcsesség

2020.02.02

Bevezető gondolat: "A bölcs észrevehetetlen: tudásával nem hivalkodik, csak érezzük jelenlétét; mértéktartó: mélységeit nem herdálja kis dolgokra; szerény: e mélység számára, akár egy vízcsepp; méltósága senkit nem bánt: nem örül, ha ünneplik, és nem fáj neki, ha gúnyolják; természetes, akár a felkelő nap: tudása tiszta égbolt, melyet nem zavar a felhők átvonulása; hallgatással többet ér el, mint száz beszéddel: nem szava, hanem lénye a példaadó; élő tükör: ha a szemébe nézel, megpillanthatod a mindenséget; ajtaja mindig nyitva áll: ha belépsz rajta, kitárul előtted a világ." (Hioszi Tatiosz)

2020

Numerológiai szempontból az év legizgalmasabb napjához érkeztünk: 2020 tükröződik 0202-ben.

Önmagában a dátumoknak nincs különösebb jelentősége, mégis van, hogy felruházzuk őket mélyebb tartalommal. Ünnepeket, emléknapokat, neveket rendelünk hozzá és máris fontossá válnak a számunkra.

Az emberi tudat különösen szereti a duplázódásokat, szinte mindenkinek megakad a szeme, ha az óra 10:10-et vagy a naptár éppen 02.02-t mutat.

Több ezer éve – még a kalendáriumok vagy a digitális időmérők bevezetése előtt – az emberek magukhoz a számokhoz is különböző üzeneteket kapcsoltak. Ennek hagyományát őrzi a numerológia, de például a mesékben, mítoszokban is fellelhető a jelentőségük. A sárkányoknak három feje van, a csizma hétmérföldes léptű, de azt a kifejezést is gyakran használjuk, hogy „nem jutunk egyről a kettőre”.

A kettő a történetekben a másikat szimbolizálja. Lehet ő a vonzó ellenpólus, például a királyfinak a királylány, akinek a keresésére indul. De az ellenfeleket is a kettes szám jelöli: a jóval szemben ott a rossz, a becsületességgel szemben az árulás, a hősiességgel szemben a gyávaság. A mesékben ezek szimbolikus tartalmak.

Az ellenségekkel való összecsapás és a felettük való győzelem saját árnyoldalunk integrálását jelenti.

Teológiai értelemben a kettes azt jelképezi, amikor a teremtővel szemben megjelenik teremtés. Matematikában a 2 az első páros szám, az első prímszám, sőt, az egyetlen páros prímszám. Az összes páros számban jelen van, mivel azok mind oszthatóak vele. A kettes úgynevezett „érinthetetlen” szám.

A tarot, ami egy nagyon komplex rendszer, még árnyaltabban fogalmaz a kettes számmal kapcsolatban. Azt is segít megérteni, hogy sok esetben miért nem jutunk egyről a kettőre.

Az egy a megnyilvánult akarat, az univerzális teremtőerő. Ezzel általában jó barátságban vagyunk, hiszen könnyedén meg tudjuk fogalmazni, mit is akarunk: egészséget, gazdagságot, boldogságot, megelégedettséget. Mégsem olyan egyszerű elérni ezeket. A vágyat megfogalmazzuk: szeretnék megismerkedni egy klassz férfivel/nővel, szeretnék nagyobb elismerést a munkámban és a többi...

Ám itt jön a képbe a kettes – a kétségek. A tudatos vágyakkal szemben a tudatalatti félelmek. Ahogy a mesehősöknek a legfontosabb feladata ezekkel az energiákkal való találkozás, úgy saját magunkban is nap mint nap le kell győzni a kettős érzelmeket.

Szeretnék egy kapcsolatot, de... – és öntudatlanul már soroljuk is az ellenérveket: ...a Pisti is átvert, fel kéne adnom a szokásaimat, a napirendemet, a szüleim házassága is tönkrement, és kedvünk, pontosabban a bennünk élő félelmek függvényében órákon át sorolhatnánk, ami a vágyon kívül, illetve azzal szemben van.

A kétségek egy bizonyos pontig hasznosak, sőt szükségesek, különben mindig fejjel rohannánk a falnak. Van egy nagyszerű mondás, ami segít megérteni a kettesben rejlő lehetőségeket: "A dolgokra egyet aludni többet ér, mint álmatlanul hánykolódni miattuk." (Baltasar Gracián)

Ebből következik, hogy a kettes a két-ségeken túl a bölcsesség megfelelője is. Hiszen ha valaminek a létjogosultságát alaposan megvizsgáltuk, eloszlattuk magunkban a félelmeinket, a bizonytalanságunkat, meghallgattuk, mit súgnak a megérzéseink:

akkor biztosak lehetünk benne, hogy vágyaink már nem csak pillanatnyi fellángolásból fakadnak, hanem megalapozottak és képesek leszünk tenni is a megvalósulásukért.
A mai napban a 2-es szám megnövelve (20), az megduplázva (2020) majd az egész tükrözve (20200202) van jelen. A nulla megsokszoroz, vagyis a kétségeink felerősödhetnek (nézzük csak meg, miről is szólt eddig ez az év). Igen ám, de a bölcsesség értelmében is megjelenik ez a felfokozódás: a hétköznapi bölcsesség helyébe a magasabb szintű tudatosság, az isteni bölcsesség lép.

Ha ezt a szimbolikát továbbvisszük, akkor a mai napban észrevehetjük, hogyan tükröződik mindenben ez az energia. Ha kétségeink vannak, kétségeket fogunk látni magunk körül. Végtelenítve, mint a versailles-i kastély tükörtermében. Ha viszont a magasabb szintű, univerzális bölcsességet keressük: lám, lám, azt is bárhol, bármiben felismerhetjük. Müller Péter sorait idézve, ne feledkezzünk meg róla, hogy

mi állítjuk be a fókuszt: "Nem az vagyok én, akit a tükörben látok, hanem aki a tükörbe néz."


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.

Related Posts with Thumbnails