2022. november 13., vasárnap

Megfoganó gondolatok

Skorpió jegyébe lép a Haumea: először (2022. november 13. – 2023. április 20.)

Bevezető gondolat: "A képzelet a teremtés kezdete. Elképzeled, amire vágysz, megteszed, amit elképzelsz, és végül megalkotod, amit akarsz." (G. B. Shaw)


A mai napon egy nagyon fontos eseményt ünnepelhetünk. Az alig másfél évtizede felfedezett törpebolygó, a Haumea belép a Skorpió jegyébe. Ez hatalmas energetikai változást jelent. Sőt, jövőre a hozzá hasonló Plútó és Sedna is új területeket hódit meg.

Mivel nagyon friss asztrológiai jelölőről van szó, így egy kicsit részletesebb, hosszabb lesz a bejegyzés.


Csillagászati érdekesség

Haumea törpebolygó a Földünktől "mindössze" 7.6 billió kilométerre kering, a Neptunuszon túl, a Kuiper-övben. Viszonylag aprócska objektumról van szó, tömeg mindössze harmada a Plútóénak és az átmérője is alig nagyobb, mintha Budapestről leautóznánk Athénba. 

2004-ben a San Diego-i Palomar csillagvizsgálóban, de az is lehet, hogy 2005-ben a spanyolországi Sierra Nevada Obszervatóriumban fedezték fel – ez máig vitat tárgya. Az biztos, hogy 2008. szeptember 17-én nyilvánították törpebolygóvá és ekkor örökölte meg a hawaii istennő nevét. 

A Napot 285,4 év alatt kerüli meg, így egy jegyben akár 34 évet is időzhet! (Vagyis asztrológiai értelemben igen jelentős a mostani jegyváltása.)

A mi életünkben lassú mozgású, de a saját tengelye körül alig 4 óra alatt megfordul. Emiatt furcsa tojás (ellipszoid) alakja van.

Két holdat is keringet maga körül, melyek Haumea lányairól, Hi'iakáról és Nāmakáról kapták a nevüket. Számos összefüggés van a mítosz  és holdak születésének története közt. A csillagászok úgy vélik, hogy Haumea régen beleütközhetett egy másik nagy objektumba és a holdjai "kiszakadtak az anyjuk testéből".

Haumea továbbá az első törpebolygó, melynél gyűrűt találtak. Az égitest körül egy sűrű, fagyott részecskékből álló, 70 kilométer széles gyűrű kering.


Táguló világűr, táguló tudat

Az utolsó planéta, amely még a görög mitológia egyik szereplőjéről kapta nevét az Eris volt. Ezek után komoly változás következett be a névadásban: a csillagászok merészen elrugaszkodtak a több ezer éves hagyománytól és távoli kultúrák istentörténeteiből merítettek ihletet.

A Neptunuszon túli objektumok közt találjuk az inuit Sedna istennőt, aki a tenger és a tengeri állatok felett uralkodott, a hindu Varunát, az égi és földi óceánok urát, Quaoar-t a tongva indiánok teremtésistenét, Makemake-t, aki az emberiség teremtője és a termékenység istene a Húsvét-sziget őslakosainak mítoszaiban. És itt van Haumea is, aki a hawaii panteon ősi istennője.

Az asztrológia nézete szerint, az új égitestek felfedezésével kerül be a kollektív tudatba az adott planéta által képviselt energia. A 2000-es évek óta szinte napról napra születnek új felfedezések a világűrrel kapcsolatban. Ha ennek analógiájaként vizsgáljuk az emberiséggel kapcsolatban zajló folyamatokat, akkor mondhatjuk, hogy

paradigmaváltás és a tudat új dimenzióinak határán járunk.

Nézőpontváltás a fentebb említett új istenminőségek jelenléte, hiszen a korábbi arab és európai gyökerek helyett a számunkra távoli és misztikus őslakosok energiáival ismerkedhetünk.

Ezek a törzsek, etnikai csoportok jóval erősebben kapcsolódnak a természethez, a Földanyához, az ősi női energiákhoz, a velünk született spiritualitáshoz, életenergiákhoz – így mutatva (ki)utat a korábbi patriarchális, materialista és a természettől egyre jobban eltávolodó gondolkodásból.


Haumea, az istennő

Haumea a születés, a teremtés és a termékenység istennője a hawaii mitológiában. Belőle született meg minden: a kövek, a növények, az állatok, számos istenség és maga a hawaii emberek.

Haumea nem kortalan volt, hanem folytonosan megújuló, mint maga a természet. Megöregedett, majd ismét fiatal nővé alakult.

Úgy tartották, hogy a szülés csodáját is neki köszönhetik az asszonyok. A régi korban a nők a terhességtől megduzzadtak és amikor elérkezett az idő, egyszerűen felvágták őket, ami egy fájdalmas és veszélyes eljárás volt. Haumea egy szent rést hasított a nők lába között és megtanította őket arra, hogyan tudják azon keresztül világra segíteni a gyermeket.

Ő maga nem ragaszkodott a "hagyományos" szülési formához, gyermekei különböző testrészeiből fakadtak – úgy mint a nevét viselő törpebolygó holdjai – ráadásul legkisebb lánya Hi'iaka egy tojásból kelt ki.

Haumeának volt egy, a mitikus Makalei fából készült, pálcája, ami csak fokozta az erejét. A legenda szerint ez a fa vonzotta a halakat, így Haumea bőséggel és soha el nem fogyó táplálékkal látta el az emberiséget. A fában az örök fiatalság ereje is lakozott, így habár az istennő minden szülésnél megsemmisült, később újrateremtette önmagát.


Haumea, az asztrológiában

Haumea szimbóluma visszautal a hawaii sziklarajzokra és egy szülő nőt ábrázol. Maga a planéta azonban nem csak ezt a fizikai eseményt reprezentálja, hanem minden ehhez kapcsolható mentális és spirituális tartalmat is.

Ha megnézzük az elmúlt évtizedeket (de akár évezredeket is), szépen lassan a szülést és születést eltávolították a maga természetességétől. Ezzel párhuzamosan az emberek is eltávolodtak a saját testüktől és a természettől.

Lassan ugyanott vagyunk, mint Haumea ajándéka előtt: ma Magyarországon hivatalosan 40% a császármetszések aránya!

A nőkből már nem az a bizonyos fizikai "rés" hiányzik, hanem a testtudatosság, a születés folyamatának megértése és elfogadása. A szülésre való felkészítés a legtöbb esetben mechanikus, kizárólag a mérhető adatokkal és paraméterekkel foglalkozik, de egy csepp figyelem sem jut a nő lelkének, félelmeinek, örömének.

Az emberiségnek a feladata, hogy most két olyan dimenziót ötvözzön magában, ami egyszerre progresszív és hagyományokat óvó.

Vissza kell térnünk saját ősi természetünkhöz és spirituális erőnkhöz.

A nők teste mind a mai napig ismeri és őrzi a titkot: a halál (elengedés) és az újjászületés titkát. Ehelyett a "folyamatos fejlődés" ideológiáját hajszolja a társadalom, ami előbb-utóbb összeomlásokhoz, káoszhoz vezet.

Fejlődni is egyenes irányba akarunk, figyelmen kívül hagyva a stagnálás vagy a regresszió fontosságát.

Haumea (sok más párhuzamosan futó energetikai folyamathoz csatlakozva) a feminin erő helyreállításában kap kulcsszerepet.

Visszavezet minket saját kiapadhatatlan, belső forrásunkhoz, ahonnan nem az anyagi világ generálta öröm és eksztázis ered, hanem az élet valódi impulzusa.

A várandósság alatt a nő felelősséget vállal a méhében növekvő életért. A kvantumvilágban felbukkanó gondolatok hasonlóképpen működnek: megfogan bennünk egy ötlet, egy idea, egy energia, melynek mi magunk leszünk szülőanyjai / atyja. Rajtunk múlik, hogy hogyan materializálódik, hogyan válik valósággá.


Jegybe lépés képlete

Mint minden transzperszonális égitest, a Haumea is többször érint egy pontot, így most először lépünk be a Skorpióba.

2023. január 29-én, a 2. fokon megáll és hátrálni kezd, majd jövő év április 21-én visszalép a Mérlegbe. Július 14-én lesz ismét direkt, majd október 1-jén tér vissza – immár véglegesen a Skorpióba. (Mindkét Skorpió jegybe lépés igen erőteljes, nyomatékos.)

A Skorpió energia mentén nagyon radikális és végérvényes változásokat tapasztalhatunk, ami érintheti a nők, a szülés, de a természet- és környezetvédelem területeit is.

Ezzel együtt felerősödhetnek azok a külső hatások, melyek ezt a fajta fejlődést akadályozzák.

A jövő októberig még nem biztos, hogy lesznek látványos, átütő eredmények, de onnantól már tagadhatatlanul jelen lesz a feminin tudatosság. (Ami nem azonos a feminin mozgalmakkal!)

Mi úgy hívhatjuk be életünkbe Haumeát, ha a saját szívünkhöz és testünkhöz – az életenergiánkhoz csatlakozunk.

Válasszuk le magunkról azokat az elavult mintákat, amik gúzsba kötnek, érezzük és élvezzük úgy az életet, ahogy a hawaii emberek teszik. Lássuk meg benne a bőséget, a folytonos megújulást. Ami olykor bizony együtt jár a pusztítással, a kiszámíthatatlansággal, a vadsággal – hiszen a szigeten bármikor kitörhet egy vulkán.

Főleg a nőkre vonatkozik most ez az ébredés: elképesztő női energiák tombolnak a képletben. Kapcsolódjunk össze, támogassuk, tanítsuk egymást és felejtsük el azt belénk sulykolt nézetet, hogy a nők mindig irigyek, kipletykálják vagy megfúrják egymást.

A régi korokban a legerősebb hálót a nők fonták egymás, a család és a társadalom köré.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!


Related Posts with Thumbnails