2021. február 19., péntek

Tizenegy

Blogszülinap

🎂

Tizenegy év kezdtem el írni a blogot. Évről évre szeretek megemlékezni erről a napról, mert rengeteg minden gyűlik ezen az oldalon. Nem csak bejegyzések (ez már az 1142.), gondolatok, de a történetem, a változásom, az érzelmeim is.

Február 19-én szeretek kilépni az asztrológia mögül és egy kicsit többet, személyesebbet adni magamból, idén is így teszek. Most nem fotókat, hanem 11 kedvenc idézetet szeretnék ajándékozni nektek. (Korábbi blogszülinapi bejegyzéseket itt találjátok.) Jóval több van, de most mazsolázgatok...

1.

„A gyávák sosem engedik, hogy lángra lobbantsa szívüket a Tűz, mert ők csak arra vágynak, hogy az új helyzet visszaváltozzék olyanná, amilyen volt és ők továbbra is a szokásos módon gondolkodhassanak. A bátrak azonban tűzre vetik, ami régi és akár óriási belső szenvedés árán is, de mindent maguk mögött hagynak, még Istent is és haladnak tovább előre.” (Paulo Coelho: Az Ötödik hegy)

2.

„Magasan jár a csillag, nehéz lehozni onnan, annak se megy, ki őszintén ígéri. Törvény is már e nyíltabb s józan-beszédű korban a nagy szavak csalását tetten érni. Az embert tette méri. Ne álmokkal cserélj föl: erőm ahhoz kevés lesz mire csak álom képes, nem hozom le a csillagot az égről. Sokkalta többre kérj te: csillagfénynél tisztább őszinteségre.” (Baranyi Ferenc: Canzone profana)

3.

"Égesd le a gyertyát, ágyazz a legjobb lepedővel, viseld a legkacérabb fehérneműdet. Ne tartogasd ezeket egy különleges alkalomra: a ma különleges." (Regina Brett újságíró)

4.

,,Megtanulni tisztelni a másik méltóságát azt jelenti, hogy nem fosztjuk meg őket problémáik megoldásának lehetőségétől. Csak azok tehetnek szert szilárd önbecsülésre, akik aktívan részt vesznek saját válságaik megoldásában, akik nem passzív, gyámoltalan fogadói a külső segítségnek. Segíteni másokat, miközben megvonjuk tőlük azt a lehetőséget, hogy maguk keressék a megoldásokat, maguk lépjenek fel saját érdekükben, egyértelmű azzal, hogy megfosztjuk őket a fejlődés lehetőségétől. Egy ilyen segítség valójában nem gazdagításuk, hanem kifosztásuk – mert a méltóságuktól fosztjuk meg őket. Az ilyen segítség nem működik." (Saul Alinsky)

5.

"Van egy egyetemes nyelv, amely zenében, jelképekben és képekben szólal meg, és elsősorban nem az értelemhez, hanem az ébredő lélekhez fordul. Olyan sodró hullámhoz hasonlít, amely szépséget hoz a világba, és arra ösztönzi az alkotókat, hogy műveikkel megindítsák az emberek szívét. Világunkban ez a Világosság nyelve. Olyan dolgokat fejez ki, amelyek eddig még nem voltak – legalábbis a látható világban nem. A lélek nyelvét azok beszélik, akik ismét össze akarnak kötni minket a nagy Világossággal, amelyből származunk." (Pentagram magazin 2008/3)

6.

 – s ha addig élek
is: inkább engem hagyj el,
mint magad, Kedves!
(Fodor Ákos: A kérés)

7.

"Nem kell minden titkot megfejteni." (Az élet bölcsője című film)

8.

"Brahma először megteremtette a férfit. Amikor az asszonyra került volna sor, már nem volt semmije, tehát összegyűjtötte a méhraj zümmögését, a galamb turbékolását; a napsugár csendjét, a felhők mélabúját, és a szél kiszámíthatatlanságát, a nyúl félénkségét és a páva hiúságát, a virágok törékenységét és a gyémánt keménységét, a méz édességét és a tigris kegyetlenségét; a tűz forróságát és a hó hidegségét, a szarka fecsegését, a daru képmutatását és a gólya hűségét. Mindezekből alkotta Brahma az asszonyt és a férfinak adta." (Fritz Kahn)

9.

"Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" (Tennessee Williams)

10.

"Kockáztatni nem más, mint egy pillanatra elveszíteni az egyensúlyunkat. Nem kockáztatni nem más, mint elveszíteni önmagunkat." (Sören Kierkegaard)

11.

"Nézz meg jól minden utat. Próbáld ezt olyan gyakran csinálni, amilyen gyakran csak szükséges. Aztán tégy fel magadnak - és csakis magadnak, egy kérdést. Ez olyan kérdés, amit csak egy nagyon öreg ember tesz fel magának. Jótevőm egyszer beszélt erről velem, amikor még fiatal voltam és vérem még túl zabolátlan volt ahhoz, hogy megérthessem. Most már értem.
Elmondom neked, így hangzik: Van szív ebben az útban?
Minden út egyforma, sehova sem vezetnek. (Ne felejtsd el, csak egy vándor vagy az úton.) Vannak olyan utak, amelyek bokrokon keresztül vagy éppen a bokorba vezetnek. Elmondhatom az életemről, hogy hosszú-hosszú utat bejártam már, de még nem érkeztem meg sehová sem. Ma már van jelentése számomra jótevőm kérdésének: Van szív ebben az útban?
Ha van benne szív, akkor jó út; ha nincs, akkor haszontalan.
Az egyik úton csupa öröm utazni és ameddig követed, egy vagy vele. A másik úton elátkozod az életed. Az egyik erőssé tesz, a másik legyengít. Ezért, mielőtt elindulsz egy úton, tedd fel magadnak a kérdést: Van szív ebben az útban?" (Carlos Castaneda)



Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails