2013. április 5., péntek

Hollywood-i állócsillagok

"Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni!
Én legenda leszek!"
- Freddie Mercury -

Ebben a bejegyzésben nem az amerikai filmcsillagok pletykáiról lesz szó.
Helyette olyan filmes vagy regénybéli karaktereket gyűjtöttem csokorba - persze kizárólag ízelítő jelleggel - akik állócsillagok után kapták a nevüket.
A véletlennel nem vállalok közösséget! Rajtam kívül álló okokból (nem találtam ide illőbbet) épp attól a zanzibári énekestől választottam a bevezető idézetet, aki Merkúr isten neve alatt vált sztár helyett legendává...

Egy könyv, ami állócsillagoktól hemzseg
Harry Potter hét kötete valódi bőség, így csak csipegetek és csemegézek:
A fenti képen látható Sirius Black a Nagy Kutya csillagkép alfa csillaga után kapta a nevét. A varázsló animágusként nagy, szürke kutyává képes változni.
Öccse Regulus Arcturus Black mindkét keresztneve égi eredetű. Első az Oroszlán vezércsillaga, jelentése "kis király". Arcturus az Ökörhajcsár alfája, ő a Nagy Medve őrzője. Regulus a regényben bebizonyítja, hogy az Oroszlán Szíve erősebb, mint a gonosz csábítása.
Bellatrix, a nagy ellenfél, Voldemort jobb keze. Ő az Orion γ csillaga, nevének jelentése "harcosnő".
Draco Malfoy keresztneve a Sárkány csillagképet is jelenti. Annak a vezércsillaga szintén megjelenik Voldemort követői közt, Rastabanként (jelentése a "kígyó feje").
A beauxbatons iskola szépséges növendékei a vélák, nevüket a Vela, vagyis Vitorla csillagkép után kapták.

A leggonoszabb ellenfél
Christopher Nolan Batman szériája ezzel a gonosszal "Kezdődik". Liam Neeson által alakított Ra's al Ghul nem más, mint a Perszeusz csillagkép Algoljának az arab neve.
Jelentése a "démon". A héber kultúrában Rosh ha Satan a neve, ami szintén hasonló jelentésű: a "sátán feje". Magyarul "Ördögcsillagnak" is nevezik.
Régi korok óta a legkártékonyabb csillagok közt jegyzik, s mindenféle szörnyűséget társítanak mellé: lefejezés általi halált, végzetes eseményeket, súlyos válságokat.
Az Algol csillagászatilag is "ijesztő" jelenség volt. A levágott Medúza fejét látták benne, aminek az egyik szeme halála után is pislogott. Ennek oka, hogy az Algol két csillagból áll, amik felváltva és pulzálva bizonyos ciklikusság alapján kitakarják egymást.

Mesebeli valóság
Természetesen a klasszikus sci-fi irodalom sem nélkülözheti a valós csillagászati vonásokat.
Frank Herbert Dűne-sorozatának homoksivataggal borított bolygóját Arrakisnek nevezi.
A kitalált égitest névadója egy létező állócsillag, a Draco csillagkép fején, a sárkány orránál található.
Jelentése Al Rakis, "A táncos".
Innen öröklődött a Csillagok háborújába, Tatooine néven, ami az Arkanis szektorban található sivatagbolygó.
Related Posts with Thumbnails