2022. november 7., hétfő

Átváltozni önmagunkká

Telihold és teljes holdfogyatkozás a Skorpió havában: 2022.11.08 (12h03m)

Bevezető gondolat: "Boldogan mentem a ködben, és ezt gondoltam: végre! Végre egyszer lehet cél és irány nélkül haladni néhány lépést e civilizált életben is, mely máskülönben amúgy is aggasztóan célirányos. Végre néhány perc, egy nagyváros életében, mikor ismeretlen erő felold mindent, ami anyagszerű, s a város átadja magát e különös játéknak, mely kissé félelmes és veszélyes is. Túl szabályosan élünk.
Az embereket meg kell tanítani arra, hogy merjék szeretni és vállalni a veszélyt és a rendkívülit.
Néhány veszélyes lépés a ködben különb életérzést ad, mint ezer és ezer biztos, céltudatos lépés a napvilágban. Ilyen pillanatokban, mikor senkivel nem lehet találkozni az utcán, mert az emberek elvesztették a ködsapka alatt személyiségük ismertetőjeleit, végre találkozunk önmagunkkal." (Márai Sándor)

Évek óta szinte mást sem lehet olvasni az emberiség spirituális fejlődésével foglalkozó oldalakon, mint hogy hatalmas változás küszöbén állunk. De mit jelent valójában ez a változás, amiről mindenki beszél?

A válasz egyszerű: itt az idő, hogy végre önmagunkká változzunk!

Lehet, hogy elsőre kissé furcsának tűnhet a megfogalmazás, hiszen ki mások lennénk, ha nem önmagunk? Pedig énünkre rengeteg réteg rakódik: a társadalmi trendektől kezdve a transzgenerációs mintákig – ezek alatt lapul valódi énünk, aki arra vár, hogy végre szárnyat bonthasson.

Nem véletlen, hogy az önismereti utak legfontosabb kérdése, kik is vagyunk valójában? Erre keressük a választ a párkapcsolati kudarcokban, a munkahelyi sikertelenségben, de még az egészségügyi problémák mögött is.

Nem ismerjük testünk jelzéseit, de nem vagyunk tisztában a vágyainkkal, hajtóerőinkkel sem. Ideálokkal és konzerv-álomképekkel bombáznak bennünket vagy a családunk vélt és valós elvárásai után loholunk. Ezek hajszolásával nem hogy nem kerülünk közelebb a boldogságunkhoz, de idővel a kiégés, a fásultság, a kudarc jeleit fedezzük fel magunkon.

"Régen bezzeg senki nem foglalkozott ennyit magával" – teljesen jogos megállapítás, de közben a világ kereke fordult egyet. A Halak érára jellemző volt, hogy beleszülettünk valamibe – egy társadalmi közegbe, testvérsorrendbe, nemi szerepbe – és azt (többé-kevésbé) kérdés nélkül elfogadtuk. A gróf saját rangjából házasodott, a legidősebb fiú kapta a birtokot, a nő pedig alárendelődött a férjének.

A Vízöntő azonban az egyediséget hirdeti, így hangsúlyossá vált az önmeghatározás. Fokozatosan lépünk át ebbe az energetikai mezőbe, de szinte pillanatról pillanatra (ami a több ezer év viszonylatában akár évtizedeket is jelent), markánsabbá válik az igényünk, hogy a társadalmi vagy otthonról hozott kategóriákból kilépve magunkra találjunk.

12 év alatt, amióta írom a blogot ehhez segített hozzá minket az Uránusz-Plútó kvadrátja, ami a Kos-Bak tengelyen elindította a személyiségünk újradefiniálását, a Szaturnusz-Plútó együttállása a transzgenerációs mintákat "tolta a felszínre" és jövőre szintén a Plútóval kezdünk átlépni a Vízöntő jegyébe.


A telihold képlete

Amikor a Plútó fizikai valójában megjelent az égen (1930), akkor a kollektív tudatban is megjelent az általa képviselt lélektani minta. Mind a planéta, mint az energia korábban is létezett, csak nem volt a közös tudatmező része.

A Plútó kulcsszava a totális – felfedezésével egy időben szinte a világ minden pontján megjelent a diktatúrák jelzőjeként. A teljes átalakulás a mélységekbe való alászálláson keresztül történik meg: egyéni szinten ez a saját mélységeinkbe merülés.

A mostani teljes holdfogyatkozás a Plútó által diszponált Skorpió égisze alatt történik meg – az aszcendensen magával az uralkodóval.

A plútói változás/válság a régi struktúrák, életformák megszüntetését hordozza magában.

Ez lebontás energikus, végletes és egyben egyfajta potenciális minőségi megújulást is magában hordoz. Piaget, a svájci pszichológus és ismeretelmélet-teoretikus egy tanulási forma leírásában szemléletesen ábrázolja azt válsággal együtt járó gondolkodásbeli átalakulást.

Az asszimiláció azt jelenti, hogy van bennünk egy struktúra, amivel megpróbáljuk megérteni a világot, illetve egymást. Addig, amíg a világ bonyolultsága belefér ebbe a struktúrába, azaz képesek vagyunk, azt asszimilálni addig minden rendben van. Nehéz ezt az állapotot feladni, hiszen örülünk, hogy értjük a "világot" és benne önmagunkat. A személyiség fejlődésével a világ is egyre komplexebb lesz, ezért az asszimiláció is egyre akadozóbb lesz, és elvezet a válság hoz. ez a válság átvezet egyfajta megsemmisülésen, majd egy magasabb színvonalon egy új struktúra jön létre (akkomodáció), amivel egy ideig megint jól asszimilálhatjuk a világot. A "vízszintes fázisban" a világot asszimiláljuk, a "függőleges fázisban" mi változunk, hogy a világban élni tudjunk.

Itt vagyunk most. Aki ebben a folyamatban megakad, az ellenáll a plútói kihívásnak. A Plútó elvárja, hogy elhagyjuk az elavult, élettelen struktúráinkat, hogy felvállaljuk az éppen aktuális akkomodációs válságot, melynek végeredményeként egy a személyiség fejlődés aktuális szakaszának megfelelő tudati struktúra jöhet létre. A Plútó tehát transzformatív lelki energiákkal „bombázza” a pszicho-struktúrát.

A telihold Napja együtt áll a Mérleg csillagkép ɑ csillagával, a Zuben Elgenubival. Így a döntenünk kell – és a döntés elkerülhetetlen –, hogy milyen mértékben és mennyire felelősen, TUDATOSAN veszünk részt ebben a globális átalakulási folyamatban.

A Beavatás című bejegyzésben írtam, hogy a skorpió sassá válása a lélek evolúciójának a szimbóluma.

A lélek evolúciója azonban nem egy automatikus folyamata. Tudatos részvételt és jelenlétet igényel. Rajtuk múlik, hogy megragadunk a korábbi létállapotokban vagy végre elkezdünk kapcsolódni az új, magasabb rezgésekhez.


A holdfogyatkozás adatai

Ez egy teljes holdfogyatkozás lesz, a képletben láthatjuk, hogy a Nap és a Hold 3° távolságra van a holdcsomópontoktól. Ez a közeli pozíció fokozhatja a telihold-hatásait, feszültebbek, nyűgösebbek, fejfájósabbak lehetünk.
Mivel a Hold csak este látható, a déli órákban "nincs fent az égen", így hazánk, Európa és Afrika is kimarad a látványosságból. A teljes fogyatkozás a Csendes-óceánon hajózóknak, illetve Észak-Amerika nyugati partján élőknek nyújt igazi látványosságot. (Térkép: itt)


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails