2021. június 21., hétfő

Mélyben foganva

Rák jegyébe lép a Nap: 2021.06.21 (04h33p)

Bevezető gondolat: „Sorsunk egy nagy távlatú, sok életen átívelő, külön-külön is értelmes, mégis összefüggő, kozmikus életterv. Életkörről életkörre terel a teremtés ősdrámájának megoldása felé. Azt akarja, hogy a Világosságod győzzön a Sötétség felett.” (Müller Péter)

A Nap útjának fordulópontjairól már évezredek óta megemlékeznek az emberek. A nyári napforduló, ahol most mi is járunk a leghosszabb nappalokat és a legrövidebb éjszakákat jelöli, sőt a 60. szélességi fok felett még éjjel is világos van (fehér éjszakák). Épp ezért főképp az északi népek kultúrájában bír hatalmas jelentőséggel ez a dátum. A keltáknál az "isteni nászt" vagyis lithát ünnepelték tánccal, mulatságokkal, parázson járással, tűzugrással.

Ha szimbolikusan nézzük, itt a férfi teremtőerő (Nap, meleg, világos) van túlsúlyban, az akarat megtermékenyíti a női erőt, majd az (a sötétség, a hideg) fokozatosan átveszi az uralmat. Kronológiailag is stimmel a folyamat, hiszen innen számítva kilenc hónap múlva születik meg a tavaszi napéj-egyenlőséggel az új év.

Asztrológiai viszonylatban a Rák jegye (IV-es ház) a legmélyebb pontja a képletnek, itt találjuk a családot, az otthont, a származást, a gyökereket és – jó esetben – ezekre a stabil alapokra építhetjük fel a boldog, kiteljesedett életünket.

Asztrozófia szempontjából is csupa izgalmas csillagtörténeteket találunk ezen az égi területen. Tegnap már szó volt a világ köldökét jelölő Polarisról és "Uru-annáról", a Mennyei fényről, vagyis az Oriónról (Egy irányba).

Ma a Nap a Szekeres csillagképen keresztül lép be és itt egy fokon belül találjuk a βδ és θ csillagokat. A delta érdekessége, hogy az indiai asztronómiában a "Prajapati" nevet viseli – arab elnevezéssel nem is rendelkezik.

Prajapati a teremtés kiindulópontja, minden született lény ura. Azonos a keresztény teremtésfelfogásban megjelenő "Igével".

Nevezhetjük ezt teremtő ideának is, ami a kreatív káoszból kiválva megtermékenyíti a gondolatainkat és amelyből majd megszüljük a saját valóságunkat.

A Rák az érzelmek energiájának a megnyilvánulása, nem véletlen, hogy az elfogadó vagy épp mindent elnyelő és elárasztó anyai szeretet is ide kapcsolódik.

Minden elindulásnál fontos, hogy milyen érzelmi töltettel vágunk bele: ha az a világ feltétel nélküli elfogadása, akkor boldog utazásra számíthatunk.

Ezért érnek célba a mesehősök, mivel nem a teljesítmény, a sikervágy hajtja őket, hanem a létezés hullámaira hasalva sodródnak mind közelebb és közelebb álmaikhoz.

Sorsot választanak maguknak. "Transz-szörföznek".

Az idei Rák-jegybe lépés Napja a stagnáló Halak Jupitertől is kap egy szép fényszöget, kettejük trigonját pedig "szerencsefaktornak" szokták titulálni asztrológiai berkekben. Képesség és annak kibontakoztatása találkozik: itt fogalmazódik meg bennünk az igény, hogy valami olyasmit hozzunk létre, amivel másokat is felemelhetünk.

Az uralmi Ikrek Merkúr és a szintén domináns pozícióban lévő Vízöntő Szaturnusz őrködik a felelős gondolkodás fölött, az érzelmi hajlékonyságot, a kreatív játékosságot, a "transzcendentális esztétikát" pedig a Vénusz-Neptunusz trigonja.

Kiváló feltételek, hogy a mélyben igazán szép dolgok foganjanak. Ehhez azonban a Szaturnusz-Uránusz felszabadítási igényének (Villanófény) előbb meg kell felelnünk.

A Rák hónap mindig visszavezet bennünket az eredettörténetünkhöz, ám nem mindegy, hogy ott egy biztonsági hálót találunk, ami felett bátran kötéltáncolhatunk vagy gúzsba kötő és a múltba rögzítő családi mintákat.


A Rák hónap hullámai

Június 23., szerda

Kiteljesedik a Nap-Jupiter trigonja. Érdemes ezekben a napokban megfogantatni vágyainkat. Óriási különbség van a gyermekvárásnál is a szakrális lélekbehívás és a "hirtelen becsúszott" létkezdések között.
Minden kezdetnél fontos ez a szent pillanat. Itt most megtalálhatjuk ennek az érzését önmagunkban.


Június 24., csütörtök

Mozgalmas nap: a telihold épp napnyugtára esik, ilyenkor lobbannak fel a Szentiván-éji tüzek. Ráadásul a Merkúr előre, míg a Jupiter hátrafelé vált irányt. A tökéletes "papírsárkány" fényszögalakzat szintén kiváló táptalaj az előzőekben megfogalmazottakhoz.


Június 27., vasárnap

Erőteljesebb, határozottabb, szenvedélyesebb érzelmeket kapunk az Oroszlánba lépő Vénusztól, ami két hét múlva eléri a Marsot is. Kapcsolati téren érezhető lesz ennek a hatása, párkeresőknek érdemes nyitott szemmel és szívvel lenni.


Július 1., csütörtök

Még mielőtt ez a konjunkció bekövetkezne, a Marsot megszorongatják kissé, először a Szaturnusz oppozíciója, ahol már érezhető az Uránusz kvadrátja. Az energia két ellentétes erő közé szorul: ösztönzés és gátlás működik egyszerre. Ez hétköznapi értelemben sok feszültséget, türelmetlenséget hozhat, főképp ha marad a nyári kánikula, ami eleve tompítja az érzékeket, érdemes külön odafigyelni erre.

Legyen tudatos a pihenés, a feltöltődés, legyünk magunkkal és másokkal is előzékenyebbek.


Július 4., vasárnap

Továbbra is érvényes az előző bekezdés, sőt fokozódik a helyzet a Mars-Uránusz kvadrát nyomán.


Július 6., kedd

Újabb két planéta feszül egymásnak: ma a Merkúr és a Neptunusz, sőt a Nap a Sirius-szal kerül együttállásba. Tökéletesen reflektál az elmúlt hét fényszögeire saját ösztöntudatunkkal való munka.


Július 10., szombat

Az újhold már ad némi feloldozást és ismét a mostani jegybe lépés tartalmi kerülnek előtérbe. A Rák 19. fokának sábai szimbóluma az "unio mystica". Ezt hozza egyensúlyba az újholddal együtt álló δ Gemini, a Wasat, aminek jelentése "közép".


Július 11., vasárnap

A Rákba lépő Merkúr gondolatainknak hoz egy kis megkönnyebbülést, kevesebb késztetést érzünk majd az "agyalásra" és többet az álmodozásra.


Július 12., hétfő

Már másnap a Merkúr is megkapja a Jupiter áldását: így a távoli célok megteremtése nem tűnik lehetetlennek. A Nap-Castor együttállása szintén ajándék ehhez (Halandó és halhatatlan).


Július 13., kedd

Ezen a napon válik egzakttá a Vénusz-Mars együttállása, ám még két hétig tart a hatásuk. Ők csak annyit üzennek: érezzük jól magunkat, ünnepeljük az életet!


07.14., szerda

Ti is látjátok ezt a szép ívet? Ma az év harmadik tízmilliószoros napja lesz, az imakerék ünnepe. Ennek a napnak a gyakorlata: nem kell vágyni semmire. Befogadni kell a mindenséget.


Július 15., csütörtök

Haladunk tovább: Nap-Neptunusz trigon és Pollux-együttállás. Találkozás énünk halhatatlan, örök részével.


Július 17., szombat

Nap és Plútó szembenállás, felismeréseket, megérzéseket, álmokat hozhat, figyeljünk oda ezekre.


07.18., vasárnap:

A hónapot a Fekete hold Lilith jegyváltásával zárjuk, átlép az Ikrek jegyébe. Őt a Napot eddig támogató Jupiter megszorongatja kissé, de ez is csak a transzformációt segíti.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails