2013. február 24., vasárnap

Vihar Hold és Vajmécses Fesztivál, avagy teremtsünk!

“Az energia cselekvés és mozgás. Minden cselekvés mozgás, és minden mozgás energia. Minden vágy energia. Minden gondolat energia. Minden élet energia. Mindent megélni energia. Ha lehetővé tesszük, hogy ez az energia áramoljon ellentmondások, ellenállás és konfliktusok nélkül, akkor határtalanná és végtelenné válik. Amikor nincs vele ellenszegülés, akkor nincsenek határai. Az ellenállás korlátozza. Amikor ezt látjuk, mindig elgondolkodunk: Miért van az, hogy az emberi lény újra meg újra ellene szegül az energiának? Miért hoz létre ellenerőt abban a mozgásban, amelyet életnek nevezünk? A tiszta energia, a korlátok nélküli energia csak eszmény lenne számára, nem pedig valóság?”
- Jiddu Krishnamurti -

Holnapra, vagyis február 25-ére (21h28p) esik a hónap teliholdja, ami egyben a tibeti holdújév első teliholdja is. Míg nyugaton mindenféle negatív jelzővel illették ezt a holdat - Vihar, Kis Éhínség,  Hó és Jég - addig keleten az újjászületés ígéretét látták benne.
Kínában Bimbózó Hold a neve, a tibeti tradíciók szerint pedig erre a napra esik az első "tízmilliószoros" teremtő nap - vagyis a Vajmécses Fesztivál (Chötrul Düchen).
A lámpásokat hagyományosan jakvajból készítik, mindenféle motívummal díszítik, és ezek világítanak a fesztivál éjszakáján.

Második kapu: teremts szívből!
Teremtő napokon - ezt már szinte minden nyugati ember kívülről fújja - minden szavunk, gondolatunk, cselekedetünk tízmilliószoros erővel hat, és hat vissza ránk.
A vallások és kultúrák eklektikájának (néha zűrzavarának) a korát éljük, amikor innen is, onnan is ránk hullik néhány morzsa, amit akarva-akaratlanul beépítünk a mindennapokba.
Rettegtünk már a maják jósolta világvégétől, figyeltük Nostredamus intelmeit, és újabban együttes erővel kívánjuk a buddhista ünnepnapokon a boldogulásunkat.
Legtöbben valódi alapok nélkül, pusztán a médiának köszönhetően kerülünk kapcsolatba ezekkel az információkkal, de nem is kell feltétlenül beleszületni ezekbe a tanításokba, hiszen bármi, ami felé figyelmet (energiát) fordítunk, az életünk részévé válik.
S lássuk be, ártani semmiképp sem áthat, ha legalább egy-egy kivételes napon igyekszünk uralkodni szavaink, gondolataink, tetteink felett.
Ha észrevesszük, hogy mi magunk teremtjük a valóságunkat pusztán azzal, ahogyan látjuk a világot, vagy azzal, amit másoknak vagy másokról mondunk, vagy épp azokkal a dolgokkal, amiket teszünk.


Bár a teremtő-nap keletről ered, a nyugati asztrológia képlete is fantasztikus teremtő energiákat mutat. (Ez nem meglepő, hiszen minden-egy, mind-egy, melyik irányból ered.)
A Neptunusz a Halak 3. fokára lép, ahol a Formalhaut és a Sadalmelik állócsillagok találkoznak. Ez az a pont, ahol a Déli Hal szája (Hum al Hut) elnyeli az áldást, amit a Vízöntő a Király szerencsecsillagán (Al Sa'd al Malik) keresztül áraszt rá.
Related Posts with Thumbnails