2022. november 15., kedd

A lélek ajándékai

Az év utolsó teremtő napja: 2022. november 15.

Bevezető gondolat: "A 'nyitott' szó jelentéséhez nálam egy nyitott ajtó képzete társul. Olyan, amit könnyen, minden nehézség nélkül lehet nyitni. A 'szabad' ugyanezt jelenti. Ha valaki nyitott és szabad, akkor egyre több új gondolatot képes magába fogadni, és ez egyre több energia kifejtésére készteti. Ez mind mások felé árad, s ily módon segít rajtuk. Ez igen hasznos és szükséges, különösen manapság." (Tendzin Gjaco)

A "tízmilliószoros" jelzővel elhíresült buddhista ünnepek közül elérkeztünk idén az utolsóhoz.

A négy mozgó ünnep a hold fázisaihoz igazodik. A holdfázisok energetikáját leginkább a lélegzetvétel ritmusával tudnám illusztrálni. Próbáljuk ki, hogy érthető legyen!

Figyelj egy kicsit a légzésedre, a tüdődre, a testérzeteidre. Először is fújj ki minden levegőt, áll meg egy másodpercre, mikor üres a tüdőd. Ez egy tiszta, csendes, várakozással teli állapot – olyan, mint az újhold.

Ahogy megindítjuk a lélegzetvételt, fokozatosan érezhetjük az erőt, a dinamikát, a kitágulást, azt, ahogy éppen befogadjuk magunkba a külvilágot – ez a növekvő holdszakasz.

Amikor teljesen megtelítődik a tüdőd, áll meg ismét egy pillanatra, érezd a telítettséget, a csúcspontot, a feszítést, a sürgetést, azt hogy itt valami változás fok bekövetkezni – ez a telihold.

Végül lassan fújd ki a levegőt, hagyd, hogy az elengedés, a kiüresedés érzése, de az ellazulás érzése is átjárjon – most a csökkenő holdfázisnál járunk.

A losar-ral, a buddhista holdújévvel indul az ünnepi ciklus, ehhez viszonyítjuk a másik négy állomást. Az első két "tízmilliószoros" nap teliholdra, a második egy növő hold-időre esik, míg ez az utolsó a 9. holdhónap 22. napja.

Az ünnep neve lhabab düchen, "Buddha mennybe emelkedése". Buddha történetéből ez a nap arra emlékeztet bennünket, hogy ő nem csupán az istenek közé tudott felemelkedni, hanem vissza is tért onnan. Lelkét többé nem zárta börtönbe a fizikai test és a hozzá tartozó vágyak vonzása.

Mennybe emelkedni, a földi-anyagi kötöttségektől eltávolodni csak a kilégzés szakaszában lehetséges, hiszen a halált is gyakran aposztrofáljuk "utolsó leheletnek". Ez azonban még nem pont az, feladattal teli utolsó negyedes holdfázis. Vagyis a kilégzés közben valahol félúton megállunk és tudatosítjuk magunkban, hogy az elengedés folyamatában vagyunk.

A modern ember élete a felhalmozásról, a ragaszkodásról, a megtartásról szól, miközben elfelejtünk búcsúzni, megtisztulni, felszabadulni. Ennek szinonimájaként még a legtöbben rosszul és lélegzünk – pedig a létbe lépésünk első önálló cselekedete, hogy levegőt veszünk!

Ahhoz, hogy nyitottak, szabadok lehessünk, hogy új dolgokat, élményeket, érzéseket, felismeréseket, tapasztalatokat fogadhassunk be, bizony ki kell lélegezni azt, ami már elhasználódott.

Próbálj csak meg egy nagy levegőt venni és csak annak töredékét kifújni, újra belélegezni és csak apró levegőt kiengedni. Nem is tudod már tovább tölteni a tüdődet!

Így ez a teremtő nap pontosan erre tanít bennünket: bátram merjünk kikönnyülni! Minél többet szeretnénk befogadni az Univerzum végtelenségéből, azzal arányos "kilélegzésre" van szükségünk.

Ráadásul a mai napon az égi konstelláció a holdfázis feszültsége mellett a Halakban járó Jupitertől és Neptunusztól is támogatást kap. Ezzel a két trigonnal egy "magasabb oktávba" emelkedhetünk, olyan spirituális élmények felé, ami jóval túlmutat mindazon, amit eddig megtapasztalhattunk. De ehhez hátra kell hagyni a lehúzó súlyokat. Megéri, hiszen így juthatunk hozzá lelkünk kiteljesedésének ajándékához.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails