2013. február 7., csütörtök

My funny Valentine

„S ha elhervad a virág,
Én helyette ott leszek,
Megfogom két kezedet,
Úgy nézek majd rád,
(Megfordul a világ!)”
- Valentin-napi üzenet egy kamasz fiú tollából -

Egy hét múlva Valentin-nap, talán az egyik legmegosztóbb ünnep az évben. Érdekes, hogy épp a szerelem ünnepe vált ki ilyen szélsőséges érzelmeket: vannak, akik a virágkötők, képeslap-gyártók és bonbonkészítők érdekszövetkezete által kreált eseménynek tekintik, mások pedig, mint Bridget Jones a farkaskutyák általi felfalatástól rettegnek, ha kedvesük épp ezen a napon megfeledkezik a virágról.
De hát lássuk be, ilyen a szerelem természete: szenvedélyes, égbe emelő és mélységbe taszító.

Mondhatjuk azt is, hogy a szerelmet apró figyelmességekkel, kedves üzenetekkel, közös élményekkel bármelyik nap szebbé tehetjük, miért pont február 14-én, uniformizálva tegyük mindezt.
Édesanyánkról, gyermekünkről, eltávozott szeretteinkről, nemzetünkről is megemlékezünk egy-egy kiemelt napon, ez még nem jelenti azt, hogy a következő 364 napban nem viszünk neki virágot, nem adunk ajándékot vagy nem gyújtunk gyertyát. Csak annyit tesz, hogy a kiemelt napokon, mivel összpontosított figyelem irányul egyetlen eszme felé, megsokszorozhatjuk a hozzáadott energiát.
Jelen formájában a Valentin-nap egy modern kori találmány, de nem tagadhatjuk, hogy gyökerei messzire nyúlnak. Hiszen az ókori Rómában ezen a napon a fiatal lányok Junó istennőhöz fohászkodtak szerelmi jóslatért. S már az akkori férjek is kedveskedtek virággal feleségüknek ezen az ünnepnepon. Hogy Szent Bálint püspök kivégzése jó néhány évtizeddel később épp erre az alkalomra esett, talán véletlen. De az emberiség kultúrája rétegről rétegre egymásra épül, így az ünnepnapok is (ilyen például a karácsony vagy a húsvét) – így az ő története is beleszövődött a szerelem ünneplésének hagyományába.
Állítólagos búcsúüzenete kivégzésekor egy lányhoz íródott, aminek végén három szó állt: „A te Valentinod”. Ez az aláírás főképp az angolszász országokban vált elterjedté a képeslapokon, hogy a szemérmes szerelmesek anélkül, hogy felfednék kilétüket, egy szent neve mögé rejtőzve bevallhassák érzéseiket.

Február 14-re egy régóta várt bejegyzéssel készülök, legyen az az én Valentin-napi ajándékom.
Addig is akad itt egy-két olvasnivaló ebben a témában a blogon:

Csillagjegyek és a Valentin-nap címszó alatt személyre (csillagjegyre) szabott ajándékötletek és szerelmes idézetek sorakoznak.
Csillagjegyek és afrodiziákumok pedig azoknak szól, akik egy csábító, érzéki vacsorához keresnek ötleteket, hangulatfokozókat.
Related Posts with Thumbnails