2024. február 9., péntek

A mindenség ereje

Jang Fa Sárkány éve: 2024.02.10 – 2025.01.28

Bevezető gondolat

"Az ember egyszerre aktualitás és potencialitás." (Abraham Maslow)

Kollektív fantázia: sárkányok a világkultúrában

Kezdem a szokásos megjegyzéssel, nem vagyok kínai asztrológus, úgyhogy ennél a bejegyzésnél a sárkány egyetemes szimbolikáját, illetve az asztrológiai mutatókat veszem alapul.

A kínai Zodiákusban 11 létező állat mellett a sárkány az egyetlen fantázialény. Bár csupán a képzelet szülte őket, mégis a világ minden táján, rengeteg mítoszban, mesében felbukkannak a sárkányok. Feltételezések szerint a több millió éve kihalt őshüllők maradványai mozgatták meg az emberek fantáziáját és így jöttek létre a sárkányok.

A sárkányok impozáns keveréklények, amik egyesítik magukban az összes elemet: a tüzet, a vizet, a levegőt és a földet – a mindenség erejét.

Megjelenésükben igencsak változatosak: leggyakrabban kígyószerűek, de akadnak szárnyas vagy tollas sárkányok, egy-, három-, hét-, tizenkettő- vagy épp százfejűek, tüzet okádók, démonszeműek, agancsosak, karmosak, vörösek, zöldek, felhőkben élők, forrásokat őrzők.

Sok teremtésmítoszban, a kaotikus ősvilág jelképe. A hinduizmusban a sárkány a már manifesztált erő és a kimondott szó is.

Kínában a természetfeletti erők, a bölcsesség és a rejtett tudás megtestesítői a sárkányok. Egyike a négy szent élőlénynek a teknősbéka, a főnix és az egyszarvú mellett. A császár emblémája, mint díszítő motívum sokáig csak az uralkodó ünnepi köntösén vagy szemfedőjén jelenhetett meg.

A görög-római kultúrában a sárkányok a föld mélységével kapcsolódtak és gyakran kincseket (aranyalmát, aranygyapjút) vagy az alvilág kapuját őrizték.

A kelták is nagy becsben tartották ezeket a lényeket, a vörös sárkány ma is Wales jelképe.

A zsidó hagyományban, majd innen átörökítve a kereszténységbe, a sárkányhoz egyre negatívabb képzeteket társítottak. A káosz ősi erőit testesíti meg, amelyeket Isten bilincselt meg a teremtéskor. A sárkány egyenlővé vált a pogánysággal, a sötétséggel és a gonosszal, ami távútra vezeti a világot. Így a legyőzői hősök és szentek voltak egyszerre: György, Mihály vagy Antiochiai Szent Margit.

A majáknál az első szoláris állomás a Vörös Sárkány.

Az alkímiában a sárkány az Alkotás alapanyaga.

A magyar népmesékben legyőzendő gonosz vagy a garabonciás hátasa, ami viharokat, napfogyatkozást idéz elő.

Közkedvelt szereplője a fantasy-történeteknek is, találkozhatunk sárkánnyal Harry Potter varázsvilágában, Középföldén, a Trónok harcában, ismerhetjük Süsüt, Paffot, Eragon, Hablaty vagy Mulan sárkányát.

Az őserő integrálása

Ha összegezni szeretnénk a számtalan sárkány-elképzelést, akkor a közös pont a lenyűgöző hatalmasság.

Ők a nehézségek, a kihívások az önismereti úton, akinek legyőzésével magasabb rendű, egyedülálló és különleges célokat érhetünk el. A sárkány a bennünk rejlő legnagyobb és emiatt legfélelmetesebb potenciál. A titok, amiért a földi síkra születtünk. A kreatív káosz, amiből minden teremtés létrejöhet.

A Sárkány évében ezekkel az óriási, mindent átalakító erőkkel találhatjuk szembe magunkat, akár kívül, külső körülmények formájában, akár belül ébredezhet és ösztönözhet minket arra, hogy haladjuk meg korábbi önmagunkat. Tárjuk fel azokat a kincseket, amiket a félelem sárkányai őriztek.

Ha a kínai folklórt vesszük alapul, akkor a sárkányoknak a fenséges, impozáns jelenléte kerül előtérbe. A 2024-es év tele van lehetőségekkel a személyes, a szakmai és a társadalmi fejlődés szempontjából egyaránt.

Ez a bátor vállalkozások, az ambiciózus tervek, az álmok realizálásának éve. Új, izgalmas, kreatív, de lehengerlő is egyben. Hiszen a sárkányokkal csak a legnagyobb hősök néznek szembe. Szélsőséges és kiszámíthatatlan akadályok is jöhetnek, hiszen ez is a sárkányok természete, ám aki kitartó és rendíthetetlen, azok profitálhatnak. Ez az év nem a "félgőzzel" haladás ideje, teljes erőbedobással, önbizalommal lehet csak célt érni.

Sárkány évében nagyon kreatívak és innovatívak lehetünk, új ötletek villanhatnak be vagy a régi problémákra találhatunk teljesen újszerű megoldást. Ez tökéletesen összecseng a Vízöntő újhold üzenetével (Kő kövön).

Rugalmas tervezés

A kínai felfogás szerint a fa elemhez tartozik az agresszió. Ez egy nagyon félreértett szó, csupa negatív tartalommal feltöltve. Leggyakrabban a támadást, a fizikai erőszakot kapcsoljuk hozzá, pedig a szó eredetében az előrehaladást is felfedezhetjük.

A fa elem a gyarapodást, a növekedést szimbolizálja, így lehetőség van mind anyagi, mind spirituális téren gazdagodni, ha ezt "fa" módon tesszük a dolgunkat vagyis rugalmasan és tervezve. Rugalmasnak kell lenni, hogy alkalmazkodhassunk, de tervezni is kell, hogy megteremthessük a legoptimálisabb feltételeket.

Határozott döntésekre és célirányos lépésekre lesz szükségünk. Éberen és gyorsan kell reagálnunk.

Ám ahogy a fának erős gyökerekre, stabil földelésre lehet szükségünk, de az érzelmi táplálásról sem szabad megfeledkeznünk. Ha ez nincs meg, könnyen elgyengülhetünk vagy épp dühkitörés, frusztráció, ingerültség lehet a következménye.

Azt hiszem, nagy kihívások elé állít majd bennünk ez az év, hiszen a Sárkány és a Vízöntő Plútó analógiája nagyon hasonló: valami új, valami más, valami felszabadító vár ránk, ami azonban teljes belső elköteleződést kíván.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails