2016. március 19., szombat

Ritmusváltás

Kos jegye és tavaszi napéj-egyenlőség

"Egy bölcs ember úgy éli az életét, hogy cselekszik, nem pedig a cselekvésről gondolkodik."
(Carlos Castaneda)

2016. március 20-án, vasárnap a Nap belép a Kos jegyébe. Ez a csillagászati tavasz és egyben az új asztrológiai év kezdete is.
A csillagászati évszakváltások (kvadránsok) mindig a kardinális jegyekhez kapcsolódnak. Ezek négy különböző elemet képviselnek: a Rák a vizet - az érzelmeket, a Mérleg a levegőt - a kapcsolatokat, a Bak a földet - az anyagot, és a most induló Kos, a tüzet, vagyis az akaratot.

Ilyenkor az energia az uralkodó, ő adja a lendületet, az aktivitást. Minket pedig vagy letaglóz ez a tömény erő (tavaszi fáradtság, megfázás, kedvtelenség formájában) vagy (ha együtt mozgunk az év ritmusával), akkor átjár, feltölt és előre lendít a tavasz frissessége, dinamikája.

Télből a tavaszba lépés mindig nagy változással jár. A természet csendben, a mélyben, a magok és a növények belsejében hosszasan érleli meg amit a felszínen hirtelen rügyfakadásnak, virágba borulásnak látunk.

A gyermek születése is ehhez hasonlatos: a sejtek éppúgy, mint ahogy a lélektervek az anyaméhben formálódnak, tökéletesednek, majd átszakítva a nemlét és a lét magzatburkát egy új élet formájában a világra jönnek.

Velünk is évről évre megismétlődik ugyanez. Elhatározásokat, újjászületéseket, áttöréseket érlelünk magunkban, amik közül számtalan elhal, de egy-egy kivételes és erős akarat mégiscsak megszületik.

Álmodozol tovább vagy cselekszel?

Az asztrológiai képlet most sem azt ígéri, hogy megváltja helyettünk a világot, megvalósítja álmainkat vagy megteszi helyettünk azokat az előrevivő lépéseket, amikre annyira vágyunk.
Egyszerűen csak: támogat.

S hogy miben?

A Kos jegybe lépésével egyre jobban kiéleződik az idei év feladata. A sorsbolygók - Jupiter és Szaturnusz, illetve a Neptunusz, a határokat feloldó alapelv a megváltás tengelyén egymásra nyomást-feszítést gyakorolva helyezkednek el.
A Kheirón pedig együtt áll a Halakban a leszálló-holdcsomóponttal.

Hittel most sorsot lehet fordítani.

A Jupiter-Szaturnusz fényszögében ott a folyamatos hánykolódás, tehetetlenség, sorstól való kiszolgáltatottság érzése, de az a bizonyosság is, amikor tudom-érzem, hogy a valódi sorsomat élem.
A Jupiter-Neptunusz egyik legnagyobb csapdája a spiritualitáson, hitrendszereken keresztüli önbecsapás, amikor a zavaros világnézetek áldozatává válunk és passzívan sodródunk, de erőssége épp az az érzés, mikor teljes szívvel hagyjuk magunkat egy felsőbb Rend által vezetni.
Végül a Szaturnusz-Neptunusz hatására a régi falak megrepedeznek, kezdenek leomlani, ez pedig azzal jár, hogy a kezünkből kicsúszik az irányítás, a talaj pedig a lábunk alól. Viszont ha átadjuk magunkat a folyamatnak és együtt változunk a változással a régi, szorító-fojtogató kígyóbőrünket hagyhatjuk magunk mögött. S az elhasznált életünk mögött vár ránk valami szebb, csillogóbb, jobban passzoló.

Az átalakulás lassú, módszeres és fokozatos. Mindenkinek a saját nyitottságához, lelki érettségéhez és befogadóképességéhez mérten mutatkozik meg. Az ellenállás pedig folyamatosan ismétlődő és egyre élesedő leckék formájában ölt testet. A "szünetek", amikor fellélegezhetünk a nyomás alól nem csak erőgyűjtésre, de az életünk újragondolására is lehetőséget biztosít.
Sokkal könnyebb önszántunkból cselekedni, mint kényszer hatására kapkodni.

A Kos a tiszta, esszenciális cselekvő-energia. Ha új tavaszt akarsz magadban, ne halogasd tovább az ébredést!

Jelentős napok a Kos havában:

2016.03.20, vasárnap

5 óra 30 perckor a Nap átlép a Kos jegyébe.
Ez a tavaszi napéj-egyenlőség ideje, mikor a nappalok és az éjszakák egyenlő hosszúságúak, s innentől kezdve csak gyarapodni fog a világos órák száma.
A keltáknál ez Ostara, az ébredő természet ünnepe. A termékenységi varázslatokat az ünnephez igazítva hajtották végre.

2016.03.22, kedd

A Merkúr a Naphoz felzárkózva szintén belép a Kos jegyébe.
Az elmúlt hónapok Mars kvadrátja végre trigonná változik, vagyis oldódik az ingerültség, a feszültség, csökken a vitázókedv. Ezzel együtt fokozódik az aktivitás, eljött a cselekvés ideje! A hosszú távú célokat most jól össze lehet hangolni a pillanatnyi feladatokkal. Hajrá, előre!

2016. március 23, szerda

Telihold és félárnyékos holdfogyatkozás a Mérleg jegyében.
Magyar idő szerint délután 1 órára esik a fogyatkozás, így mi ismét lemaradunk róla.
"A Föld túlsó felének lakói vannak ismét megfigyelésre alkalmas helyzetben, értve a Csendes-óceán, Új-Zéland és Ausztrália, valamint Ázsia keleti felének lakóit. Észak-Amerika nyugati és középső részének lakosai láthatják még a holdfogyatkozás észlelhető részét. Nem érdemes sajnálkozunk, mivel nem lesz túl látványos az jelenség, nem maradunk le semmiről." - írja róla Kaposvári Zoltán csillagász.
Magában a képletben rengeteg emel, előre mozdító erő van, csak a lustaságunkon múlik, ha elszalasztjuk az ezzel való előrehaladást.

2016. március 25, péntek

A Szaturnusz retrográd mozgásba kezd és augusztus 13-ig hátrál. Így lesz bőven időnk a hitrendszereinkkel "molyolni", azokat átgondolni, újraértékelni.

2016. március 27, vasárnap

Ebben az évben a húsvét egybe esik a nyári időszámítás kezdetével, vagyis ma hajnali kettőkor háromra kell állítanunk az órákat. A kevesebb alvásért cserébe több fényt és világos percet nyerünk.

2016. március 28, hétfő

Húsvét második napja.
Ettől a naptól az Uránusz-Plútó kvadrát kezd oldódni. Bár év végén még egy utolsó fináléra összerendeződnek, már nem lesz olyan szoros közöttük a fényszögkapcsolat. Lassan ettől a hét éve tartó szigorú leckétől is elbúcsúzhatunk. Addig azért még ebben az évben érdemes a szükséges átalakításokat véghez vinni az életünkben.

2016. március 29, kedd

Csillaglesőknek: hajnalban a Mars, a Szaturnusz és a Hold közel látszik egymáshoz az égen.

2016. április 5, kedd

A Vénusz belép a Kos jegyébe, és a Merkúrral, aki épp elköszönni készül, keretezik a jegyet.
Érzelmek terén is vége az álmodozásnak, pár napon belül a Mars támogatásával a tettek mezejére léphetünk. Kapcsolati téren intenzívebb időszak következik, párkeresőknek érdemes kimozdulni, ismerkedni, kapcsolatban élőknek meg közös, aktív programokat szervezni!

2016. április 6, szerda

A Merkúr belép a Bika jegyébe.
Az eddig oly tevékeny, pezsgő szellemiség csillapodik kissé. Szívesebben nézelődünk, bámészkodunk, gondolkodásunk a sziporkázás helyett praktikusabb irányba fordulnak. Ha eddig csak gyűjtögettük az ötleteket, ideje nekilátni a kivitelezésnek, a gyakorlati megvalósításnak.
De szép napsütéses időben az sem baj, ha a folytonos agyalás helyett csupán csak élvezzük a jelenlét pillanatát.

2016. április 7, csütörtök

13 óra 23 perckor újhold a Kosban.
Ahogy a hónap szinte minden egyes perce, ez az égi pozíció is tele lesz dinamikával. A Nap és a Hold együtt állnak az Uránusszal, a Plútó kvadrátot, a Szaturnusz trigont ad rá. Ha új életet akarunk kezdeni, erről a startkőről elrugaszkodhatunk.

2016. április 18, kedd

A Szaturnusz után a Plútó is retrográddá válik.

Aktuális havi holdnaptár a Hold oldalon!
Related Posts with Thumbnails