2021. február 4., csütörtök

Éberség

Nap együttállás Alnair-ral: 2021.02.04

Bevezető gondolat: "Meg kell tudnod, hogy az életed ura magad vagy, nem a vak őrület, amit sorsnak hívnak. Nem kell egyebet tenni, csak felébredni. Ha éber vagy, megismerned az istenek és az emberek kapcsolatát, azt a hatalmat, amely a mindenséget átjárja, s amely korlátlanul uralkodik. A világ legnagyobb ereje nem a heimarmené, hanem az értelem. Ebből vagy te is. És ha felébredsz, látod, mindig is ez voltál, és mindig ez leszel, „és ha tested elhagyod, és a szabad éterbe szállsz, halhatatlan leszel, üdvözült, nem pedig halandó”." (Hamvas Béla: Püthagorasz)

A több, mint 9000 madárfajból kilenc csillagkép formájában felkerült az égre. Ebből négy csak a déli féltekén ragyog: a Páva, a Tukán, a Paradicsommadár és a Főnix hazánkból nem láthatóak – ellenben a nálunk is őshonos galamb, hattyú, sas, holló és daru csillagmását az év különböző szakaszaiban megcsodálhatjuk. (A Fiastyúkot nem soroljuk ide, mivel az a Bika csillagképen belül található nyílthalmaz neve.)

A röpképes madarakban az emberek az istenek hírnökeit, az ég és a föld közötti kapcsolattartás lehetőségét látták. A sámáni kultúrában a madártollak készítették elő a transzcendenciát, a magasabb tudatállapotba való átlépést. Egyiptomi lélekfogalom szerint a ba és az ah – amit talán leginkább a 8. és a 9. csakrához hasonlíthatunk – szintén madár alakban jelenik meg.

A madarak sokféleségének köszönhetően más és más lélekrészeinkhez csatlakozhatunk: a galamb a megbékéléshez, a holló a sötétebb, mágikusabb aspektusunkhoz, a hattyú a bennünk rejlő szépséghez, a sas a legmagasabb minőségünkhöz, a daru pedig egyesen a halhatatlan lelkünkhöz vezet el bennünket.

A Daru viszonylag új keletű csillagkép: a 17. század óta jegyzik, korábban a Déli Halhoz tartozott. Az égen, mint tudjuk csodás rend uralkodik, így ez a vízi madár is "véletlenül" jó helyre került. Éberen őrzi a kelet őrzőjét, a Fomalhautot.

A daru az átmenet szimbóluma: évszakok tekintetében átvezet minket a télből a tavaszba. Kör alakú násztáncát gyakran utánozzák a beavatási rítusokban, utalva ezzel az élet és a halál körforgására.

Az úgynevezett "szürke zónán" való átjutást segíti. Ezek azok a köztes – inkarnációk közti vagy egy adott életen belüli – átmeneti állomások, ahol a régit már felszámoltuk, de még nem érkeztünk meg teljesen az újba.

Ez általában összezavarodottsággal, kétségbeeséssel, kapkodással, fejetlenséggel jár, a daru azonban példázza számunkra a helyes stratégiát: éberség, figyelem, koncentráció, nyugalom, kitartás, egyensúly.

Fomalhaut-nál esett szó a rengeteg információról, minden, ami beáramlik. Amíg az ember öntudatlan (spirituális értelembe véve nem tudatos), addig a "szűrője" rosszul működik, beengedjük a romboló működéseket, a megtévesztő, manipulatív információkat, beleragadunk az ismétléseinkbe. Ilyenkor, mint egy megakadt lemez, újra és újra ugyanabban a karmakörben, életszituációban találjuk magunkat. Arra eszmélünk, hogy az új kapcsolatunk sem jobb az előzőnél, a főnökünk itt is olyan "szemétláda", mint a másik munkahelyen, a dolgaink csak nem akarnak összejönni és a többi, és a többi...

Az önismeret elvezet először a felismerésekhez, majd az átlényegítéshez, végül az új énkép integrálásához és megéléséhez.

A mindent átható világszellem a téren és időn kívüli örök egység. Ennek a milliónyi manifesztációja a lélek – a fénylő energiamező – ami aztán létrehozza az identitást. Tulajdonképpen ez a trinitás: egyszerre vagyunk test (Fiú), lélek (Szentlélek) és oszthatatlan isteni minőség (Atya).

Al Na'ir a "Fényes", a "Ragyogó" a Daru csillagkép alfa csillaga: a lélek ébredésének a szimbóluma. Összekapcsolja fizikai valóságunkat a világmindenséggel. Amikor felismerjük, hogy egyek vagyunk a világgal és az Univerzum dallamára kezdünk táncolni, akkor kezdődik a spirituális tavasz az életünkben.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails