2013. április 23., kedd

Égi fogyatkozások - karmikus emlékeztetők

"Az egységet meg lehet bontani - de törvényszerűen helyreállítja magát. Jó példa erre a mai ökológiai helyzet - mohó, önző, szeretetlen célból ki lehet rabolni a Természetet - csakhogy ennek a következménye, hogy a Természet a lázadó embert visszarántja. A víz elnyeli, a tűz elégeti, szomját nem oltja, mérgezett levegőjével beteggé teszi. Minden önző tettünk, amellyel megsértettük a szeretet egységét, visszahatást szül. Ez a karma. Megtanulni, hogy fájdalmat okozni fáj. És kifosztani a világot: nyomor. És rossznak lenni: rossz. És ridegnek lenni: megfagyás. És önzőnek lenni: elhagyatottság. És nem szeretni: félelem és halál."
- Müller Péter -

Imitt-amott, különböző bejegyzésekben írtam már a nap- és holdfogyatkozásokról, de egységesítve még nem szerepel a blogon.

Az égre nézve
Fogyatkozások esetén a Nap, a Hold és a Föld közel egy tengelyben állnak. Holdfogyatkozás mindig teliholdkor, napfogyatkozás pedig újholdkor jön létre. Előbbinél a Hold részben vagy egészben a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor a Föld a Nap és a Hold között van. Napfogyatkozásnál a Hold takarja ki a Napot.

Az asztrológiai képlet olvasatában
A bolygók keringési pályája eltér az ekliptikától (a nappálya síkjától), így a Földé és a vele együtt keringő Holdé is.
Az eltérés metszéspontjait holdcsomópontoknak nevezzük. Ezek a csomópontok a bolygómozgásokkal ellentétes irányba, 18,61 év alatt teszik meg a teljes ekliptika-kört. Az asztrológiában gyakran a sárkány fejének, illetve farkának nevezik a két virtuális pontot, amit az ábránszimbólumokkal jelölünk. Fogyatkozások idején a Nap és Hold ezekhez a metszéspontokhoz kerül közel.

A lélekre pillantva
A holdcsomópontokat elsősorban a karmaasztrológiai veszi figyelembe. A leszálló holdcsomópont a múltat, a felszálló pedig a jövőt szimbolizálja. Születési képletnél fontos a holdcsomópontok jegy- és házhelyzete, ráirányítja a figyelmet a már megtapasztalt, illetve a tanulásra váró életfeladatokra.
Az éves nap- és holdfogyatkozások általánosságban mindenkit érintenek.
A holdfogyatkozás a karmikus kapcsolatainkat világítja meg az adott aspektusból, a napfogyatkozás pedig a belső szembesülésekről szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails